Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Reális költségvetést várnak Makón

Megszigorította a szociális telekprogramra benyújtandó pályázatok feltételeit Makó önkormányzata – ugyanakkor további tizenegy ingyenes telket kínál a fiatal pároknak. Az idei, első öt nyertes pályázat elbírálása során azt tapasztalták, hogy sokszor irreális költségvetést nyújtottak be a jelentkezők.
Makó-Újvároson újabb tizenegy telekre pályázhatnak a városban élő, gyermeket nevelő fiatal párok – döntött a város képviselő-testülete. Közben szigorították a benyújtandó pályázatok feltételeit.

– Többször előfordult, hogy az építkezés költségvetése, amit a pályázó fiatalok készítettek, nem mutatott valós képet; összevetve a megadott háznagyságot, a szobák számát, a felhasználandó alapanyagok árát, látszott, hogy a megjelölt bekerülési költség túl alacsony – fogalmazott a kiírással kapcsolatban Hutter Orsolya, a jegyzői iroda munkatársa. – Ezért indokolt, hogy az építkezés költségvetését ne a pályázók, hanem szakemberek állítsák össze: legyen benne egy részletes, az anyagárat és a munkadíjat tételesen tartalmazó, reális számítás.

Ugyanakkor egyszerűsödött is az ügyintézés: a pályázati feltételek elfogadásáról szóló nyilatkozatot ugyanis korábban közjegyző által készített okiratba kellett foglalni, ami jelentős költséget jelentett a pályázóknak. Most már elegendő a két tanú aláírásával hitelesített, teljes bizonyító erejű magánokirat benyújtása is. Siket István alpolgármester a változások kapcsán elmondta: a városvezetésnek nem az a célja, hogy minél hamarabb kiossza a tizenegy kijelölt telket, hanem az, hogy olyan párokhoz juttassa az ingatlanokat, akik biztosan fel tudják ott építeni családi házukat. Tehát a feltételeket biztosan nem könnyítik.

Lapunk tudomására jutott, hogy volt olyan család, amely a nyertes pályázat ellenére sem tudta megkezdeni az építkezést. Az önkormányzat munkatársai szerint ezért is indokolt a szakértői költségvetés.

Makón egyébként csak az ingyenes építési telek miatt lehet olcsóbban felépíteni egy magánházat: hiszen a makói telepeken szinte forintra ugyanannyiba került a cement, a mész és minden alapvető építőanyag, mint a megyeszékhelyen.

A pályázati kiírásból még kiderül: továbbra is olyan, negyvenedik életévüket még be nem töltött házaspárok, élettársi kapcsolatban élők nyújthatják be igényüket az ingyenes telkekre, akik már gyermeket nevelnek, vagy a lakástámogatási rendszernek megfelelően meghatározott időn belül vállalják utódok nevelését. A pályázat feltétele továbbá, hogy a párok mindegyike érettségi bizonyítvánnyal, vagy mestervizsgával rendelkezzen, és döntő szempont havi keresetük nagysága is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra veszélyben a makói zsinagóga

Tovább romlik a négy esztendeje felújított makói ortodox zsinagóga állapota: az épület vizesedik. Az… Tovább olvasom