Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Román kamionosok zárták le a nagylaki átkelőt

Nagylak - Mintegy 200 román kamionsofőr rendezett néhány órás spontán sztrájkot hétfőn reggel a magyar-román határszakasz nagylaki határátkelőhelyénél, román oldalon. A magasnak tartott bírságok miatt tüntettek.
Órákra megállt a teherforgalom a nagylaki határátkelőnél tegnap fél kilenctől, mert a határ túloldalán mintegy kétszáz román kamionsofőr döntött úgy, hogy spontán módon tiltakozik a magyar hatóságok buzgósága ellen. A megmozdulást az váltotta ki, hogy egy román sofőrt a Magyarországra való belépéskor megbüntettek azért, mert nem tartotta be a számára előírt pihenési időt. Az egyik tiltakozó elmondta: vasárnap este kilenc órától hajnali háromig a magyar vámosok csak húsz teherkocsit ellenőriztek. Az ilyen kényszerű várakozás miatt órákat veszítenek a határnál, így meghaladják a pihenés nélkül engedélyezett vezetési időt, amiért aztán magyar területen kénytelenek borsos büntetéseket fizetni. A tegnap ezek után megbírságolt sofőr nem fizetett, megtagadta a határátkelést, és többi várakozó társával egyetértésben elzárta a határt. A tiltakozás végül békésen ért véget, a teherforgalom újraindult.

200 román kamionsofőr sztrájkolt Nagylaknál. Archív fotó.
200 román kamionsofőr sztrájkolt Nagylaknál. Fotó: DM/DV Archív. Képünk illusztráció.

A román kamionsofőrök panaszairól lapunkban többször, már hónapokkal ezelőtt is beszámoltunk. Véleményük szerint a magyar hatóságok túlbuzgók velük szemben, valósággal vadásznak rájuk, és mindig találnak valamilyen okot arra, hogy végül büntetést szabjanak ki. Ráadásul úgy érzik, a kirótt büntetések példátlanul magasak, nem egyszer elérik a 300-500 ezer forintot, de előfordul még ennél is magasabb. A szomszédos ország teherszállítóit tömörítő egyesületek szerint a magyar hatóságok által a román kamionsofőrökre kiszabott büntetések összege csak idén eléri a húszmillió eurót.

Mennyit kell a sofőrnek pihennie?

A sofőrnek négy és fél óránál többet nem szabad vezetnie egyhuzamban, ezt követően ki kell vennie az előírt 45 perces pihenőidőt, és a menetíró készülék, a tachográf üzemmódkapcsolóját ennek megfelelő állásba kell helyeznie – ennek révén ellenőrzik a kötelező pihenőidő betartását. Hat perc túlvezetésért 50 ezer, 6 és 20 perc közöttiért 100 ezer, 20 és 40 perc közöttiért 200 ezer, 40 és 90 perc közöttiért 300 ezer, 90 perc fölött pedig 400 ezer forint a bírság. Amennyiben például az ellenőrzés során a menetíró korong 4 óra 52 perc folyamatos vezetést, tehát 22 perc túlvezetést mutat, a bírság összege 200 ezer forint.

A Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága a demonstrációt kiváltó esettel kapcsolatban lapunkat – a Magyar Közút Kht.-tól kapott adatok alapján – úgy tájékoztatta, hogy a kérdéses napon este kilenctől hajnal négyig nem 20, hanem 121 kamion lépett be Magyarországra. Hozzátették azt is, hogy a vám- és pénzügyőrség intézkedései miatt torlódás egyébként sem alakulhat ki, mivel ha az eljárás hosszabb időt vesz igénybe, a kocsit félreállítják az ellenőrzés elvégzéséhez, így az a további forgalmat nem akadályozza.

A lapunkhoz eljuttatott közlemény hangsúlyozza: a vámhatóság az ellenőrzéseket a nemzetközi közúti fuvarozást végző járművek személyzetének munkájáról szóló, a vezetési időre, a megszakításra és pihenőidőre vonatkozó európai megállapodás (AETR) alapján végzi, amely egyformán érvényes minden uniós és egyéb, az egyezményhez csatlakozott országra. A bírságot jogsértés esetén a vonatkozó magyar jogszabály alapján állapítják meg, ennek alkalmazásától, illetve a meghatározott bírságösszegektől eltérni nem tudnak.

