Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Palotaiak fújnak a Fradinak

Nem csupán focirajongók várják a Ferencváros vasárnapi makói vendégszereplését: készül a csanádpalotai Dér István Általános Iskola fúvószenekara is, amely a csapat tiszteletére a Fradi-indulót is szeretné eljátszani az Erdei Ferenc téri pályán. Az együttes karnagya, Mátó Mátyás – aki valaha maga is focizott – abban reménykedik: az Üllői úti stadionban is fújhatják majd.
A Makó–Szolnok meccsen már muzsikált, most pedig a Maros-parti városban az évszázad meccseként emlegetett MFC– FTC-re készül a csanádpalotai Dér István Általános Iskola fúvószenekara. Amikor az együttest legutóbbi próbáján felkerestük, épp a Fradi-indulót gyakorolta a társaság, majd nyomban eljátszotta a makói focicsapat himnuszát is, ami a Beatles Sárga tengeralattjáró című slágerét idézte – nyilván nem véletlenül, hiszen a makói gárda színe a zöld-sárga. A hét esztendeje működő zenekar – amelyben a palotai általános iskola egykori és jelenlegi diákjai muzsikálnak az apátfalvi Mátó Mátyás irányításával – hetente háromszor próbál, alkalmanként két-három órát zenélnek. Noha most különleges feladatra készülnek, nem tesznek másként – a szokásos alkalmakhoz képest a különbség annyi, hogy a repertoárból azokat a darabokat veszik elő, amik alkalmasak egy focimeccs szurkolóinak szórakoztatására. Mert természetesen nem csupán a két csapat himnuszát játsszák majd a Tini mazsorettcsoport fellépésétől kísérve: a vasárnap 3 órakor kezdődő összecsapás bemelegítéseként már fél 2-től zenélnek.

Nem minden fúvós fradista

A brazil válogatott melegítőfelsőjében érkezett a próbára Molnár Zsombor tenorkürtös, a látszat ellenére azonban nem a fociért, inkább a kosárlabdáért rajong és az FTC-t sem szereti. Bár a Fradi szurkolótáboráról már sok mindent hallott, nem aggódik a fogadtatás miatt. A karnagy lánya, Mátó Erzsébet, aki klarinéton játszik, ezzel szemben azt mondja: csak az apjával együtt menne ki a meccsre. A Ferencvárost nem szereti, ellenben lány létére a labdarúgást mégis, Ronaldo a kedvenc játékosa. A Szolnok elleni makói meccsen is fújta – úgy gondolja, most nehezebb dolguk lesz. Nem fél viszont a találkozótól a vérbeli fradista Hadobás Árpád. A trombitás azt mondja: biztosan jó érzés lesz annyi ember előtt játszani, és szívesen meghallgatná azt is, milyen az, amikor az Üllői úton 25 ezer ember tapsol a zenekarnak.

Az ötlet, hogy játsszanak a mérkőzésen, Mátó Mátyástól származik. A társaság különben sokfelé muzsikál: búcsúkon, miséken, de fesztiválokon is – még külföldön, Szerbiában és Romániában is. Focimeccsen először tavaly, Csanádpalotán játszottak. A sikert látva a karnagy úgy gondolta, megkeresi a makói labdarúgó-egyesület elnökét is, felajánlva szereplésüket, Ménesi Gábor pedig szívesen fogadta őket. Mátó Mátyás már akkor azon gondolkozott, milyen jó lenne egyszer a Fradi előtt is játszani. Vonzalma a labdarúgáshoz persze nem új keletű: ifjabb korában maga is kergette a labdát, a makói pályán is gyakran játszott. A Fradi-induló kottáját másfél hete kapták meg Kiss Tibortól, az Operaház Makóról elszármazott klarinétosától. A karnagy szerint ez az idő elég volt a darab elsajátításához, hiszen dallamos szerzemény, amit a lehető leghangulatosabban szeretnének előadni.

Bár Mátó Mátyás ifjúkorában fradista volt, a vasárnapi meccsen a Makónak fog szurkolni, a találkozóra pedig akkor is kimenne, ha nem kellene dirigálnia. Azt mondja, nagyon optimista ember, és mivel az utolsó mérkőzés, amelyen labdarúgóként a pályára lépett, döntetlennel végződött, most is abban reménykedik: iksz lesz a végeredmény. Ám reménykedik másban is: álma az, hogy ha az FTC megnyeri a bajnokságot, az Üllői úti bajnokavatón is muzsikálhat majd az általa dirigált fúvósegyüttes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonkét mázsás kemencét loptak

A fémtelepen kötött ki egy makói pékség huszonkét mázsás kemencéje, pedig a tulajdonos csak azért… Tovább olvasom