Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Román orvosokat oktatnak Makón

Hétfőn érkezik a romániai Arad és Temes megyéből az egészségügyi szakdolgozók első csoportja a makói kórházba, ahol az uniós normáknak megfelelő sürgősségi betegellátásra oktatják őket. Képzésükre 52 millió forintot kapott a kórház. A pénzből oktatási centrumot és nővérszállót alakítottak ki.
Baráth Lajos főigazgató az intézmény egyik szobájában Fotó: Szabó Imre
A makói kórház főépületében egy oktatókabinetet, a régi orvos- és nővérszállóban pedig kilenc igényesen berendezett, konyhával és fürdőszobával, tévével és internet-hozzáféréssel is ellátott apartmant alakítottak ki, összesen huszonhét férőhellyel. A kórházat azért újították fel, mert egy pályázatnak köszönhetően az intézményben lesz a sürgősségi betegellátás elméleti és gyakorlati képzési központja, amelyben romániai és szerbiai orvosok azt tanulhatják meg, miként kell a sürgősségi betegellátást az európai normáknak megfelelően végezni. A tanfolyam bentlakásos lesz.

Az intézmény a beruházásra és a képzési programra összesen 52 millió forintot nyert. A felújítást és az átalakítást egy szegedi cég végezte el. A kétszintes, 520 négyzetméteres orvos- és nővérszálló egyébként 1966-ban épült.

A szakképzésben részt vevő Arad és Temes megyei orvosok első, húszfős csoportja hétfőn érkezik – tudtuk meg a kórház főigazgatójától, Baráth Lajostól. A kurzusra eddig közel száz ottani orvos és nővér jelentkezett. A résztvevők egyhetes tanfolyamon vesznek részt, a végén vizsgát tesznek és tudásukról bizonyítványt kapnak – oktatóik természetesen a makói kórház orvosai lesznek. A főigazgató azt reméli, ez is hozzájárul majd ahhoz, hogy az intézmény ne csak a térség egészségügyi centruma legyen, de határon átnyúló nemzetközi képzési központ is. Ez megerősítheti a kórház pozícióit, ráadásul vonzóvá teheti az erre utazó uniós polgárok, illetve a határ menti területeken élő fizetőképes romániai betegek szemében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Használóra vár a volt székház

Fél éve ürült meg az az épület, amelyben a Makói Rendőrkapitányság működött. Most az önkormányzaté a… Tovább olvasom