Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -2°C | 10°C Még több cikk.

Pad őrzi Novák István főépítész emlékét

Makó - Egyedi módon fogja megőrizni a közelmúltban elhunyt főépítész, Novák István emlékét Makó: kedvenc Szent István téri padjára illesztenek emléktáblát. Az ötlet Orosházának, Szarvasnak és Szegednek is megtetszett.
Makói ötlet nyomán egy-egy padon elhelyezett emléktáblával örökítik meg hamarosan Novák István emlékét – a Maros-parti város mellett Orosházán, Szarvason és Szegeden is, hiszen mind a négy városnak főépítésze volt. Az Ybl- és Prima Primissima-díjas építészmérnök, Szeged díszpolgára februárban hunyt el 75 esztendős korában. Makón többek között azért emlékeznek rá jó szívvel, mert a város, különösképp a centrum külleme az elmúlt évtizedben az ő munkája révén is változott előnyére, de legalább ennyire magán viseli a keze nyomát a megyeszékhely belvárosa is.

A főépítész kedvenc padja Makón. A szerző felvétele
A főépítész kedvenc padja Makón.
A szerző felvétele

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Az, hogy kedvenc padja révén idézhessék fel alakját a makóiak, Karsai Ildikó grafikusművésznek, a város művészeti tanácsosának jutott eszébe, s mint lapunknak elmondta, az elképzelést szívesen fogadták a másik három városban is, így ahol főépítészként tevékenykedett, mindenütt lesz a központban egy Novák-pad. Ami a makóit illeti, az a Szent István téren áll, s úgy tudni: Novák István szívesen üldögélt rajta. Egyébként szép környezetben, egy park központi helyén van, közelében díszes ivókút és egy Szentháromság-szobor is látható.

A makói emlékplakett elhelyezése érdekében már gyűjtés is indult. Aki az ügyet támogatja, a makói önkormányzat 12069000-01103144- 00100007-es számlaszámára küldheti el felajánlását „Novák István emlékére" közleménnyel. Megtudtuk: a plakett fagyálló mészkőből készül majd, amelybe egy bronzbetétet illesztenek, rajta a „Novák István főépítész padja 2013" felirattal, illetve a városok nevével, amelyeknek főépítésze volt. Az avatást, ha az idő megengedi, jövőre, január 16-án, Novák István születésnapján szeretnék megtartani.

Olvasóink írták

 • 3. szabójóska 2013. július 02. 11:10
  „Csak annyit, hogy sajnálom,hogy a DM nem tudja: Szegeden a Fürj utca végén a Holt-Maros hídján túl, kedves jó kollegánk és barátunk Heszler Péter, aki nagy-tehetségű fizikus és a tudományok doktora volt és az ő emlékpadja volt talán az első országosan, már ott áll szemben a tavirózsákkal és várja azokat akik csendesen gondolkodni és emlékezni akarnak arra ami szép volt életükben.”
 • 2. makovaros 2013. július 02. 10:58
  „Ez a Szent István tér vagy hol van ez?”
 • 1. grafika88 2013. július 02. 10:31
  „Nagyon jó !
  De előtte a parkot takarítság ki. a padok körül bokáig áll a szemét. Naponta arra járok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszóház nyílt Ferencszálláson

A napokban adták át Ferencszálláson, a faluházban azt a játszóházat, amelyet a 9 éve alapított Elesettekért Alapítvány közreműködésével, civil önkéntesek bevonásával alakítottak ki. Tovább olvasom