Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Romániai munka 42 ezerért

Makó - Átjárna-e ön dolgozni Aradra havi negyvenkétezer forintos fizetésért? Ezt a konkrét kérdést szegezték azoknak a munkanélkülieknek, akik egy romániai cég képviselőivel találkoztak a minap Battonyán. A makói munkaügyi központban egy nagyszentmiklósi gyár érdeklődött.
Átjárna-e ön dolgozni Aradra havi negyvenkétezer forintos fizetésért? Ezt a konkrét kérdést szegezték azoknak a munkanélkülieknek, akik egy romániai cég képviselőivel találkoztak a minap Battonyán. A makói munkaügyi központban egy nagyszentmiklósi gyár érdeklődött, de konkrét ajánlatot nem tett. Odaát egyre több munkáskéz kellene az új üzemekbe – nálunk megint nő az állástalanok száma. Egyelőre mégsem találtunk olyan embert, aki átjárna dolgozni.

Már Makón is érdeklődött az Állami Foglalkoztatási Szolgálat – vagy ahogy régi nevén még mindig sokan emlegetik, a Munkaügyi Központ – helyi irodájában egy romániai cég, azzal a szándékkal, hogy magyarországi, a térségben élő, és kinti alkalmazást, utazást vállaló munkásokat toborozzon. A társaság egyelőre még nem hirdetett konkrét álláslehetőséget, de ha hirdet, bizonyára lesznek érdeklődők: a térségben a szolgálat honlapján fellelhető első negyedévi adatok szerint 9,27 százalékos a munkanélküliség, több mint kétezren keresnek állást, és a munkanélküliségi ráta a múlt évi szerény csökkenést követően ismét emelkedőben van. A kérdés minden bizonnyal csak az lesz, milyen fizetést biztosít a vállalkozás.

Az állam nem örülne

A Pécskán épülő ipari parkban az olasz befektetők által alapított, autókarosszériákban utazó Silmet Romania SRL az a cég, amely többek között Battonyán is érdeklődött. Aztán kiderült, a legálisan munkát vállaló számára nem olyan könnyen átjárható az uniós belső határ Nyugat-Románia és Dél-Kelet-Magyarország között: Karsai József battonyai polgármester szerint azért sem lett a kezdeményezésből semmi, mert a két ország között nincs munkaügyi megállapodás. A befektetőknek az lenne az érdeke, ha a munkaerő-áramlást megkönnyítő jogszabály születne, a román állam viszont inkább azt szeretné – és ezt adminisztratív eszközökkel próbálja keresztülvinni – hogy a külföldi tőke Románia belseje felé terjeszkedjen, mert arrafelé is sok a munkanélküli. A befektetőket az olcsó munkaerő, a barátságos közterhek, az olcsó ingatlanárak vonzzák Romániába – és a jó infrastrukturális ellátottság tartja őket a nyugati fertályon.

A makói iroda vezetője, Pető Klára lapunknak annyit mondott: az első romániai „fecske" egy háztartási gépeket gyártó, német tulajdonú cég, amelynek összeszerelő üzeme Makótól alig tizenhét kilométerre, Nagyszentmiklóson van. A vállalat szalag mellett dolgozó betanított munkások iránt érdeklődött. Pető Klára szerint ez jó hír, hiszen éppen a szakképzettséggel nem rendelkező, fiatal réteg az, amelyik nehezen talál állást – mindenekelőtt a nők, akiket jobbára csak varrodák keresnek. Azt azonban egyelőre nem tudni, pontosan mikor és milyen feltételekkel hirdetik majd meg a határon túli állásokat, illetve hány ember juthat így kenyérhez. Az irodavezető ezzel kapcsolatban annyit tudott mondani: rövidesen értesítik regisztrált ügyfeleik közül azokat, akiket a lehetőség érdekelhet.

A romániai munkaadók számára az a kérdés, mi éri meg inkább: Románia belsejéből hozni munkásokat, vagy a határ túloldaláról, Magyarországról?

Nem csak Makó térségéből mennének az emberek dolgozni Romániába: a Békés megyei Battonyától tizenöt kilométerre, a határ túl oldalán lévő Pécska hamarosan induló ipari parkjába kifejezetten magyarországi dolgozókat szeretnének hívni. A lehetőségnek a húszszázalékos munkanélküliségtől sújtott viharsarki településen megörültek: több mint százan jelentkeztek még tavasszal az autókarosszériákat gyártó, olasz tulajdonú cég felhívására. A társaság azonban csak jövőre indítja a termelést, a kiválasztott tizenöt ember így egyelőre várni kénytelen. Nekik egyébként 400 eurós minimálbért kínáltak, úgy, hogy autóbusz hozná és vinné őket mindennap. Odaát 150 euró a minimálbér.

Amikor arra kértük a battonyai polgármesteri hivatalt, adják meg az egyik jelentkező telefonszámát, az ügyintéző azt mondta, a helyzet azóta változott, a pécskai cég egyelőre jegeli az ügyet. Hozzátette: egy aradi vállalkozással is tárgyaltak, ez a cég viszont konkrét ajánlattal jött: negyvenkétezer forintos havi fizetésért keres dolgozókat. Nem volt jelentkező, nyilvánvalóan a kicsi fizetés miatt.

Olvasóink írták

  • 1. meszaros ferenc 2008. szeptember 04. 21:19
    „anyit tudok hozza fuzni hogy nagyon kicsi a berezes nem lehet meg elni.mit gondoltok nem lenne munka ero itt.
    pl.en nalatok keresek munkat mert ez a SZENTMIKLOSI ceg csak kihasznal es igerget! jol gondoljatok meg!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntektől hagymafesztivál Makón

Makó - Idén először belépődíjas lesz a makói hagymafesztivál. A város egyik legnívósabb rendezvényét… Tovább olvasom