Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Radikális tüntetők zavarták meg a makói ebédet

Makó - Radikális tüntetők zavarták meg Makón azt az ebédet, amit együtt akart elkölteni a Korona étteremben Ferge Zsuzsa szociológus, Székhelyi József színész és Buzás Péter polgármester.
„Izrael ártatlanokat gyilkol, miközben mást vádol!" „Magyarország a magyaroké, Palesztina a palesztinoké!" „A Wiesenthal-központ nácikat keres – Izraelben megtalálja!" – ilyen és ehhez hasonló feliratok voltak a zsidó–palesztin háborús konfliktus sokkoló képeivel illusztrálva azokon a táblákon, amelyekkel radikális fiatalok 15 fős csoportja tegnap délben a makói Korona étteremhez vonult.

Az eredeti elképzelések szerint itt rendezték volna meg vasárnap déli 12 órától A holokauszt gyermekei című könyv kiadásának támogatására szervezett jótékonysági bált. Ez a rendezvény elmaradt, mert kevesen foglaltak rá jegyet. Ugyanakkor Ferge Zsuzsa szociológus – az ő nagyapja volt Kecskeméti Ármin főrabbi, akinek az emléktábláját tavaly leverték Makón – családtagjaival, művészbarátaival, köztük a jótékonysági rendezvény fővédnökének és főszakácsának is felkért Székhelyi József színművész-rendezővel, valamint Závada Pál íróval együtt mégis eljött a Koronába egy ebédre. Ott volt vendéglátóként Buzás Péter polgármester és a Kecskeméti Ármin Egyesület elnöke, a könyv írója, Urbancsok Zsolt történész, levéltáros is.

Székhelyi elbeszélgetett a tüntetőkkel. A szerző felvétele
Székhelyi elbeszélgetett a tüntetőkkel.
A szerző felvétele

A tüntetők azt mondták: nem tartoznak párthoz, szervezethez. Egy részük makói volt, de csatlakoztak hozzájuk szegediek és battonyaiak is. „Ma az az igazi holokauszt, ami Palesztinában folyik" – mondta egyikük. Székhelyi József kiment a tüntetőkhöz, elbeszélgetett velük. Vele tartott Ferge Zsuzsa és Závada Pál is. Azt próbálták megértetni a demonstrálókkal, hogy ők egyszerűen tisztelegni szeretnének Kecskeméti Ármin emléke előtt, feléleszteni az egykor Makón is jellemző békés egymás mellett élés szellemiségét. Nem jutottak dűlőre, de békésen elbeszélgettek.

Tüntetők a makói Korona étterem előtt. A szerző felvétele
Tüntetők a makói Korona étterem előtt.
A szerző felvétele

Ferge Zsuzsa: Betanulták a szöveget

Ferge Zsuzsa úgy érezte, hogy a tüntetők előre betanult szöveget mondtak. Buzás Péter sajnálatosnak tartja, hogy Makón ez megtörtént, de arra biztatta a szervezőket, hogy nyugodtabb időszakban tartsák meg a jótékonysági bált. Urbancsok Zsolt viszont kizárta, hogy ezt megteszik. A rendőrség a gyülekezési jog megsértése miatt szabálysértési eljárást indított ismeretlen tettes ellen. Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: a Korona Szállónál vasárnap intézkedő rendőrök a helyszínen nem tudták megállapítani, hogy a tucatnyi személyből álló demonstrációnak volt-e szervezője, s ha igen, ki volt az.

