Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Patinás étterem lesz Kiszomboron

Kiszombor étterme, a Gólyafészek tavaszra megújul: a napokban megkezdődött a beruházás, ami 144 millió forintba kerül. Az épületben a kilencvenes években még diszkó is működött, az ezredfordulóra pedig nagyon leromlott az állaga. A pályázati pénz az utolsó pillanatban érkezett.
A kiszombori főtér újabb szeglete újul meg hamarosan: a település egyik legnevesebb épülete, a Gólyafészek teljes felújításába kezdett az önkormányzat. Homokhalom és a több raklapnyi tégla jelzi, az elbontott tetőszerkezet helyett hamarosan újat építenek. A műemlék jellegű, egykor a Rónay család tulajdonában állt kúria rekonstrukcióját a kulturális örökségvédelmi hivatal felügyeli. A munka 2006 tavaszára fejeződik be.

– Kiszombor egykor megyeszerte hírneves étterme volt a Gólyafészek, amit a '80-as évek második felében bezártak, majd a '90-es évektől diszkó működött benne – mondta Szegvári Ernőné polgármester. – Akkoriban teljesen átformálták az egykori kúria belsejét: eltávolították a válaszfalakat, hogy egyetlen, nagy és nyitott teret kapjon a szórakozóhely. Éppen ezért rendkívül nagy feladat áll a kivitelezést vállaló Cseh és Társa Kft. előtt, hiszen szinte a fő falakig le kellett csupaszítaniuk az épületet.

Az önkormányzat huszonkilencmillió forintos önerővel járult hozzá a rekonstrukcióhoz, amire a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanácstól nyertek 115 millió forint támogatást. A 144 milliós beruházás azonban új dimenziókat nyithat a település számára. A szegedi Tér és Forma stúdió mérnöke, Sipos György tervei alapján végzett felújításra egyébként az „utolsó pillanatban" került sor, hiszen az épület műszaki állapota az ezredfordulóra annyira leromlott, hogy az összeomlás veszélye fenyegette az egykor pompás udvarházat.

– Újra étteremként szeretnénk megnyitni a Gólyafészket, de további terveink vannak az épület közösségi célú hasznosításával kapcsolatban – tudtuk meg a polgármestertől. – A jelenlegi, „egybenyitott" térrel szemben az eredeti dokumentációknak megfelelően két nagy, kétszárnyas ajtóval egybenyitható teret és két különálló termet formálnak az épület belsejében. Az építménnyel együtt rendbe tesszük a kúriához tartozó udvar parkját is. Terveink szerint a Gólyafészek önkormányzati tulajdonban marad, és egy üzemeltetőnek adjuk bérbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csataképek a makói József Attila Múzeumban

Már látható a makói József Attila Múzeumban a szombati honvéd emléknap kísérő kiállítása –… Tovább olvasom