Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Reformátusok egyedülálló kis makói múzeuma

Makó - A belvárosi egyházközség tartja fenn Makón azt a kis múzeumot, amely a helyi református közösség több mint 250 év alatt összegyűlt emlékeit őrzi.
A Kálvin téri református templom mögött, az egykori parókia felújított épületében a közelmúltban nyílt meg a Szikszai György–Szirbik Miklós-emlékház, amely a helyi református közösség helytörténeti értékeit mutatja be. A kis múzeum egyedülálló módon nem állami vagy önkormányzati fenntartású, hanem azt a belvárosi egyházközség működteti. A gyülekezet fiatal lelkésze, Kondrát Zoltán nem tud hasonló módon működtetett múzeumról az országban. Az épületben, amelyben egyébként a lelkészi hivatal is működik, nagyjából 100 kiállítási tárgy és dokumentum látható, de nagy számban őriznek olyan régi iratokat is, amelyeket ugyan nem tárnak a közönség elé, de kutathatóak.

Kondrát Zoltán bemutatott nekünk néhányat a múzeum jól őrzött, amúgy forintban talán nem nagy értéket képviselő, mégis kincsnek nevezhető tárgyai közül. Így megmutatta a legrégebbi, 1760-ból származó születési anyakönyvet – a korábbiak tűzvészben pusztultak el – , vagy a gyülekezet régi énekkarának tablóit, dalos könyveit és zászlóit. Láthatók az egykori makói prédikátorok portréi, illetve a Makón élő nyugalmazott lelkipásztor, Czanik Béla Bibliája is, amit gránátrepesz lyukasztott át a második világháború idején – a találat néhány perccel az után érte a szobát, ahol a könyv volt, hogy ő elhagyta a helyiséget.

Az emlékház máris nagyon népszerű: nemcsak a város múltja iránt érdeklődő helybeliek keresik fel, de egyfajta vallási turizmus keretében messzebbről jött reformátusok is – volt itt már erdélyi és délvidéki csoport is. Kondrát Zoltán azt mondja: mindezek mellett számukra azért fontos a múzeum, mert az elődök hagyatéka által arra inti a mai híveket, hogy ők is gazdagítsák közösségüket, hagyjanak hátra szellemi kincseket az utánuk következőknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapkád készül a turistáknak Makón

Makó - A makói fürdő bővítésére szánt 3,2 milliárdból a gyógyászat is fejlődik, a helyi kórházban és… Tovább olvasom