Olvasóink írták

297 hozzászólás
 • 297. szilléri 2010. április 04. 17:43
  „Kezdek rosszul lenni már két napja semmi holo cikk ?”
 • 296. Petrence 2010. április 03. 23:51
  „A papírtalpú bakancsok az I. világháborúban voltak. Erről a háború előtt született öregektől hallottam, akik akkoriban nagyobbacska gyerekek voltak. Nyilván bizonyítékuk nincs rá, de akkoriban ez köztudott volt. Lehet, hogy akadnak régi újságcikkek erről.
  A hadseregnek többen is szállítottak, köztük voltak zsidó származásúak is. Az emlékek szerint az ő soraikból kerültek ki azok, akik a papírtalpú bakancsokat gyártották.
  Ettől függetlenül azt az embert is hazavágtam volna aki az árut átvette!
  Világos, hogy a katonákat nem a zsidók vezényelték ki a frontra az első háború idején, hanem a NÉP TÜNTETETT A HÁBORÚ MELLETT!
  Természetesen nem szabad mindenért a zsidókat okolni. Nekik is megvan a maguk szennyese, de nem bírálhatunk úgy másokat , hogy magunkat hibátlannak tartjuk!
  Magyarként tudom, hogy mi a mi fajtánk sz#ra. Erre próbálom felhívni időnként mások figyelmét is.
  "apátfalvifaszagyerek" szerintem mi sok dologban egyetértünk. Csak hát a hangsúly és arckifejezés nélküli írás sok félreértéshez vezethet.”
 • 295. apátfalvifaszagyerek 2010. április 03. 19:00
  „A papírtalpú bakancsok kérdésében számomra az az érdekes, hogy egyszer azt olvasom, hogy a Donhoz küldték ki a magyarokat a zsidó bakancsokban, most meg az I. vh.-ban? Én a legtöbbször az első verziót hallottam. Természetesen ez elítélendő, de ne feledjük, hogy a magyarok sajnos nem a zsidók parancsára mentek ki a Donhoz (sem az I. vh. frontjaira). Ha a doni katasztrófát akarjuk vizsgálni, nem lehet annyival elintézni, hogy a "fasiszta" Horthy küldte ki oda a magyarokat (és a zsidó munkaszolgálatosokat). Azonban a legnagyobb hiba (vagy bűn, ha úgy teszik), hogy a minden szinten hiányos felszerelésű 2. Magyar Hadsereget kiparancsolták a mocskos nácik nyomására. Keitel minél nagyobb létszámot akart kicsikarni, a magyarok pedig minél kevesebb katonát akartak küldeni. Szóval Horthy sem akarta a magyarokat ott elpusztíttatni, ő is külföldi nyomásra cselekedett. Ez tény. És ha már a zsidóknál tartunk, pl. a Weisz gyára gyártott rengeteg hadianyagot a magyar haderőnek. És nem hibásan. A gond ott kezdődött, hogy a magyar gazdaság nem tudta kielégíteni egy modern hadsereg igényeit. A győri fegyverkezési programban meghirdetett egymilliárd pengő is kevés volt sajnos.

  De nem is akarok offolni tovább, csak annyit akartam közölni, hogy nem csak és kizárólag a zsidóságot kell okolni minden sz*rságért a világban.Főképp nem azokat, akik nem csináltak semmit. Mivel minden embert a tettei, és nem a származása ítél meg. Remélem ebben egyetértünk.”
 • 294. Petrence 2010. április 03. 17:24
  „Horthy 1920. március 1-től volt hivatalban, a papírtalpú bakancsok az első világháború ideje alatt masíroztak...”
 • 293. bgrozalia 2010. április 03. 16:25
  „A papírtalpú bakancsok a magyar katonák lábára Horty Miklós jóvoltából került a katonák lábára, amiben elküldte a magyar katonákat meghalni!!”
 • 292. Petrence 2010. április 03. 14:12
  „292. folyt.
  Az embereknek ( magyarnak, zsidónak egyaránt) az a bajuk, hogy nem tartanak önvizsgálatot, önkritikát. Sokszor büszkeségből vagy mert gyengének hisszük magunkat ezáltal.
  A cikkben szereplő akció arra akart rámutatni, hogy ha Izrael másokat bánt, akkor ne fájjon neki ha őt is bántják. Akár úgy is lehetne mondani: "Aki kardot ránt, kard által vész el!" Ott is a "kis zsidók" szenvedik el a háborút. Meg a "kis palesztinok". Meg általában mindig a "kis" kapja a cumit.
  Ettől függetlenül, a régi öregektől hallani olyan egyszerű zsidókról akik viszont kemény bűnöket követtek el a magyarok ellen. Elsősorban kapzsiságból. Gondolok itt a papírtalpú bakancsokra meg a ledarált kukoricacsutkára. De az egészet az teszi még fájóbbá, hogy ezek az emberek bagatell büntetéssel megúszták.

