Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Paul Newman félig makói

Makó - Hazai életrajzírója szerint Makón született a közelmúltban elhunyt világhírű amerikai színész, Paul Newman édesanyja. Rokonokat viszont mi már nem találtunk a városban, sőt a család egykori házát is régen lebontották.
Édesanyja révén makói gyökerekkel rendelkezik a közelmúltban elhunyt Paul Newman. A kétszeres Oscar-díjas színész – egyet A pénz színe című filmben nyújtott alakításáért, egyet pedig életművéért kapott – szeptember végén halt meg tüdőrákban. 83 éves volt, fél évszázados pályafutását számtalan legendás film – mint például a Hosszú, forró nyár, a Macska a forró bádogtetőn vagy a Butch Cassidy és a Sundance kölyök – fémjelezte.

Azt, hogy Paul Newman makói származású, 1993 óta tudja a film iránt érdeklődő közönség. Ekkor jelent meg ugyanis Bradányi Iván életrajzi kötete Paul Newmanról, és ebben azt írja a világsztár édesanyjáról: „Trézsike négyéves volt, amikor családja felcserélte Makót Ohióval. A család Clevelandbe költözött, abba az amerikai városba, ahol már az első világháború előtt annyi magyar élt, hogy az angol nyelv – fontossági sorrendben – szinte másodhelyre szorult." A kötetből az is kiderül, hogy Trézsike (Fecskó Terézia) Paul Newman édesapjával, Arthur Neumannal, egy Németországból kivándorolt zsidó család sarjával a Neumann család sportüzletében ismerkedett meg huszonéves korában, illetve hogy fiuk, a későbbi hollywoodi sztár neve a születési anyakönyvben még Pálként szerepel.

Paul Newman. A sármos színésznek makói gyökerei is voltak Fotó: MTI
Paul Newman. A sármos színésznek makói gyökerei is voltak.
Fotó: MTI

Bradányi Iván a színész 1896. július 25-én született édesanyját Fecskó Terézként emlegeti, megjegyzi ugyanakkor, hogy nevét minden bizonnyal rosszul jegyezték fel az illetékesek, amikor az Egyesült Államokba bevándorolt a család – ez 1900-ban történt. Többféle írásmódja is ismert volt nevének. Ez lehet az oka, hogy a makói városházán található születési anyakönyvi kivonatok szerint nem született ilyen nevű gyermek 1896. július 25-én Makón.

Nem emlékezett a Fecskó család nevére a makói zsidóság történetét régóta kutató történész, Urbancsok Zsolt és a zsinagóga még fellelhető, igaz, meglehetősen hiányos iratait jól ismerő gondnok, Etsédi Marcell sem. Ugyanakkor mindketten emlékeztek egy nagyon hasonló hangzású, a századelőn Makón igencsak ismert dinasztia, a Hecskó család nevére – minden bizonnyal ők lehetnek a Newman-ősök.

Egykor itt állt Paul Newman édesanyjának háza A szerző felvétele
Egykor itt állt Paul Newman édesanyjának háza
A szerző felvétele

