Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Péntektől hagymafesztivál Makón

Makó - Idén először belépődíjas lesz a makói hagymafesztivál. A város egyik legnívósabb rendezvényét péntektől vasárnapig rendezik meg. Lesz nemzetközi turisztikai konferencia, szakmai fórum, főzőverseny és élő panoptikum is. Eljön Gráf József agrárminiszter, valamint Korda György és Balázs Klári is.
A Hagymáért Alapítvány, a helyi Tourinform-iroda és a közművelődési kht. segítségével, pályázati forrásból és vállalkozók támogatásával rendezik meg idén a XVIII. hagymafesztivált. A legnagyobb változás a korábbi évekhez képest, hogy az idén először belépődíjas lesz a rendezvény. Az egyszeri belépésre jogosító jegy gyermekeknek 50, felnőtteknek 100 forint lesz, de hatéves kor alatt a belépés díjtalan.

Érdemes bérletet vásárolni, ami gyermekeknek 250, felnőtteknek 500 forintba kerül, viszont korlátlan számú belépésre jogosít a három nap alatt – mondta el lapunknak Bálint Márta, a közművelődési kht. igazgatója. További lényeges változás, hogy a 43-as főút balesetveszélyessége miatt idén a kisvonat bekanyarodik a vásár területére. Így aki a kisvonattal akar menni a fesztiválra, az bérlete vagy jegye felmutatásával szállhat fel a járműre.

A három nap alatt színpadra lép Korda György és Balázs Klári, a fiatalok nagy kedvence, Josh és Jutta, visszatérő vendégként pedig a Nagyecsedi Fekete Szemek. Lapunk lakodalmas fesztiváljának makói résztvevője, a Party zenekar ugyancsak fellép. Tavaly nagy sikere volt az élő panoptikumnak, amit az idén makói színészpalánták jelenítenek meg. A legkisebbeket játszóház várja, természetes alapanyagokból készült játékokkal, és a fesztivált nyitó program, a jelmezes felvonulás sem marad el. A helyi Tourinform-iroda elsősorban a fesztivál színeiről és ízeiről gondoskodik – mondta el lapunknak Rozsnyai Éva irodavezető. A pörköltfőzőverseny – amelyen eddig a térség településeinek első emberei mérhették össze szakácstudományukat – az idén nyitott lesz. A jó hangulatú főzőcskét Kató néni, vagyis Ihos József kommentálja.

A rendezvény megszokott eleme, hogy a Hagyma Terméktanács szakmai fórumot rendez, minden évben más-más, a helyi mezőgazdaságot érintő témában. Az idei konferencia a piac- és versenyképes zöldségtermesztés aktuális kérdései köré épül, és elsősorban a fokhagyma uniós és határ menti értékesítésének lehetőségeivel foglalkozik. Gazdag János, a terméktanács elnöke lapunknak elmondta: a fürdőfejlesztéshez igazodva a makói hagyma gyógyszerként történő felhasználási lehetőségeiről is lesz előadás, ezt Kiss Zoltán belgyógyász főorvos tartja. A szakmai programokon. Buzás Péter polgármester mellett Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is részt vesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leágazás és elkerülő is épül az M43-ashoz

Makó - Egy elírás miatt aggódik sok makói az M43-as gyorsforgalmi út építésével kapcsolatban –… Tovább olvasom