Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Püspök tér lehet a Szabadságból

Megváltozik a maroslelei főtér neve – ha ehhez a képviselő-testület is hozzájárul. Katona Pál plébános szerint indokolt, hogy Szabadságról Püspökre kereszteljék át azt a teret, ahol a templom és az önkormányzat több épülete is található. A általunk megkérdezett lakók örülnek a változásnak. Az új név egy fontos eseményre utal: Dessewffy Sándor püspök saját földjéből adott telkeket a környékbeli zselléreknek.
Fotó: Karnok Csaba
– Fontos lépésre szántuk el magunkat Maroslelén: vissza szeretnénk adni a templomtérnek az ott álló emlékkeresztre, és a jó szívű püspökre emlékeztető nevet – mondta lapunknak Katona Pál. – Azt szeretnénk, ha a Szabadság teret az '56-os szabadságharc 50. évfordulója alkalmából Püspök térre keresztelnék át.

Ez nem csak az egyház kívánsága: több támogatója is van a névváltoztatásnak, köztük Rozsnyai János történész, a település díszpolgára is. Az esperes utalt rá: a XX. század első éveiben a csanádi püspök, Dessewffy Sándor saját földjeiből adományozott Lelén telkeket a környékbeli majorságokban él vagyontalan zselléreknek, akiknek így lehetőségük nyílt a társadalmi felemelkedésre. Ezért hálából a falut Püspöklelének nevezték el, és a főtéren emlékművet is állítottak az 1912-ben elhunyt adományozónak, akinek a nevéhez ezen felül a templom és a hatalmas plébánia felépítése is köthető. A második világháborút követően a falut átkeresztelték a hatalom akkori gyakorlói, ráadásul a közösség vallásosságát hirdető, Illés prófétáról elnevezett templomteret is átkeresztelték Szabadságra.

Katona Pál plébános ötletét Vinczéné Faragó Anikó iskolaigazgató is támogatja. Fotó: Karnok Csaba
– Reméljük, a képviselő-testület is elfogadja majd a javaslatunkat, hiszen biztos vagyok benne, hogy a mindmáig hívő falu lakóinak sokat jelentene ez a kis változás – mondta a plébános, akinek az elképzelését a község újonnan megválasztott polgármestere, Martonosi György is támogatja.

– Nagyon örülök neki, hogy Püspök téri iskola lehetünk, ezt a többletköltséget pedig szívesen vállaljuk – mondta Vinczéné Faragó Anikó igazgató, aki szerint különösen fontos, hogy a tanulók még közelebbi kapcsolatba kerülhessenek a történelmi múltjukkal. Nem vélekedett másképp a faluban élő, kisgyermekével épp a téren sétáló Nagy Mónika sem, aki elsőként tőlünk szerzett tudomást a névváltozásról. Szerinte is fontos az itt lakóknak, hogy ezzel tiszteljék meg azt a személyt, aki az ősök letelepedését segítette.


A polgármester a névváltásról

– Programomban kiemelt helyen szerepel az együttműködés az egyházakkal, szeretnénk, ha megújulna a templomkert, és támogatni szeretném az egyházi ingatlanok rekonstrukcióját is. Éppen ezért elő fogom terjeszteni a plébános úr szándékát jövő kedden, amikor első teljes ülését tartja az önkormányzat testülete – fűzte hozzá Martonosi. Hozzátette: a téren néhány kivételtől eltekintve csak önkormányzati, illetve egyházi ingatlanok állnak, így a címváltozás költsége elsősorban az intézményeket érinti majd, ám itt csupán néhány ezer forintos kiadásról van szó. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mondjanak le a tiszteletdíjról!

A makói önkormányzati képviselők közül volt, aki továbbgondolhatónak, más demagógnak nevezte az a… Tovább olvasom