Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Pulitzer-díj diákoknak, Makóról

Országos, ifjúsági Pulitzer-díjat alapítanak Makón – adta tudtul a városban született médiacézár nevét viselő kollégium igazgatója. Az intézmény egy amerikai Pulitzer-kutató munkáját is segíti.
A Makón született Pulitzer József halálának 95. évfordulója alkalmából felavatták a sajtócézárt ábrázoló bronz domborművet, a makói Kiss Jenő szobrászművész alkotását. A mű leleplezésénél Csillag András újságírás-kutató mondott beszédet. Az emléktáblát a Pulitzer-kollégium homlokzatán helyezték el.

– Makón megalapítjuk a Pulitzerről elnevezett országos diákújságíró-díjat. Arról, hogy ennek a pontos neve mi lesz, még nem született döntés. Szeretnénk, ha a kollégiumunk névadójának születési évfordulójára, azaz, jövő áprilisra már meg is lenne hazánk első „kis Pulitzer-díjasa". Az elismeréshez járó plakett a most átadott dombormű kicsinyített mása lesz, erre a munkára fel is kértük Kiss Jenőt – sorolta a kollégium igazgatója, Molnár László.

Az ünnepség képeit már tegnap továbbküldték egy amerikai e-mail címre is, ugyanis Makóról folyamatosan tartják a kapcsolatot az Egyesült Államokban élő és dolgozó James Mcgrath Norrissal, aki Pulitzer munkásságával foglalkozik. A szakember egyébként idén már járt Magyarországon és Makón is, hiszen könyvet ír a sajtócézár életéről, amelyben külön fejezet jut majd a Maros-parti városhoz való kötődésnek.

– A kutató egyébként a napokban eljuttatott hozzám egy számot a Pulitzer-médiabirodalmat megalapozó World napilap 1882-es évfolyamából, ami sajtótörténeti emléknek számít, valamint kaptam egy olyan eredeti fotót is, amiről a magyar gyűjteményeknek még kópiájuk sincs. Mindkettőt hamarosan ki fogjuk állítani a kollégium könyvtárában – mondta Molnár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékezés az 1956-os makói eseményekre

A makói fiatalok egy csoportja még fegyverrel is harcolt az 56-os forradalom idején – derült… Tovább olvasom