Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Pesti gazda áll a makói útépítők útjában

Makó - Kisajátítás indul egy Makó melletti, nevezetes földparcella ügyében, a pesti tulajdonos ugyanis nem hajlandó tárgyalni az önkormányzattal. A város az ipari park környékén az összes gazdával megegyezett, már csak ez az a kis terület áll egy fontos építendő út „útjában".
Egy alig több mint hatezer négyzetméteres parcella gátolja a makói ipari park fejlesztését. Mágori Józsefné önkormányzati képviselő a testület előtt felvetette: stratégiai kérdés Makó számára, hogy az a nyolcláncnyi magánterület a város tulajdonába kerüljön. Hiszen a park területét csak úgy lehet növelni, ha az utat is továbbépítik, ami összeköthetné a Királyhegyesi és a Rákosi utakat. Úgy fogalmazott: ha a Rákosi útról is meg lehetne közelíteni az ipari parkot, az vonzóbb lenne a lehetséges befektetők számára.

– Döntés született róla: a jelenlegi 22 hektárnyi ipari park 34 hektárnyi, immár a város tulajdonában álló területtel bővül – foglalta össze Buzás Péter, Makó polgármestere. – A fejlesztés előtt álló parcellák között egyetlen tulajdonossal nem sikerült eddig megegyeznünk, földje szerencsétlenül ékelődik a park területébe. A kérdéses parcellából ugyanis néhány méternyi szakasz éppen elszegi a park belső útját. Mivel évek óta húzódó ügyről van szó, és a tulajdonos nem fogadta el egyetlen ajánlatunkat sem, a nyáron kezdeményeztük a terület kisajátítását: nem jó kedvvel, de más megoldás nem kínálkozott.

Ortutay Miklós aljegyzőtől megtudtuk: a terület tulajdonosával már a park kialakításakor keresték a kapcsolatot, ám minden erőfeszítés hiábavalónak bizonyult. Ezért a 6554 négyzetméternyi, 16 aranykoronás területért pontosan annyit ajánlottak, mint az összes többi tulajdonosnak: aranykoronánként 200 ezer forintot. Ezt végül rajta kívül mindenki elfogadta. Áralkuról sem lehet beszélni, hiszen a tulajdonos egyetlen ajánlatot sem tett érdemben, az elutasításon kívül nem reagált – így a hivatalos eljárás maradt az egyetlen eszköz.

– Júliusban kezdődött az eljárás, most a szakértő véleményére várunk, ezt követően kezdődhet meg a bíróság munkája. Az első fokú ítéletet a tulajdonos megfellebbezheti, ám a másodfok döntése jogerős, a tulajdonjog az önkormányzathoz kerül, a megítélt összeget pedig ki kell fizetnünk. A jelenlegi bírósági gyakorlatot figyelembe véve ez akár néhány hónapon belül is lejátszódhat – tette hozzá a város aljegyzője.

Megtudtuk: a budapesti illetőségű tulajdonos eddig mindenféle kapcsolatfelvételtől elzárkózott. Lapunk sem tudta elérni, pedig megkérdeztük volna: milyen árat tart elfogadhatónak a területért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buzás Péter vitanapot javasol Makón

Makó - Az utóbbi napokban több nyilatkozatot is megfogalmaztak a makói ellenzéki képviselők Buzás… Tovább olvasom