Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Pénzes Heni három éve ment el örökre

Szeged - A halott áldozatok védelmében is gyakorta felkérnek ügyvédet. A felgyújtott magyarcsanádi Pénzes Henrietta ügye lezárult, szüleiben a segítség ellenére sok még a kérdés. A makói hármas gyilkosságban megölt Siha Norbertnek még az ártatlansága is tisztázásra vár.
– Élünk. De nem tudom, belenyugodni lehet-e egyáltalán. A napokban lesz három éve, hogy Heni örökre elment itthonról. Fényképe nincs kitéve, de idehaza és a faluban minden rá emlékeztet. Nap mint nap találkozom a barátaival, osztálytársaival – meséli Pénzes Sándorné, miért árulják magyarcsanádi házukat. 18 éves lányukat 2006. július 20-án hajnalban elhurcolták, megkötözték, felgyújtották. Sérüléseibe három hétre rá belehalt. Rá gondolva most is a könnyekkel küzdenek a szülők.

Sok számukra a tisztázatlan kérdés a tragédiával kapcsolatban. Hiába zárta le az ügyet a bíróság 2007 novemberében, hiába ítélte a Muki becenevű Kurai Andrást 15 évre. Nem hiszik Pénzes Henrietta szülei például azt, hogy a 15 éves makói fiú egyedül követte volna el a szörnyű tettet. A bolti eladó édesanya azóta kérdezősködik, de őt is rendszeresen keresik fel szóbeszéddel. Ezért reméli, hogy könnyebb lesz, ha más városba költöznek.

Pénzes Henrietta szülei. A Fehér Gyűrű egyesületre bízták meggyilkolt lányuk képviseletét. Fotó: Segesvári Csaba
Pénzes Henrietta szülei. A Fehér Gyűrű egyesületre bízták meggyilkolt lányuk képviseletét.
Fotó: Segesvári Csaba

Az asztalos édesapa, Pénzes Sándor hozzáteszi: kaptak pénzt az első időkben az áldozatsegítő Fehér Gyűrű egyesülettől, az államtól és a munkatársaitól. A civilszervezet vállalta, hogy leszereli a Henriettára és a családra rohanó sajtót is, de úgy érezték, nem tudott megbirkózni a feladattal. Emiatt nem is nyilatkoznak azóta senkinek, csak lapunknak. A szervezet rendelt ki egy a lányukat képviselő ügyvédet, aki a jogerős ítéletig figyelemmel kísérte a nyomozást, és észrevételt tett a bírósági tárgyalásokon. Ennek ellenére Henrietta szülei úgy vélik, nem tudnak eleget.

A makói hármas gyilkossággal kapcsolatos, most is zajló nyomozás és bírósági tárgyalás során az egyik áldozatot, a 26 évesen elhunyt makói Siha Norbertet a szegedi Krajkó Zoltán ügyvéd képviseli. Az első ítélet ősszel várható. Akkor kért ügyvédet fiának a Makón köztiszteletben álló orvos, Siha István és felesége, amikor a tavaly májusban elkövetett gyilkosságról P. József a sokadik vallomásában Norbertet is megvádolta. A 27 éves férfi akkor azt mondta, hogy egykori barátja, Norbert öngyilkosságában segédkezett, miután az leszúrta egykori barátnőjét, a 21 éves Boros Noémit és a lány 78 éves nagymamáját, Szűcs Pálnét.

Helyettesít, tisztáz. A – hivatalosan elnevezéssel – sértetti képviselő szerepe a hármas gyilkosság tárgyalásánál: tisztázni Siha Norbert szerepét, vagyis hogy lehetett-e bűnrészes vagy felbujtó. A másik, hogy mivel a tragédia miatt megrendült a nyugdíjas szülők idegi és egészségi állapota, Norbert ügyvédje végig jelen van a tárgyaláson, és tájékoztatja őket. És tartja a kapcsolatot a sajtóval, így lapunkkal is.

