Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Rejtélyes vételi zavar

Makó - A munkák kezdete óta gyakran nehezen lehet fogni a földi sugárzású tévé- és rádióműsorokat – panaszkodtak lapunknak a makói főtéri körforgalom építkezésének közelében élő Szegedi utcaiak. A fő-építésvezető állítja, az ő munkagépeik nem okoznak ilyen zavart.
Minden nagyobb építkezés kényelmetlenségekkel jár – ezt már megszokták a Makó központjában élők is. Itt egyszerre zajlik most a fürdő építése, a belváros rehabilitációja és egy új körforgalom kialakítása is a régi lámpás kereszteződés helyén. Azzal azonban sokan most szembesültek, hogy nemcsak közlekedni és parkolóhelyet találni nehéz, de a földi sugárzású adások vétele is akadozik, élvezhetetlenné válik. A Szegedi utcai lakók május közepe, a körforgalom építésének kezdete óta panaszkodnak az utóbbira.

Augusztus végére készül el a körforgalom. Fotó: Szabó Imre
Augusztus végére készül el a körforgalom. Fotó: Szabó Imre

A szerelő sem érti

A vitában a fő-építésvezetőnek ad igazat Balázsi Zoltán makói tévészerelő. Ő is elképzlehetetlennek tartja, hogy az építkezésen dolgozó munkagépek zavarják az adásokat. – A vételi problémák hátterében állhat például a központi antenna meghibásodása, vagy valamilyen más külső hálózati zavar. Elképzelhető, hogy ez véletlenül nagyjából akkor jelentkezett, amikor a főtéri munkák elindultak – mondja. Azt javasolja a lakóknak, kérjék szakember segítségét.

Ez főleg az idősebbeket érinti – tipikusan ők azok, akik nem kábelen vagy műholdról kapják a tévé, esetleg a rádió jelét. Emiatt több olvasónk is lapunkhoz fordult. Beszéltünk az egyik itteni háztömb közös képviselőjével, Boros Jánossal is, aki megerősítette, hogy sokan panaszkodnak a lakók közül. Ő úgy gondolja, a gondok forrását a szénkefével üzemelő munkagépek jelentik, ezek zavarják a vételt.

Csakhogy ilyenek nincsenek a helyszínen – mondja a Délút fő-építésvezetője, Révész János. Minden munkagépük benzin- vagy dízelüzemű, ráadásul korszerű, a betont pedig nem itt keverik, hanem hozzák. Hangsúlyozza: őket ilyen jellegű panasszal az építkezés óta még senki sem kereste meg. Értetlenül áll a jelenség előtt azért is, mert évek óta vesznek részt hasonló munkákon, többnyire sűrűn lakott területeken, és sosem kaptak ilyen észrevételt – legfeljebb a zaj miatt, ami viszont megkerülhetetlen velejárója minden építkezésnek.

A körforgalom építése amúgy jó ütemben halad, a tervek szerint augusztus végére lesz kész. 

Olvasóink írták

 • 15. maradando 2011. július 17. 20:28
  „Az élettársakat kell fogdosni ! Nem a rádió és tévé adókat ! A népességet kell növelni,nem a csatornaszámot !:-)”
 • 14. lajosbácsi 2011. július 09. 15:24
  „Lajosbácsit moderálták!!ÉRDEKES!!!!! fáj az igazság, mi?”
 • 13. makovaros 2011. július 09. 13:39
  „Amúgy jó lenne ha a városi tv csinálna valamit a képújsággal mert már zene sincs rajta.”
 • 12. Egyolvasó 2011. július 08. 07:43
  „Neki lehet kezdeni Magyarország népességének felvirágoztatásának. Régen sem volt adás hétfőnként ez a nap volt a szerelemé és a boldog együttélésé, és ha nincs adás, vagy rossz a vétel, akkor le kell menni a főtérre, vagy az utcára egy padra leülve beszélgetni lakótársakkal járókelőkkel, (embertársainkkal) így talán az egymás elleni irigykedést, gyűlöletet is fel lehetne oldani.”
 • 11. egyszerűvállalkozó 2011. július 07. 22:34
  „Nem lehet, hogy az új fürdő hatalmas réz vagy mi a bénat kupolái árnyékolják a vételt?”
 • 10. lajosbácsi 2011. július 07. 21:00
  „<moderálva>”
 • 9. babérka 2011. július 07. 17:19
  „Az Ardics utcán lakom , hetek óta rossz a vétel , amikor szakadt az eső akkor láttuk jól a műsort!”
 • 8. Francois 2011. július 07. 16:33
  „Csak mellékesen az elavult helyben felszerelt kamerarendszer okozza a hibát , amit ugye senki nemfog megerősíteni! :D Ja mindig tv , ha utána számolunk sokkal drágább mint a műholdas a UPC nél már 1800 forint a 34 csatornás alapcsomag! Mellesleg 1-2 unatkozó lakón kívül nincs senkinek gondja a Szegedi utcán mivel majdnem minden lakásban valami szolgáltató jelen van!”
 • 7. dmonlájn 2011. július 07. 16:15
  „4. makovaros 2011.07.07. 13:26

  ez a digitális világ jellemzője, ugyanis az analógban nem tud mi kockásodni, ott hangyás lesz a kép!
  a műhódnak meg a felhő az ellensége, ez van, nincs tökéletes megoldás!

  apropó: a házon lehet le kéne cserélni az 50 éves antennát és az ugyancsak 50 éves kábeleket! annyi a zajcsillapításuk, mintha nem is lenne a csupasz vezetéken kívül semmi!”
 • 6. Bikisunáj 2011. július 07. 15:52
  „Bonyolult ez a körforgalom, eltéved benne a sugárzás... :D”
 • 5. makovaros 2011. július 07. 13:28
  „"sugárzású adások vétele is akadozik, élvezhetetlenné válik." nem csak a sugárzás a műsorok is élvezhetetlenek (de annak nem a körforgalom az oka :D)”
 • 4. makovaros 2011. július 07. 13:26
  „3. Jogosbár egyik ismerősömnél az analóg jobban működik a mindigtv az néha kockás lesz a kép. Nekünk meg Műholdas van otthon jön meg kis felhő és elmegy minden. Az internet meg mikrohullámú abba meg egy nagy fűzfa (szomszédban) lógot bele, 1 év után feljebb is tették az az eszközt. (addig könyörögtünk).”
 • 3. dmonlájn 2011. július 07. 11:32
  „De lehet elő kéne fizetni az ingyenes mindigre! az meg ugye sokba kerül! Sőt mondok jobbat is! Az EU-ban már rég átáltak a digitális földfelszíni sugárzásra! Csak mi szerencsétlenkedünk még mindig ezzel az analóg (...)ral!”
 • 2. dmonlájn 2011. július 07. 11:29
  „1. Francois 2011.07.07. 08:13

  te miről beszélsz?

  Egyébként tapasztaltam, hogy a magas épületek is árnyékolnak, már a munkák kezdete előtt is megvolt ez a vételi zavar, csak most van mire fogni!”
 • 1. Francois 2011. július 07. 08:13
  „Nem újdonság, a Ráday lakótelepen ha forgatják a kamerát bekapcsolnak a vezeték nélküli ajtó csengők! :D Mikor már nagyon unjuk olyankor bezavarjuk, mivel alacsony frekvencián üzemel így nem nehéz! :D Ezek után hetekig nincs gond!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

40 csapat főz Csanádpalotán

Csanádpalota - Nemzetközi gasztronómiai fesztivált rendeznek szombat délután 1 órától a város… Tovább olvasom