Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Perelnek az öt hónapos korában meghalt baba szülei

Pert indítottak a makói kórházzal szemben az öt hónapos korában meghalt pitvarosi Bogdán Laura szülei. A kislány tavaly nyáron született a makói kórházban, Bogdánék szerint orvosi hiba miatt kaphatott agyvérzést, és halt meg – sok szenvedés után. A kórház tárgyal a szülőkkel, ám az intézmény szakértője szerint az orvosok minden előírást betartottak.
Bogdán Zoltánné és férje közösen emlékezik kislányukra. Fotó: Schmidt Andrea
Gyászba borult a pitvarosi Kiss János utcában élő fiatal házaspár élete: régen várt első gyermekük tavaly nyáron komplikációk közepette, fogyatékkal született, majd az év végén meg is halt. Haza sem hozhatták: a makói kórházban és a szegedi klinikán gondozták a súlyosan beteg kicsit.

– A terhességem ideje alatt semmiféle komplikáció nem merült fel, szépen gömbölyödött a pocakom, csak azt nem derült ki sokáig, hogy fiú-e vagy lány, de végül örömmel hallottam, hogy kislányom lesz – fogott bele a szomorú történetbe Bogdán Zoltánné. – Június 8-ára volt kiírva a szülés, kezelőorvosom azt mondta, hogy legfeljebb egy hetet várnak az időponton túl, és akkor megindítják a szülést. A kiírásnak megfelelően 8-án be is feküdtem a makói kórházba, de 13-áig nem indult meg a szülés, ekkor tágító gélt adtak. Végül másnap este 7-kor kezdődött meg a vajúdás. Ám a szenvedésben nagyon legyengültem, hajnalra nem maradt erőm a tolásra. Kiderült az is, hogy nagyobb a baba, mint amire számítottak, de addigra már a szülőcsatornában volt, ezért a vákuumos módszerrel kellett kihúzni. Hivatalosan 6 óra 25 perckor született meg.

Bogdán Zoltánné és férje kislányuk képével. Fotó: Schmidt Andrea
Orvosi segítségben egyébként nem volt hiány, hiszen hajnalban már a szülészeti osztály főorvosa is bekapcsolódott a munkába. A kismamának azonban gyanús volt, hogy nem sír fel a kicsi, akit azonnal el is vittek a szülésznők. Látta még azt is, hogy újra kell éleszteni. Csak délben mondták meg, hogy a kicsinek, akit Laurának kereszteltek el, „bevérzés volt a fejében". Másnapra kiderült, hogy a kislány agyvérzést kapott, és maradandó fogyatékosságra számíthatnak. Vitatható, hogy a vérzést a beavatkozás, vagy valami rendellenesség okozta. A kicsit át is szállították a szegedi klinikára, ahol intenzív kezelésben részesítették.

A kórház szerint nem vétettek az orvosok

Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel kórház és rendelőintézet igazgatóját, Baráth Lajost, aki kérdésünkre azt felelte: a vizsgálatok lezárulásáig hírzárlatot rendelt el a pitvarosi esettel kapcsolatban.
Ettől függetlenül tudomásunkra jutott a kórház vezetőinek álláspontja, miszerint bizonyítani tudják, hogy a szülés folyamán szakmai hibát nem vétettek, a hivatalosan előírt protokollt a beavatkozás során maradéktalanul betartották, és ezt az általuk megbízott szakértő véleménye is megerősíti. Ugyanakkor információink szerint a kórház az esetet jelezte biztosítójának, és arról is értesültünk, hogy szívesen tárgyalnak a családdal a történtekről.

– Szegeden azt mondták nekem, hogy oxigénhiány is fellépett az agyvérzés mellett, és a kis arcán is látható volt, hogy súlyosan károsodott az agya. Két hónap múlva Makóra vitték újra, itt gégemetszést kellett végrehajtani rajta, hogy spontán lélegezhessen. Szörnyű volt, mindennap takarítani kellett a gégéjét. Már öt hónapos is elmúlt, amikor tüdőgyulladást kapott, ebből már nem épült fel. November 15-én végleg elment... – mondta el az édesanya.

Mivel a szülők úgy vélik, gyanítható, hogy a szüléskor is hibát vétettek, keresetet nyújtottak be az intézménnyel szemben, az általuk megbízott szakértő hiányosságokra is bukkant, ám a kórház szakértőjének vizsgálata ezeket cáfolta. Jelenleg tehát vizsgálódnak az ügyben, nem tudni, mi lesz a bíróság döntése.

Ám bármi is legyen az, a fiatal pár biztos benne, hogy mihamarabb újra kisgyermeket szeretnének. Vallják: az első helyett is szeretni fogják a nővérke kistestvérét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigaretta a kabát alatt Nagylakon

Megkérték, hogy vegye le a kabátot, mert azt gyanították, valamit rejteget a ruházata alatt.… Tovább olvasom