Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Pulitzer-kompozíció – acélból és üvegből, Makón

Két szegedi képzőművész, Kalmár Márton szobrász és Kovács Keve János üvegfestő közös munkája, egy Pulitzer-kompozíció díszíti Makó nemrég átadott kollégiumának bejáratát. Az alkotás az újságíró-fejedelem pályáját hivatott szimbolizálni.
A Pulitzer-kompozíció az új makói kollégium bejáratát díszíti. Fotó: Szabó Imre
Kicsiny pontból – a toll, azaz az írás hatalmánál fogva – globális hatalom, ez a makói születésű Pulitzer József pályája – legalábbis így látja az a két művész, aki az újságíró-fejedelemről elnevezett, nemrég átadott makói kollégium bejáratát díszítő alkotást készítette. Kalmár Márton szobrászművész és Kovács Keve János üvegfestő ugyanis a címzett támogatásból megvalósuló beruházás díszítésére kapott felkérést az országos zsűritől.

– A képzőművészetben szinte egyedülállóan szoros munkakapcsolatot sikerült kiépítenünk, így válhatott teljessé az alkotás, ami elsősorban Pulizter szakmai és emberi pályaívét hivatott szimbolizálni. Az anyaga acél és üveg, a terveket magam készítettem, de a megvalósításban a művészi szabadság nem sérülhetett: kollégámmal teljes összhangban alkottuk meg a kompozíciót – fogalmazott Kalmár Márton, aki még elmondta: az alkotás dinamizmust sugall, erre utal az íves és szögletes formák egysége. A kompozícióban feltűnő kapumotívumok pedig szintén a diákok számára jelentenek buzdítást: bizonyos megpróbáltatásokon keresztül lehet tovább fejlődni.

Megtudtuk: a kollégium diákjai számára biztató tanulságot állít az alkotás, hiszen a személyiség szakmai kibontakoztatását veszi célba, a földgömb, a glóbusz az ember szakmai kiteljesedését szimbolizálja – érdekesen rímel erre Pulitzer újságjának címe: The Globe, aminek felirata az egyik üvegalkotáson meg is jelenik. A kompozíció bal oldalán elhelyezett ablakokból makói motívumok olvashatók ki, jelezve az újságíró származására.

A nem mindennapi alkotás anyaga krómacél és három rétegű biztonsági üveg, a kivitelezést a szegedi Tribox Kft. vállalta. Egyébként először a műteremben szerelték össze, majd szétszedve szállították a helyszínre, ahol végleges formájában állították végleges helyére. A művészektől megtudtuk: mindketten a Szög Art alkotó egyesület tagjai. Kovács Keve János egyébként egy másik alkotással is gazdagította a kollégiumot, hiszen díszes üvegablaka megtekinthető az épület enteriőrjében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csataképek a makói József Attila Múzeumban

Már látható a makói József Attila Múzeumban a szombati honvéd emléknap kísérő kiállítása –… Tovább olvasom