Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Reggeli és délutáni csúcsforgalom

Egyre nehezebb közlekedni reggel és délután a makói Kálvin téren és a környező utcákban. Itt található – egy kétszáz méteres sugarú körben – a város legnépesebb általános iskolája, egy önkormányzati és egy egyházi óvoda, valamint egy egyházi gimnázium. A körzet képviselője most arra kéri a szülőket, saját érdekükben ne autóval hozzák gyermekeiket iskolába. Kérdés, ezek után változik-e a helyzet.
Egyre többen hozzák autóval gyermeküket a belvárosi iskolába Makón. Fotó: Karnok Csaba
A makói Szirbik Miklós és Kálvin utca legelején a reggel 8 előtti fél órában és délután 4-től minden munkanapon kritikus a helyzet – legalábbis így látják a csomópont körül lakók. Egymás mellett áll itt a város legnagyobb, több mint hatszáz tanulót oktató általános iskolája, a Juhász Gyula gimnázium és a református óvoda, az önkormányzati óvoda.

– Reggel és délután is nagyon sokan állnak meg az utcában, rendszerint beállnak a kocsifeljárónkra. Többször is volt már rá példa, hogy a fiamnak be kellett mennie az iskolába a szabálytalanul parkoló sofőr előkerítéséért, különben nem tudott volna kiállni a garázsból – sorolta az iskolával éppen szemközti épületben lakó Böde Lászlóné.

A gyermeküket autóval szállító szülők viszont azt mondják, nem tehetnek mást: itt nincs elég parkolóhely. Minden négyzetcentimétert kihasználnak, hogy megállhassanak.

– Sajnos, mi nem tudunk mit tenni, hiszen minden kapunkat kinyitjuk reggel és délután is – fogalmazott Bálint József, a Belvárosi Általános Iskola igazgatója. – A fő probléma nem az, hogy csak lassan tudnak kijönni-bemenni a gyermekek, hanem azért mozog ki-be lassabban a több mint hatszáz tanuló, mert elvünk, hogy a szülőktől átveszik, majd a szülőknek átadják a nevelők a gyerekeket, így személyes kapcsolatban lehet a nevelő és a család, ami nagyon fontos. Persze megtehetnénk, hogy csak a folyosóig kísérjük a nebulót, és ott szélnek eresztjük, de így annak a veszélye állna fenn, hogy a kisebbek elkószálnak, a szüleiket elkerülve indulnak haza.

Az intézményvezető szerint nagyobb gond, hogy sokszor a szülők sem csak a szükséges időre állnak meg az út mentén, hanem rendszerint beszélgetnek a többi szülővel, míg járművük esetleg a tilosban parkol.

– Arra kérem a szülőket, hogy ha lehet, ne autóval hozzák gyermekeiket iskolába. Úgy látszik, helyszűke miatt ez az egyetlen lehetséges megoldás – mondta lapunknak Bakos Gáborné, a körzet képviselője, aki a testület ülésén is szót emelt a kritikus, sokszor balesetveszélyes helyzet ügyében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem határőrre lépett a szökevény

Kis híján rálépett az elrejtőzött járőrökre annak a moldáv csoportnak az egyik tagja, amelyet a hét… Tovább olvasom