Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Pünkösdvasárnapi ünnep Makó-Rákoson

Megtízszereződött a Makóhoz tartozó Rákos lélekszáma pünkösdvasárnap. Az egykori tanyaközpontba az elszármazottak is hazalátogattak, így több mint ezren szórakoztak, ünnepeltek a sportpályán és környékén.
– Rákos olyan, mint egy nagy család: itt mindenki ismer mindenkit, számíthatunk egymásra. Egyszerű emberek vagyunk mindannyian, akik megbecsülik a társaságot. Jó hazajönni – mondta lapunknak a hat éve már Kiszomboron élő, autószerelőként pedig Makón dolgozó Sipos Mihály, aki amúgy tősgyökeres rákosi. Feleségével, gyerekeivel és rokon gyerekekkel látogatott haza. Mint mondta, mindig örömmel jön, ilyenkor a családi pörköltfőzés is belefér a programba. – Gondolkozom azon, hogy előbb-utóbb visszaköltözöm Rákosra – mondta Sipos Mihály, miközben a lányok vidáman majszolták a bazárban éppen akkor vásárolt édességet.

Rákosi múlt és jelen

Rákos már az 1300-as években lakott település volt. Nevét onnan kapta, hogy a vízerekkel gazdagon átszőtt területen sok rák élt – tudtuk meg Nagy-György József önkormányzati képviselőtől. A falut árvizek, háborúk és tűzvészek is pusztították, de mindig újratelepült – ez előtt az élni akarás előtt tiszteleg a most felavatott, Karsai Ildikó grafikusművész által tervezett emlékoszlop. Rákosnak ma a hozzátartozó külterületekkel együtt százhúsz lakója van. Ami örvendetes: egyre több köztük a gyermeket vállaló fiatal, mi több, három osztrák és egy román család is vett itt házat.

Rákoson százötven éves hagyománya van a pünkösd előtti közös ünneplésnek. A fő szervező, Martonosiné Görbe Erzsébet lapunknak elmondta: bár eredetileg nyilván volt ennek egyházi hagyománya, ő az idősektől úgy tudja, azért ezen a napon jöttek össze, mert a nagy nyári mezőgazdasági munkák előtt ez az utolsó alkalom az ilyesmire. A rendszerváltás előtt persze volt néhány évtizednyi kihagyás, azóta viszont az idei volt épp a tizennegyedik rákosi nap – Makó környékén itt éledt fel a leghamarabb a régi hagyomány. Az idei, családias hangulatú napon különben focimeccs, veterán járművek bemutatója, az elszármazottak találkozója és emlékműavatás volt a program, és természetesen az elmaradhatatlan vurstli – vásározókkal és körhintával.

A szervezőkhöz idén az időjárás is kivételesen kegyes volt: eddig szinte minden évben elmosta az eső a programot, most viszont megúszták néhány kisebb futózáporral.

Pünkösd 2012 hagyományok, program

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalandok a Maros völgyében

Makó és környékének építészeti és kulturális értékeiből állított össze négy különböző… Tovább olvasom