  Ajánlom figyelmedbe a Jud Süß című filmet. Mielőtt felhördülnél, várj amíg befejezem!
  Ez a film bölcsességre tanít. De csak akkor, ha tárgyilagosak vagyunk! Ha nem, akkor lesz belőle gyűlölet!
  Önkritika! Vajon a zsidó bank-e a hibás ha én megyek hozzá hogy hitelt vegyek fel 20 évre, amibe utána beletörik a bicska...?
  Isten áldjon apátfalvifaszagyerek! Áldott Húsvétot kívánok!”
 • 291. Petrence 2010. április 03. 13:45
  „291. folyt.
  Itt van ez a holokauszt téma. A legnagyobb problémát abban látom, hogy rettenetesen nyomják, tukmálják az emberekre. Ha valamit nagyon erőltetnek, azt az ember megunja, elege lesz. Ráadásul nagyobb hangot adva neki, mint a magyarok fájdalmának. Arról nem is beszélve, hogy a felső körök üzletet, reklámot csinálnak belőle.
  Ezzel a gyász és az emlékezés szentségét hígítják, silányítják le. Az egész hétköznapivá válik és jelentéktelenné süllyed. Én se szeretem, ha valaki állandóan kokárdát visel. Mindennek megvan a maga helye és ideje.
  És itt jön a képbe a "kis zsidó". Az emberekben nő a feszültség a holokauszt tukmálás, a bankok zsarnokoskodása, a bűnözők védelme az áldozattal szemben... dolgok miatt. Ez egyszer csak kitör és arra zúdul akit elér. Nem a felső körökre, hanem a "kis zsidókra". Néha-néha eléri a Székhelyi féléket (aki szerintem megérdemli). Természetesen ez nem jó, de a világtörténelemben majdnem mindig így végződik.
  Az ártatlan zsidó ember "bűne" annyi, hogy az ellene irányuló erő mellett nem ítéli el a "nagy zsidókat", akik önző érdekeik miatt feláldozzák őt a népharagnak. Folyt.->”
 • 290. Petrence 2010. április 03. 13:19
  „apátfalvifaszagyerek
  Szerintem a környező országok azért fújnak ránk, mert az ő jelenlegi területük egy része egykor a mienk volt.
  Attól félnek, hogy eljön egy újabb Trianon csak ezúttal ők lesznek az elszenvedői. Ez persze csak elmélet. Mi ezzel a kis országgal is bajlódunk, hát még egy naggyal.
  A másik kérdésed összetettebb, megpróbálok nem zavarosan válaszolni.
  Ha Magyarországon valós felmérést végeznének az egyetemeken, a politikai életben, egyáltalán a közéleti személyek hovatartozásáról, kiderülne, hogy kiemelt százalékban zsidó emberek vannak jelen ezeken a területeken vagy gyakorolnak hatást ezekre a területekre. Sok esetben kulcs fontosságú területekre.
  Ennél fogva kiemelt helyen lesz a zsidóság. Sajnos a magyarok rovására. Manapság a legkisebb negatív vélemény is tilos egy zsidó emberrel szemben, még akkor is ha igaz. folytatás->”
 • 289. apátfalvifaszagyerek 2010. április 01. 23:30
  „283. "az állandó hólló-kosztozás helyett" - Miért, az állandó "gázázás" meg "palesztinozás" mennyivel jobb? Mind2 esemény szörnyű volt, azt hiszem ebben mindenki egyet ért (talán te nem, már ne is haragudj, hiszen nem egyszer írtál már olyat, hogy a zsidók megérdemelték a szenvedéseiket a vh. alatt). De ha ze azt mondod, hogy ne foglalkozzunk a holokauszttal, akkor miért kéne foglalkoznunk Gázával? (egyébként kell, csak a te logikádat használom) Ha a magyarországi zsidóságot te idegennek, "nem magyarnak" tartod, akkor -mivel a palesztinok se magyarok tudtommal-, Gázával se kéne foglalkozni sem neked, sem ezeknek a "derék fiatalembereknek". Gondolom ők is idegengyűlölők lehetnek, szóval kíváncsi vagyok, hogy mit szólnának ahhoz, ha 1-2 arab Makóra költözne. Gondolom akkor meg másmilyen táblákat készítenének... :D”
 • 288. apátfalvifaszagyerek 2010. április 01. 23:24
  „Tisztelt Petrence, ezzel a gyűlölet dologgal kapcsolatban kérdezném, hogy akkor minket is joggal utálnak a szlovákok, románok,szerbek? És akkor azt a zsidót, akinek köze nincs Izraelhez, sőt, még tankot se látott közelről, őt is lehet joggal gyűlölni, csak mert zsidó?”
 • 287. JI 2010. április 01. 13:44
  „Nem kellene előszőr a saj?t port?nkon söprögetni? Majd ha minden j?l megy rá?rünk a m?s baj?val foglalkozni , nem? De az?rt agyr?m , hogy Peti b?csi mindent rongyr?z?sal akar elint?zni! Menjen v?gig egy persejel a főteren ne egyből b?lba csalogasson. Lett volna tombola is ? Mi lett volna a főnyerem?ny? Ezt a fant?zi?tokra bízom!”
 • 286. szilléri 2010. április 01. 07:08
  „Én már rájöttem. Direk csinálják! Hergelnek ! Berágok ! Lefasíztáznak ! És kérnek egy rakás kárpótlást !”
 • 285. Petrence 2010. március 31. 19:52
  „A világon mindennek van oka és okozata.
  Senkit sem szeretnek vagy gyűlölnek véletlenül.
  Az tény, hogy Magyarországon óriási a zsidó befolyás. Ezt inkább érezni lehet, mint bizonyítani.
  Bár a holokauszt törvény elég nyilvánvaló. A keresztény Magyarországon miért a zsidóságot védik törvénnyel, miért nem a keresztényeket, a magyarokat?
  Az 1900-as évek elején 2 millió örményt irtottak ki a törökök. Mi történne ha az örmények törvényt követelnének ez ügyben, Törökországban?
  Nem véletlenül jelentéktelenítik el a kommunista terrort. Igen sok zsidó ember neve kerülne elő 1919-től kezdve. Akkor létre lehetne hozni egy intézményt a Wiesenthal intézet mintájára. Elég nagy blama lenne. Meg a pokol is elszabadulna.
  A palesztínokat meg nem kell annyira sajnálni. Mivel az ő bibliájuk is megegyezik a zsidókéval, egészen Ábrahámig, egymásnak tökéletes tükörképeik. Tulajdonképp testvérháborút folytatnak.
  Vajon miért nem tudnak már 70 éve, sőt már kezdetektől fogva államot alapítani? Mert egymást is marják.
  Nehogy azt higgyük, hogy ők különbek. Nem tartom jó dolognak pártolni őket csak azért hogy a zsidók ellen legyünk.
  Nekünk inkább arra kellene törekedünk, hogy ne legyen magyar-magyarnak farkasa!”
 • 284. dara 2010. március 31. 13:02
  „MA.mennyi anyagit bukott és mennyit fog ezen a tegnap esti liazonon, programbemutatón bukni? Illetve mennyi pozitív hozadéka lesz az Ő megfutamodásának, elvitte álmainkat. Nem azonos bevásárolni ill. beválasztani”
 • 283. dara 2010. március 31. 12:45
  „Ti fel nem fogadott prókátorok!

