Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Repedeznek a házak Magyarcsanádon

Magyarcsanád - Czinder Péter magyarcsanádi nyugdíjas állatorvos attól fél, hogy Fő utcai háza összedől – a falun áthaladó kamionforgalom miatt egyre több a repedés rajta. Nem csak ő aggódik, a 43-as főút mentén rengeteg a hasonló probléma, olyannyira, hogy már alakulóban van egy civilszervezet is, amely a károsultakat szeretné összefogni.
A magyarcsanádi nyugdíjas állatorvos, Czinder Péter attól tart, hogy előbb-utóbb rászakad a plafon. Miután körbevezetett otthonában, kiderült: Fő utcai téglaházának tulajdonképpen egyetlen helyisége sincs, amelyen ne lennének repedések. Pedig amúgy jó állapotú házról van szó. A hatvanas években épült, ők tizenöt éve lakják. Ami igazán aggasztó, az az, hogy már a bő negyvencentis főfalon is repedések láthatók. Kicserélték rajta a tetőt, hátha az a nehéz, de hiába. Ráadásul az utcában nagyon sok házon látni még a külső falon is repedéseket. Az ok nyilvánvaló: a falut kettészelő 43-as főútvonal forgalma.

Czinder Péter azt mondja, apróbb repedések korábban is láthatók voltak a falon és a mennyezeten, de amióta Bulgária és Románia csatlakozott az Unióhoz, és a két ország szinte teljes tranzitforgalma ezen az úton keresztül zajlik, a repedések ijesztően megnőttek. Az utóbbi hónapokban mindezt tetézte, hogy mióta elkezdték építeni az M43-as sztrádát, itt vonulnak azok a negyventonnásra becsült kamionok, amelyek sódert, homokot szállítanak a munkálatokhoz.

Czinder Péter az egyik repedést mutatja. A szerző felvétele
Czinder Péter az egyik repedést mutatja.
A szerző felvétele

A nyugdíjas állatorvos ugyan bízik benne, hogy nem dől rá a ház, amíg az út készen nem lesz, de nem érti, Magyarcsanádra miért nem került legalább néhány hasonló forgalomlassító eszköz, mint több 43-as menti faluba. És azon töri a fejét, kártérítést kér a ház tönkremeneteléért – mert a javítás biztosan sok pénzbe fog kerülni.

A szakemberek ellenezték

Magyarcsanád polgármestere, Farkas Jánosné azt mondta lapunknak: a falu képviselő-testülete tárgyalt arról, kérjék-e például jelzőlámpák telepítését az átkelőkre, de végül nem pályáztak ilyenek beszerzésére. Nem tudták volna az önerőt biztosítani, ráadásul a szakemberek is ellenezték a lépést. A falu központjában két zebra is van, forgalomlassító szigetek is épültek – ha tovább lassítanák a járműveket egy lámpával, bedugulna a forgalom.

Januárban várják a károsultakat

Márton Imre makói önkormányzati képviselő júliusban ellátogatott ellenzéki képviselőtársaival együtt egy Szegedi utcai, ugyancsak megrepedezett falú házba, és többek között azt mondta, szükség lenne egy civilszervezetre, amely összefogná a 43-as menti háztulajdonosokat, és fellépne kártérítésük ügyében. Lapunknak most úgy nyilatkozott: a szervezet megalakulóban van, várhatóan januárban lép a nyilvánosság elé, és fogadja a károsultak jelentkezését.

Olvasóink írták

 • 5. cibuka 2009. január 02. 13:54
  „Javaslat a sztráda épitéshez,légihid.
  ,légiszállitás.Attól gyorsabb és olcsóbb lessz,ugye FITYESZ?????”
 • 4. benq 2008. december 29. 20:01
  „http://mrahalom.myminicity.com/”
 • 3. Németh_Pál 2008. december 28. 09:34
  „Tisztelt Dr. Czinder Péter
  *********************

  Nagylaktól a szegedi Cora-ig százával repedeznek a házak.

  Jómagam csináltattam egy 23-órás hivatalos rezgésmérést Makón a Szegedi utcán.
  Az eredmény az, hogy éjjel a rezgések 30%-ban nagyobbak, mint a törvényesen megengedett maximális érték. ( A másik mérés, a zajszint mérés, plusz 100%-os maximális értéken túli értékeket mutatott egész éjjel, de az önkormányzat ekkor sem készíttetett szükséges megoldást, pl. a ,,spanyol radaros-lámpás" megoldást)

  A független mérnők által elkészített műszaki jelentést elküldtem a makói önkormányzathoz.
  Nem tettek semmit a helyzet javítására.

  A Makói Könyvárba is elhelyeztem egy példányt, ott ingyen megnézheti.
  Sőt, lehet, hogy az Interneten is a könyvtár oldalán megtalálható.

  A lényeg az, hogy szerintem készíttetnie kell a jelentésben található szegedi címen keresztül az ÖN háza előtt egy 24-órás rezgésmérést. Ha ott is nagyobb a rezgés, mint a maximális érték - ami valószínű, akkor az a jelentésben benne lesz.
  Ezután már csak egy ügyvédet keresve - szintén nem könnyű -, be kell perelnie az illetékeseket kártérítésért. Mivel sok károsultja van az MSZP-SZDSZ M43-as - egyik - szégyenének, ezért az ügyvédi költségeket meg lehet osztani a szenvedő károsultak között.

  Mert tisztelt Doktor Úr: Az M43-assal a baloldaliak a háború utáni legnagyobb mesterséges katasztrófát okozták nekünk. Az államosítás és 1956 után.

  S még egy: nekem a zajmérést és rezgésmérést ingyen készítették el, de már üzletet szimatolva 2-300´000 ezreket is próbáltak kérni szöregi kisnyugdíjasoktól. Csak ragaszkodjanak az ingyenes rezgésmérés mérésekhez, hivatkozva rám.


  Tisztelettel”
 • 2. BrigAnti005 2008. december 27. 11:49
  „"mikora menyezet repedezet"

  http://www.youtube.com/watch?v=jR9BPSqFQZE”
 • 1. bo 2008. december 24. 20:42
  „A doktor úr nyugodt lehet, nem csak az Övé dől össze, hanem a templomok és a többi fő utcai ház is. És mi lesz 2010 után, amikor az autópálya Makóig fog érni- még több kamion, hisz "csak" 20 km-t kell végigszenvedni a határig. Apátfalva, Magyarcsanád reszkess(remegj?)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szimfonikus gyermekzenekar a Hagymaházban

Makó - A Hagymaház nagyszínpadán lépett fel először a Makói Általános Iskola nyolcvan diákból álló… Tovább olvasom