A statisztikákból egyébként kiderül: a nagylaki határátkelőhelyen szeptember elsejétől 589 esetben szabtak ki bírságot, ami az ötvenezresre becsülhető teherforgalom töredéke csupán. Az adatokból szintén kitűnik, hogy miközben a járművek hetven-hetvenöt százaléka román, a megbüntetett sofőröknek csak mintegy 30 százaléka, szám szerint 204. Megbüntettek 109 magyart és 77 bolgárt is, de szabtak ki bírságot egy-két tucat osztrák, cseh, német, spanyol, olasz, lengyel és török vezetőre is. A kiszabott közigazgatási bírságok teljes összege 172 és fél millió forint.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. LUNCZ LÁSZLÓ 2008. október 31. 19:25
  „IGAZUK VAN A ROMÁN KAMIONOSOKNAK!! MAGYAR KOLLEGA VAGYOK ÓRÁKAT ÁLLUNK A MAGYAR HATÁRŐRÖK MIATT MERT NEM DOLGOZNAK!!!!! 6-AN ÜLNEK A BELÉPTETÉSNÉL DE DOLGOZNI 1-SEM HAJLANDÓ!!!!!! FOLYAMATOS KOMUNISTA SZOMBATI MUNKATEMPOBAN
  (NEM)DOLGOZNAK!KORONGOKAL TUDOM IGAZOLNI .”
 • 51. Badar 2008. október 30. 09:15
  „Ksy, tanulj meg helyesen irni, aztan pedig kezdjel el onalloan gondolkodni!”
 • 50. joy 2008. október 29. 10:32
  „Nem értek hozzá, de amikor a kamion a határon várakozik, akkor a tahó gráfot nem lehet pihenőállásba kapcsolni?”
 • 49. mind1 2008. október 28. 22:53
  „AZ OBJEKTÍV FELELŐSSÉG ELVE, MINT AHOGY AZT KONDOROSI ÚR KIFEJTETTE, CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A MAGYAROKRA (Magyar honosságú ) GÉPJÁRMŰVEKRE VONATKOZIK, A KÜLFÖLDIEKRE NEM.

  Ha egy Magyar honosságú auto a megengedett Km/h-nál nagyobb sebességgel közlekedik, a birság összege elérheti akár a háromszázezer forintos birságot is.Ugyan ezen szabálysértésnél a külföldi nem fizet egy árva forintot sem, mivel nem állapítható meg a gépjármű tulajdonosának a kiléte.Ez viszont nem a rendörök hibálya , hanem a JOGALKOTÓKÉ a tisztelt házban.”
 • 48. magyar közlekedő 2008. október 28. 07:55
  „Csak 1x álljonak lesben a Kossuth L. sgt és a körút kereszteződésében "megfigyelő" rendőrök, akkor világossá válna számukra is, hogy a behemód szerelvényekkel mennyire szabályosak vagy szabálytalanok a kamionsofőrök.
  Reggelente ÉLETVESZÉLYES abban a kereszteződésben közlekedni, de csak nekünk kisautósoknak és MAGYAROKNAK, mert minket már a sárgánál is lemeszelnek, ezeket az őrölteket még a pirosban sem !
  Igenis büntessék őket meg, ez így lenne ferr !
  Ha mi átmegyünk romániába minket is, mégha szabályosan közlekedünk is, kreált indokkal azonnali pénzbírságra büntetnek, mindegy miért, csak kaszírozhassanak, hamár külföldi.
  Nem azt mondom, hogy mi is ezt tegyük, de ha szabálytalan, akkor igen is fizessen,de ne csekken, mert azt a következő méterben eldobja és röhög a markába, ha nem fizet, elvenni a jogsiját!
  Ennyit a zéró toleranciáról...........ez sem mindenkire egységesen vonatkozikez magyarország, ez az eu...... :(”
 • 47. béla@gmail 2008. október 28. 06:25
  „Na azért tegyük hozzá a határ őrökből lett rendőrök keményen húzgálják pénzel a külföldieket főleg kiszombornál ez köztudott dolog nem a rendőrök basztatják őket hanem az át vedlettek kevés a fizu és ki pótolják!Valahol igazuk van a külföldieknek!”
 • 46. rebellis 2008. október 28. 03:12
  „Azért a tárgyilagosság kedvéért meg kell jegyezni, hogy Mo-n sikerült hosszú évek kemény munkájával elérni, hogy a rendőr nem büntethet meg a helyszínen senkit sem, magyart sem, nem lehet nála készpénz, ellenőrzik. Ez akkor komoly fegyverténynek számított, hiszen "nehogy má, a kötsög rendőr megbüntessen ENGEM, bizos saját zsebre dógozik, jelencsen fel vazzeg, az ügyvédemmel úgyis kimosakszok!Nehogy már elvegye a forgalmit, lefoglalja a kocsimat,semmi köze hozzá. Mi ez itt, rendőrállam??"
  Így tehát külföldit sem bírságolhat meg, külföldinek sem foglalhatja le az autóját, neki is csak csekket adhat, amit meg nem fize be, mert a magyar is ezt teszi!
  Jogkört kellene biztosítani a endőrnek, mert anélkül nem lehet elvárni semmit. Ja, akkor viszont ugyanezt belföldi állampolgárral is megteheti, ami nem bizots, hogy O.K.
  Most mi legyen???”
 • 45. Egy Fiestás 2008. október 27. 23:49
  „k!
  hidd el nekem lehetséges! csak bátorság kell hozzá! Igaz hogy akkor a szőrös talpú villog meg dudál és úgy előz meg hogy csak nézel...
  ha én rendőr lennék a kossuth lajos és a párizsi krt sarkára állnék és nézném hogy ki hogy megy át a piroson meg hogy indexel mikor előz vagy sávot vált! Egy két gyökérnek már elnézést elvenném úgy a jogsiját hogy gyalog mehetne haza! És még mi vagyunk a szemetek.. na azéért álljunk már meg egy két jó szóra... ha tudnám hogy nem halnék meg és nem én lennék a hibás pár bekébzeltnek bele mennék padlóval ha nem úgy megy mint mi magyarok. a kresz am is úgy van hogy ahova megyünk tanulmányozzuk át mert ahány ország annyi szabály hiába eu hiába kutya kolbász szabály az szabály megkell tanúlni. de az hogy a pihenő időt nem tartja be egyéni szocc problem fizesse ki a bírságot aztán majd elgondolkozik....”
 • 44. Büntetes 2008. október 27. 21:21
  „Akit erdekel a forgalmi vetsegek büntetese Nemetorszagban, minden tovabbi nelkül olvashatja a :

