Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Próba a klárafalvi biogázüzemben

Klárafalva - Megkezdheti működését a klárafalvi biogázüzem, a próbatermelést követően az év végéig már teljes kapacitással fejleszthetik a metánt kukoricából, hígtrányából és cukorcirokból. A közel 600 milliós, uniós támogatás segítségével magvalósuló beruházás a falunak olcsó energiát és 12 új munkahelyet jelent.
Megkezdődött a próbatermelés a Klárafalva mellett létesített biogázüzemben – adta tudtul Németh László, a telepet működtető Csongrád Gazdaságfejlesztési Kht. ügyvezető igazgatója. A létesítmény alapozását éppen egy éve kezdték el, megvalósításához közel 370 millió forintos támogatást biztosított a határ menti gazdasági együttműködést segítő uniós Interreg III/A program. A kivitelezés befejezéséhez szükséges mintegy 230 millió forintos saját erőt a beruházásban érdekelt partnereivel együtt a Németh Toll Kft. fektette be. Az üzem egyébként a tollfeldolgozó ipari parkjában épült fel.

A cégvezető közleményéből kiderült: a próbaüzemet várhatóan két hónapon belül a tervezett teljes üzemű termelés váltja fel, ami napi 2,2 és félezer köbméternyi biogáz előállítását jelent majd. A metánt gázmotorok égetik el, így a szénhidrogén villanyáramként hasznosul, ezt az országos rendszerbe táplálják be. A folyamat során termelődő hőt a tollüzemben szárításra tudják hasznosítani.

Megtudtuk: a gáz előállításának alapanyaga kukorica, illetve egy Dél-Amerikából származó növény, a hazánkban még alig termelt cukorcirok lesz, egy év alatt 300 hektárnyi termőterület tudja majd táplálni a motorokat. Mint azt korábban már megírtuk: 10-12 silónyi termény szükséges egyévnyi működtetéshez, ez akár húsz gazdálkodó család megélhetését is biztosítja majd. Egyelőre azonban – az indulás kockázatai miatt – a mezőhegyesi ménesbirtokkal áll szerződésben az üzem. A növényi alapanyag mellett a telep képes évi kilencezer tonnányi híg sertéstrágya felhasználására is, ezzel a határ mindkét oldalán működési gondokkal küzdő sertéstartó üzemek melléktermékeinek jelentős része hasznosulhat. A fermentáció eredményeképp hátramaradó végtermék a környező földeken tápanyagban gazdag trágyaként hasznosulhat.
Az igazgató rámutatott: a működés egyelőre nyolc, a későbbiekben tizenkét munkahelyet biztosít Klárafalván. Az üzem a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak kísérletek elvégzésére is lehetőséget nyújt.

A próbaüzem beindítása hosszadalmas folyamat, azért is, mert ilyen technológiát eddig egyetlen, biogáz nyerésére alkalmas üzemben sem alkalmaztak. Naponta több mint 500 kilowattnyi elektromos áramot nyerhetnek, ami egyébként egy Klárafalva méretű település energiaszükséglete.

Olvasóink írták

  • 1. Kajári Ferenc 2008. február 16. 21:57
    „500 kilowatt, nem fedezi az én háztartásom havi szükségletét sem.Ennyi energiát fogyaszt egy komoly villanymotor 12 óra alatt. Talán Megawatt, esetleg Gigawatt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrök bicikliseket ellenőriztek Apátfalván

Makó - Harminc felnőttre és harminc gyerekre való fényvisszaverő mellényt osztott ki a napokban… Tovább olvasom