Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Ritkaság: hármasiker-borjak születtek Földeákon

Ritkaság: hármasiker-borjak születtek FöldeákonLukács, Gyöngyi és Hédi jól vannak. Fotók: Mészáros Erik
Földeák - Hármas ikrei születtek nemrégiben egy földeáki tehénnek. Ez ritkaság, csak minden két-háromezredik ellésnél fordul elő.
Fejenként 4, összesen 12 liter tejet fogyasztanak egy-egy alkalommal azok a hármasiker-borjak, amelyek két hete születtek a földeáki Szabó István gazdaságában. Ez ritkaság, a tehén ugyanis jellemzően egy utódot ellik, még a kettes iker sem gyakori. Bár ikrek születtek nála korábban is – egy tavaly is –, hármas még sosem. Pedig nagyon régóta gazdálkodnak. Jelenleg a kicsiket leszámítva 7 szarvasmarha él a családi gazdaságban.

A fiatal jószágok szépek, egészségesek, és jól van az édesanyjuk is, aki a Palotai névre hallgat – Csanádpalotáról került ugyanis hozzájuk. A borjak – egy bika és két üsző – a születésük környékén a naptárban olvasható neveket kapták: Lukácsnak, Gyöngyinek és Hédinek hívják őket. Mesterséges megtermékenyítés után születtek, később mindhármat eladják.
 
Szabó István, az elégedett gazda és a borjak.
Szabó István, az elégedett gazda és a borjak.

A hármasiker-ellés szarvasmarhák esetében elvétve, csak minden két-háromezredik esetben fordul elő – erősítette meg lapunknak az egyik makói állatorvos, Török Miklós. Az ő praxisában is fordult már elő ilyen, igaz, csak egyszer. Azt mondta, a földeáki eset különösen azért nagy ritkaság, mert nem fordul elő gyakran, hogy
a hármasiker-borjak közül mindhárom életben marad.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolót kap két lakótömb Makón

Az aláírások száma alapján már biztos, hogy a lakóké lesz Makón a Szegedi utca és a Széchenyi tér közti kis parkoló. Tovább olvasom