  Bussgeldtabelle.de

  oldalon!”
 • 43. Dini1 2008. október 27. 21:05
  „32: te melyik cikket olvastad ha nem vagyok indiszkrét?
  Mert amelyiket én olvastam abban nem okoztak forgalmi dugót Magyarországon...”
 • 42. k 2008. október 27. 20:13
  „Vannak olyan merész emberek akik párhuzamosan végig mernek menni a városba 50 körüli sebeségel, természetesen román kamionnal a háta mögött, meg tehetjük, meg is merjük tenni?”
 • 41. k 2008. október 27. 20:05
  „Mennyé Rola-val akkor bazzeg, az osztrákoknál mennyit is fizetnek ezek, sztem jóval többet. Mi is blokádot csinálhatnánk mert a városban 60-90km/h hajtanak, mert nem tudják tartani az időt, erről meg csak a cégük tehet ennyi!
  Tachográfot ellenőriznek a magyar rendőrök, ne vicceljetek már hát Csongrád megyébe hány rendőrnek van erre képesítése(egy kezemen megszámolom).Volt erről egy cikk amugy meg.
  Nos akkor most ki hazudik, az újság vagy a román soför vagy a rendőrség?”
 • 40. kesport 2008. október 27. 20:05
  „Hírös Futsal Club SE - Legrand Szentes futsal bajnoki találkozó élőben a kesport.hu-n október 27-én 20:30-tól.”
 • 39. Gunter 2008. október 27. 20:01
  „Kedves ksy!
  A felrakókra oda kell figyelni és akkor nem lesz túlsúlyos. Igenis fizessen az aki meghaladja a megengedett értéket. Még ha 10 kilóval is. Egyébként meg ha valami nem tetszik a tisztelt román fuvarozóknak, akkor nyugodtan menjenek Németországba meg a nyugati országokba Szerbián és Szlovénián, vagy Ukrajnán ás Szlovákián keresztül Magyarországot megkerülve. A szerb határőrök egy ilyen blokádért a veséjüket leverik.
  Ha tetszik, ha nem szabályok vannak amiket be kell tartani. Ha én nem állok meg a zebránál átengedni a gyalogost, vagy nem kötöm be magamat akkor fizetek. Ők meg naponta 2000-en (minden nációt beleértve) közel 40 tonnával robognak keresztül az úton (Nagylaktól Szegedig) anélkül, hogy azért egy vasat is fizetnének. Én meg nem merem agyerekemet kiengedni az utcára játszani, mert a vadbarmok elütik...


  Szóval hagyjuk ezt a sofőr nem tehet semmiről, mert a felrakók cseszik el...”
 • 38. xmoon 2008. október 27. 19:59
  „Kedves ksy!