Szakmai kihívás

– A szűk hely miatt nem férek el az ügyész mellett, amúgy hivatalosan ott ül a sértetti képviselő. Ezért látni a vádlott ügyvédje mellett. Megbízatásom az első jogerős ítéletig szól. Jogom van kérdéseket feltenni és indítványokat tenni. Nem dolgozom össze az ügyésszel, noha a vádirat nagy részével egyetértek, kivéve, hogy vitatom ügyfelem bűnrészességét – magyarázta Krajkó Zoltán, akit amúgy büntetőeljárásokban látni, többnyire védőügyvédként.

Olvasóink írták

 • 12. rudi 2009. július 19. 19:02
  „Nem tudom, kedves 11. hozzászóló, ha a Te családoddal, vagy ismerősöddel,barátoddal történne te hogyan és miként ítélkeznél?? Ha csak bele gondolnál, mit élhetett át Heni, ilyen tettre nincs magyarázat, nincs ok, hogy valaki ilyet tegyen. Neked kellene magadba nézni, és helyre rakni a józan ítélőképességedet. Azzal, hogy szerinted az sem különb, aki ítélkezik, te is éppen ítélkeztél.”
 • 11. yankees 2009. július 16. 08:49
  „ez undorito itélkezni ugy tud az ember de hogy mit csinálltak azok senki nem tudja aki igy itélkezik de nem néz magába az se sokkal külömb mint ezek az emberek”
 • 10. rudi 2009. július 13. 10:51
  „Heni gyilkosát ugyanúgy kellett volna már rég megölni, ahogy ő a lányt. Aki ilyenre képes, az nem ember, és nem érdemli meg hogy egyetlen napot is éljen! Siha Norbi meg mi más, ha nem bűnös, Perecnek nem volt érdekeltsége megölni Noémit,meg a mamát,Norbi volt az ötletgazda, hogy ő is ölt e, soha nem derül ki. De Norbi igenis bűnös,ő megérdemelte,. amit kapott, mert a lány és a mama közvetve, vagy közvetlenül, de az ő áldozatai.”
 • 9. szpirigonzálesz 2009. július 07. 08:15
  „Krajkó Sicha Norbi képviselőjeként az egyik gyilkost képviseli.
  Még szép, hogy -elméletileg- nem dolgozhat össze az ügyésszel.”
 • 8. flexsnake 2009. július 06. 19:53
  „Ez egy annyira kegyetlen bűncselekmény volt amit azonnal halálbüntetéssel kellett volna büntetni.”
 • 7. sörpocak 2009. július 06. 18:35
  „iceman20!
  Te nagyon nagyon.....!
  Nem az a baj, hogy foglalkoznak velük, hanem az, hogy az ilyen kis cigány nagyon barmok ennyivel megúszhatják! Nemhiába a törvény az ő pártjukon, pedig egy jó villamosszék az kijárna nekik! Ugyanúgy az olyanoknak, akik védik, vagy védelmezik őket.”
 • 6. iceman20 2009. július 06. 17:22
  „Nem tudom miért kell ilyen nagy ügyet csinálni belőle,nap mint nap halnak meg fiatal gyereke és velük nem foglalkozik senki,akkor meg mire ez a hír verés????? (Attól sajnos nem jönnek vissza) :(”
 • 5. Birodalmi 2009. július 06. 14:59
  „menyit kapott a kis cigó a tettéért?”
 • 4. magyarock1 2009. július 06. 12:00
  „Moderáltam magam”
 • 3. Logaritmus 2009. július 06. 11:48
  „Szép ügyvédi reklám.”
 • 2. sauron2 2009. július 06. 10:19
  „keverik a cikkek tartalmát, és olyan mint a boci... se füle se farka írás!”
 • 1. tekila007 2009. július 06. 09:37
  „Ez olyan se eleje, se vége írás...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többmilliárdos tervek: megszépülne a makói Maros-part

Makó - Az egykori honvédüdülő már a hajléktalanoknak sem nyújt menedéket, a strandfürdő és a napközis tábor is rég felújításra érett – a makói önkormányzat terve szerint ezek rendbetétele is szerepel a Maros-part rehabilitációjában. Tovább olvasom