  Menjetek a saját bélsaratokat fújni, ez a mi makói történetünk
  A tegnapi nap óta a Fidesz is kizárta önnönmagát
  Egy szebb, jobb jövőt magunkból,. nélkületek”
 • 282. KaszaOne 2010. március 31. 12:11
  „redstar, ezek a buta fiatalok, erre szerették volna felhívni a figyelmet, az állandó hólló-kosztozás helyett. A képeket csak erős idegzetűeknek ajánlom. Halott terroristák vannak rajtuk.
  redstar nézd meg, és talán megérted, miről szólt ez az egész.

  http://www.alzaytouna.net/arabic/images/Gaza_War_2009/Gaza_War_2009_2.jpg
  http://oolaah.com/wp-content/uploads/2009/06/isareli-gaza.bmp”
 • 281. flexsnake. 2010. március 31. 11:55
  „Redstar, te meg akkor lennél bajban, ha ezt a szemükbe mernéd fröcsögni. Egyrészt azért, mert nincs igazad, szerintem nálad komolyabb értelmi szinten állnak, másrészt, azért mert laposra vernének, a szemtelenséged miatt.
  Azt hittem a balosok nem ítélnek küllem alapján, de hát ti is csak ,,emberek" vagytok, tele előítéletekkel, csak még magatoknak sem valljátok be.”
 • 280. redstar 2010. március 31. 08:50
  „Csorog a tüntetők arcáról az értelem..:-) Makói, battonyai "radikálisok"..?!Ugyan már... <moderálva> kölykök...Igen bajban lennének, ha a térképen 20 percen belül kellene megtalálniuk Palesztinát..:)))”
 • 279. citrom01 2010. március 30. 20:46
  „Palesztinában kellene ébédelni ! És ott méltoképp ünnepelni!!”
 • 278. scott1 2010. március 30. 14:51
  „Síró Gyerek!
  A szó elszáll de az írás megmarad... vagy mégsem:)?
  A hozzászólók szavazatai alapján a héten Neked kell elhagynod a fórumot :) Viszlát!”
297 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghökkentő videó a makói Overdreamtől

Meghökkentő videóval tért vissza a makói Overdream együttes, amelyet a különböző megosztóoldalakon összesen közel ezren láttak már az elmúlt egy hétben. Tovább olvasom