  Az a 10 kiló plusz úgy jön össze, hogy a megengedett terhelés légrugós tengelyre 11.000kg.Erre a szidott magyar állam ad 500kg toleranciát(ha elmozdulna a rakomány, vagy elszámolták a rakodást), és ezen felül még 10kg plusz.
  Mert ami meg van engedve annál mindig többet pakolnak.Tisztelet a kivételnek.
  Uniós csatlakozás után minden nemzet 12-13tonnástengellyel, és 41-44tonna össztömeggel jött, mert azt hitték őket már senki nem méri.Fel voltak háborodva, hogy ők uniós állampolgárok, a török meg azért mert neki német cége van az meg uniós cég.
  4 különböző országban voltam tanulmányúton, hidd el még az első 3-ban sem vagyunk szigorban.l”
 • 37. ráérő 2008. október 27. 19:41
  „Gézus! ettől rosszabb példát is tudok....egész halkan mondom nem kell elhagyni hozzá az országunkat.”
 • 36. ksy 2008. október 27. 19:14
  „Sok mindenbe igazat adok nektek,tényleg rohannak a románok a bulgárok,a magyar kamionosok is ,de egy valamit mindenki elfelejt ők is az unioba vannak és azóta ő rájuk is vonatkozik az hogy AETR szabályai.Amiről sajna de sokmindenkinek halvány lila sejtelme sincs hogy mi az és mit jelent és hogy miket kell egy gépkocsivezetőnek be tartania.De lásuk be ez a szemét magyar hatóság olyan pénz bírságokkal súlyt mindenkit hogy az már elviselhetetlen.Pl ha egy kamion a nagylaki határ átkelőnél megy át és a rakománya nem haladja meg a meg engedett 24 tonnát, de mondjuk az egyik tengelyen csak 10 kg val van több mint ami lehetne,mert a felrakón azt el számolták akkor bizony a határon 300 ezer forint helyszini bírságot kell ki fizetni ugyan is addig a kamion összes paírját az árút szóval mindent lefoglal.,ami felháborító.Hát ez az amiért a határon sztrálykoltak mert ilyen a világon sehol sincs,és a tökük megtelik a magyarokkak,amibe persze igazuk is van ,.De lagalább ők lépnek fel háborodnak,nem úgy mint mi,mi minden megszoritást eltürünk hadjuk hogy az összes vérünket ki szívja ez a szemét állam ,csak türünk és kritizáljuk a más állambelieket.,de nekik van igazuk hogy nem hadják magukat.Vegyétek a fáradságot és mennyetek ki akár Romániába vagy Bulgáriába és nézzetek körül,ott az állam támogat segít mindenkit aki vállalkozni akar hadja hogy fejlesszenek.Nézzétek meg az utjaikat ott nem lopják ki az anyagot az útalapbol nem úgy mint itt.Sajnos be kell látni de ez a két ország és főleg ROMÁNIA MEG ELŐZÖTT BENNÜNKET MI LESZÜNK AZ Ő CSELÉDJEIK .IGAZUK VAN CSAK SZTRÁJKOLJANAK ÉS BOLDOGULJANAK HISZ SZENVEDTEK ŐK ÉV TIZEDEKIK JÓ SOKAT.A SZENVEDÉS AZ MIRÁNK FOG ELJÖNNI MERT AZ A KORMÁNY MINDENKIT TÖNKRE FOG TENNI.DE MEG ÉRDEMELJÜK MERT HADJUK MAGUNKAT NEM FOGUNK ÖSSZE CSAK A FÜLÜNKET ÉS A FARKUNKAT BEHÚZVA VÁRJUK A NAGY CSODÁT .hát ezek vagyunk mi magyarok .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 35. szállitgato 2008. október 27. 19:12
  „Mig a nyugaton az ottani birságot meg lehet keresni egy honap alatt addig a magyar által kivetettre rá megy egy évi is..90-korül mennek és 100-130.-cal előzik őket,persze a forumózok kivéte lek, ők a kresz legnagyobb betartoi bár a leirtak alaján jo lenne ha néhányan inkább otthon maradnának....”
 • 34. itti 2008. október 27. 19:08
  „akkor hol voltak mikor wgy társuk miatt borulr fel egy busz Makónál több ember halálát okozva????”
 • 33. Gézus 2008. október 27. 18:48
  „Ne csodálkozzunk a vezetési stílusukon! Van Romániában egy cég (itthon is hirdeti magát), minden előképzettség nélkül 2 azaz kettő hétvége alatt jogsit intéz C,D,E kategóriákra. Első hétvége elmélet, második hétvége gyakorlat (szinte csak rutinpálya)! Így nézzétek ezeket!”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb egy év a pitvarosi sváb ház előtt

Pitvaros - A tavalyi tervekkel ellentétben nem sikerült befejezni a Pitvaros főutcáján álló,… Tovább olvasom