Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Romániai orvosok kiképzőcentruma lesz Makón

Makón képzik ki majd a szomszédos romániai térségek egészségügyi szakdolgozóit arra, milyen normáknak megfelelően kell majd biztosítaniuk a sürgősségi betegellátást a szomszédos ország uniós csatlakozását követően. A képzésre, egy oktatási centrum kialakítására és a résztvevők szállásául szolgáló mostani nővérszálló felújítására ötvenkétmilliót költenek.
Betegek a sürgősségi osztályon. Itt kapnak továbbképzést a romániai szakdolgozók. Fotó: Szabó Imre
Közel ötvenkétmillió forintot fordíthat egy napokban aláírt pályázati szerződés értelmében a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház arra, hogy megoldja a szomszédos romániai térségben dolgozó kollégák képzését a sürgősségi betegellátásban – jelentette be kedden Frank József, az intézményt fenntartó megyei közgyűlés elnöke és Baráth Lajos főigazgató Makón.

Biztosabb pozíció

Frank József úgy vélte, az egészségügy most zajló átalakítása közepette a makói kórház pozícióját ez a nemzetközi együttműködés megerősítheti – nem mindegy ugyanis, milyen pluszt tud nyújtani egy-egy intézmény az egészségügyi ellátáson felül. A makói kórházat tulajdonosa nem leépíteni, hanem megerősíteni akarta eddigi beruházásaival és ezt követően is ez a szándéka– hangsúlyozta. Baráth Lajos azt is elmondta: a kórház eladósodása megállt, egyre több gyógyulni vágyó választja a makói kórházat és az elégedettségi felmérések azt mutatják, visszatért a betegek bizalma.

Mint elhangzott, a pályázat alapját az jelentette, hogy a városi kórházban tavaly tavasszal átadták a közel száznyolcvanmilliós beruházással létesített sürgősségi betegellátó osztályt. Erre épülve fogják biztosítani a betegellátás és a továbbképzés területén gondokkal küszködő szomszédos ország orvosainak, szakdolgozóinak képzését. Az unió ugyanis – melyhez Románia csatlakozni készül – közös normákat ír elő a sürgősségi betegellátásra. A pénzből tizennégymilliót fordítanak magára a képzésre, ötmilliót egy oktatási központ kialakítására, a többiből pedig felújítják a most üresen álló, korszerűtlen nővérszállót – itt laknak majd a külföldi kollégák.

A kórház az első romániai csoportot várhatóan jövő januárban fogadja. Összesen nyolc húszfős csapatot látnak vendégül Makón. A tervek szerint először Nagyszentmiklós, Arad és Temesvár egészségügyi intézményeiből fogadnak kollégákat, később azonban akár egész Románia, sőt, esetleg Szerbia és Ukrajna területéről is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százból öt gazda jut pénzhez

Ma veszik át azok a makói gazdák a nekik járó pénzt, akik a Rákóczi Mezőgazdasági Szövetkezet… Tovább olvasom