A házat lebontották, rokonokat nem találtunk

A családnak egyébként már nincsenek Makón leszármazottai, Urbancsok Zsolt legalábbis úgy tudja, az utolsó Szegeden élt. És ami még szomorúbb: már épület sincs, ahová emléktáblát lehetne tenni – a Hecskó család kispolgári házát, illetve péküzemét ugyanis régen lebontották, mondta el nekünk Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgató, helytörténész. Ő gyermekkorában gyakran járt el előtte. A Bartók-iskola és a sárga üzlethát között állt, most itt ér véget a Nagyér sétány.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Scott 2008. október 26. 19:01
  „Úgy látom Gyuree elvesztettünk.
  Be kell látnod, hogy attól mert anno kihúztál 2 hónapot a Galambba és azt azóta összecsapták az Erdeivel, még nem feltétlen lettél közgaszdász. Ha már van otthon neted, tölts lee inkább Bruce Lee filmeket (szerepjátékodban legyőzhetetlen hős lehetsz) és hagyd békén a békés fórumozókat. Ha csak azért nem jelentkezel mert egy új névvel akarsz feltámadni, mint Fönix madár a hamvaiból van egy pár javaslatom. Válassz csak a mindennapjaidból. Gondolj a munkádra, vagy nézz szét az udvaron, lehetnél mondjuk Spaklee, Fánglee, Golf fighter, HIM barbee, MC Duck, Big virslee - Dick, DJ Newl, vagy Biciklee...”
 • 25. Modera 2008. október 25. 11:13
  „Scott te nem vagy Jézus.
  Nem mondhatod a vaknak, hogy láss
  Nem mondhatod a sántának, hogy járj
  És nem mondhatod egy diszlexiásnak, hogy olvass és érteémezz...”
 • 24. efje 2008. október 24. 23:05
  „Nem hasonlít valakire nagyon? Annak a dns-et kellene összevetni az anyukával. A Hecsko haveromra egy kicsit. O vásárhelyi.”
 • 23. hajmási 2008. október 24. 10:34
  „Részemről lezárva, az ilyenek a konfliktust keresik itt is, csak a lovat adnánk alá - vagy a Golfot...”
 • 22. Scott 2008. október 24. 10:08
  „Az IQ maradt csak a technika fejlődött.
  Ui. ne zavard be MC-t, már nem a Lonovicsra kell mennie, onnan elköltöztek...”
 • 21. hajmási 2008. október 24. 09:38
  „Szegényes név angol köntösbe burkolva, mintha a szalonnát selyempapirba csomagolnám és meggyőzném magam, hogy kaviár. Egy igazi szociológiai kórtünet. Az elmondásod alapján fejlődhettek, régen ezeket a sárga zsigások csinálták...”
 • 20. Scott 2008. október 24. 09:26
  „Minden angol tudását összeszedve kreálhatta az ikonjai példáját követve. Az a fajta lehet, aki beül a használt Golfjába és lehajtott ablak mellett bömbölteti a tucc-tuccot a főtéren, amikor rájön, hogy fogytán az üzemanyag kiül valahova és beszól mindenkinek aki arra jár, és egy fél nap alatt elfogyaszt egy üdcsit. Amikor elfogynak a járókelők hazamegy és folytatja a neten.”
 • 19. hajmási 2008. október 24. 09:04
  „Scott megnéztem, igazad van, elsödlelegesen nem a cikkekre reagál hanem a fórumozókat szúrja ki. A fórumon meg-meg jelennek ilyen tipusok, arctalanul, verbális doronggal próbálják osztani az igét. Kiváltója a komplekszusok rosszabb esetben személyiség zavar, beszükült társasági élet... egy lélektúrkász tényleg jót tenne neki, ezért javasoltam a Lonovicsot.
  A neve tényleg nem semmi.”
 • 18. Scott 2008. október 24. 08:05
  „Tisztelt MC Gyuree!
  Hajmásinak igaza van, ha tudnál olvasni a sorok között, rájönnél arra, hogy arról irt, hogy többre viheted máshol, mint ha itt maradsz, mert a makói lakosságban van tehetség, de ha megy többre viheti. A cikk is arról szól, hogy egy Makóról elszármazott milyen sikeressé vált, rengeteg példa van még erre. Vagy azt gondolod, hogy Newnan a Makó TV müsoraiban lett hires, értelmezz és csak utánna irj, pedig Te minden cikkhez hosszászólsz, pontosabban beszólsz pedig ez a hozzászólások rovata "kapizsgálod"? A baj igazából az, hogy annyira távol álsz a realitástól mint a személyiséged az entelektueltueltől.
  UI: Nomen est omen (a neved is mint egy huszadrangú tanyasi diszkósnak)”
 • 17. Gyuree 2008. október 23. 13:54
  „16: Nem tudom ki kezdte el osztani az észt. Mellesleg gondolom téged cseppet sem zavar, hogy te hülyéztél le 25 ezer embert, nem pedig én...gondolkozz el, mielőtt kinyilatkoztatod a bölcsességeidet.”
 • 16. hajmási 2008. október 22. 05:51
  „14-eske (ez kórtermi szám a lonovicsról) én már nem lakom ott, ezért nem megyek sehova.
  Neked már nem hiányzik senki és semmi csak a beszólogatás a fórumon, ez nálad az önmegvalósitás utolsó fázisa ténzleg sokra vitted. Gratula.
  Magad minősited...”
 • 15. Glory 2008. október 22. 03:28
  „Kertész Imre írta: vannak akik sosem vallották magyarnak magukat, de mi kiderítjük hogy azok és nem engedünk igazunkból.
  mások magyarnak vallják magukat, mi meg kiderítjük, hogy ez nem így van, idegenek, árulók, magukfajták.
  --------------
  Kifejezetten emiatt az üzenet miatt jelentkeztem be, hogy elmondjam, MENNYIRE IGAZA VAN. Nagyon szépen köszönöm a hozzászólást. Jó estét szerzett vele.”
 • 14. Gyuree 2008. október 21. 21:45
  „12: Gratulálok, menj csak, nem fogsz hiányozni azzal a csöpp eszeddel.”
 • 13. tanyabarbi 2008. október 21. 18:38
  „ja, a képen látható egyének is a fecskó-hecskó házat keresik serényen...”
 • 12. hajmási pató pál 2008. október 21. 17:54
  „Akinek egy csöpp esze is van elhagyja Makót, ezáltal lemond a munkanélküliségről, a nélkülözésről, a helyi nagy vállalkozók megállapodásából kialakitott minimál bérről.
  A negyven év múlva a román, roma és magyar nyelven is megjelenő helyi lapokban is fel lehet majd fedezni elszármazott hirességeket, oly mértéküvé vált ismét az elvándorlás. Aki eddig elment szinte mindenki jobban boldogul, bár fürdeni lehet, hogy hazajár majd...

  Obama nem makói, Ő a hirös kecskeméti zenész (fütyülős) Barack család leszármazottja”
 • 11. orbit 2008. október 21. 11:00
  „Külföldön sokhelyütt elismerik, hogy igenis a magyar az egyik legtehetségesebb nép. Abban mindenképp, hogy elb@ssza a saját sorsát és olyanok kezébe tegye, akik az utolsó bőrt is lenyúzzák róla.”
 • 10. mind1 2008. október 21. 09:39
  „Egy régi fotó a házról ?????????”
 • 9. mádzsárr 2008. október 21. 09:22
  „Jézus magyar volt.Szentesen született.(vagy szenteste?...)
  De logikus busch, mert jól mondod: isten is magyar volt. Sőt azt hiszem múltkor olvastam, hogy a szentlélek szülei is éltek itt egy darabig.”
 • 8. Sondor 2008. október 21. 09:20
  „Barack Obama magyar ősei: Őszi b arack és a kajszi barack”
 • 7. ................. 2008. október 21. 09:19
  „Az UFO-k is egyébként magyarok!”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vacsoracsata a makói lakásotthonban

Makó - Állami gondozott gyerekek rendeztek a hétvégén vacsoracsatát Makón: a népszerű tévéműsor… Tovább olvasom