Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Rekonstruálnák a régi hadi utat

Utat építene Földeák és Makó-Rákos közé a város: a gazdák szerint a beruházás nagy területet tenne jól megközelíthetővé. Az egykori hadi út java ma már nem is látható, vagy csak traktorral járható dűlő. A tervek készen vannak, már csak a pályázati lehetőségre várnak.
Földeák és a Makóhoz tartozó Rákos között egykor tízölnyi, azaz közel húsz méter széles út húzódott. Ezen lehetett megközelíteni az igási és a földeáki tanyavilághoz tartozó szántókat, ám ez a szakasz az utóbbi csaknem egy évszázadban teljesen „elfelejtődött", jó része ma már nem is látható. Igény azonban ma is lenne megépítésére – tudtuk meg Nagy-György Józseftől, a makói önkormányzat mezőgazdasági bizottságának elnökétől.

– A háborús időkben, még a XX. század elején volt nagy jelentősége ennek az útszakasznak, valószínűleg ehhez kapcsolódik az elnevezése is – mondta a képviselő. – Persze akkoriban könnyebb volt egy utat kijelölni, hiszen a szekerek nyomtávját kellett csak szabadon hagyni a dűlőn. Most azonban úgy tűnik, egyre nagyobb szükség lenne a Makót elkerülő, elsősorban mezőgazdasági hasznosítású útvonal rekonstrukciójára.

Nagy-György József hozzátette: nagyon sok, Makó északi külterületén élő, vagy itt földtulajdonnal rendelkező gazda kényszerül csaknem tíz kilométeres kerülőre, mert a jelenlegi úthálózattól elzárt földek csak így közelíthetők meg.

Megtudtuk: az út engedélyes tervei készen vannak, jelenleg a területek tulajdonjogi helyzetét rendezi a hivatal, hiszen az érintett fölterületek egy része magántulajdonban van. A Gorzsai Mezőgazdasági Rt.-vel az önkormányzat már fel is vette a kapcsolatot, tehát ez az akadály is elhárulni látszik.

– Nagyon bizakodó vagyok – mondta az elnök. – Szerintem van esély rá, hogy egy-két éven belül megvalósul a beruházás, igazából nyertes pályázatból szeretnénk forrást szerezni a megépítésére. Reméljük, hogy a következő uniós tervezési időszakban erre is sor kerülhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kicsi is, büdös is, de a miénk

A szegedi piacon hazai, a boltokban kínai fokhagymát találni. Az import ugyanannyiba kerül, csak… Tovább olvasom