Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Rossz idők járnak a kerékpárúttorzóra

Klárafalva - Tavaly még úgy volt, tovább tudják építeni uniós és hazai forrásból a Deszk és Klárafalva között félbeszakadt bicikliutat, és Szegedtől Makóig el lehet jutni kerékpáron a 43-as mellett. A beruházás meghiúsult, és most nem tudják, mikor adódik még egy ilyen lehetőség.
2008-ban készült el a kerékpárút Deszk és Klárafalva között, a 43-as út mellett, az aszfaltcsík azonban nem éri el az utóbbi települést: a határban véget ér. Ennek az az oka, hogy a két önkormányzat nem tudott megállapodni közös pályázatról, és így végül csak Deszk vett részt a 120 milliós beruházásban. Már a következő évben arról írtunk, hogy hamarosan folytatódhat az építés. A kistérség érintett települései, Klárafalva, Ferencszállás, Kiszombor és Makó közösen adtak be pályázatot az Interreg nevű uniós–magyar forráshoz a Szeged és Makó között hiányzó kerékpárútszakaszok elkészítésére. Milliárdos beruházást szerveztek, és mint Marosvári Attila makói alpolgármester tájékoztatott, meg is nyerték a támogatást, amely nagyon kedvező volt, mert csak 5 százalékos önerőt kellett letenniük a településeknek. A pályázatot azonban vissza kellett mondani, mert előfinanszírozásra lett volna szükség: a településeknek ki kellett volna fizetniük a számlákat, és csak az után kapják meg a támogatást. Ezt a községek önkormányzatai nem tudták vállalni, nem akadt bank, amely hitelt adott volna az akkori költségvetési viszonyok mellett.

A Deszkről kiinduló kerékpárút 2008 óta nem érte el Klárafalvát. Eddig nem tudták tovább építeni – ezután még kevésbé lesz rá esély. Archív fotó: Karnok Csaba
A Deszkről kiinduló kerékpárút 2008 óta nem érte el Klárafalvát. Eddig nem tudták tovább
építeni – ezután még kevésbé lesz rá esély. Archív fotó: Karnok Csaba

Az új önkormányzati törvény alapjaiban változtatja meg a községek helyzetét, aligha valószínű, hogy a közeljövőben lesz lehetőség a folytatásra – hallottuk a minap Fekete Józseftől, Klárafalva polgármesterétől. Jani János ferencszállási polgármester sem lát esélyt rá – pedig a falubeliek is gyakran kérdezik tőle, mi lesz a tervvel.

Mivel a bicikliút az állami főútvonal mellett húzódik, elvileg nem önkormányzati feladat lenne ez a beruházás, az állam azonban nem épít bicikliutakat: a nagy utak felújítása, karbantartása is feladja a leckét. Mégis történt ezen a szakaszon pozitív változás: az M43-as elkészülte óta ugyanis sokkal nyugodtabb, biztonságosabb az élet a két községben. A korábbi nagy forgalom töredéke közlekedik erre, így a 43-as út sem olyan veszélyes a bringások számára, mint volt korábban.

Olvasóink írták

 • 4. CsImre 2011. október 24. 23:35
  „3. Gábor kedves, ebben az országban minden tiltást fenn kell tartani, amivel másnak tiltanak meg valamit.”
 • 3. CsImre 2011. október 24. 23:34
  „Kisebb lett a forgalom? Na és? Tiltótábla kinn van, így a biciklisek vígan sz..hatnak a zsákutcába befutván majd földúton dagonyázva a sárban, vagy tilosban biciklizve az úttesten.

  "Milliárdos beruházást szerveztek"

  Sokat akart a szarka, de nem bírta a farka. Urak, ezt sajna nem sikerült leszakítani...”
 • 2. ifj. Nagy Gábor 2011. október 24. 09:27
  „2. 9349779
  "Még mielőtt valaki olyan balgaságot követne el,hogy a 43-ra engedné a bringást,fel kellene mérni a valós forgalmat."

  Azért legalább Klárafalváig elengedhetnék, próbaképpen. Ha a bajai út bevezető szakaszán engedélyezett Í(mivel különben a megépült szakasz értelme ott is megkérdőjelezhető lenne), talán itt sem lenne szükséges a tiltást fenntartani.”
 • 1. atomboy 2011. október 22. 12:19
  „Kerdes, leszereltek a tiltotablakat innentol Makoig? Ha nem, akkor tovabbra is kerekparos zsakutcanak kell tekinteni, hiaba az utolso ket mondat. Illetve, ha nem varhato belathato idon belul tovabbi epites, akkor kellene egy biztonsagos atvezetest kialakitani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uzsorást fogtak el Maroslelén

Maroslele - Kommandósok fogtak el egy uzsorást Maroslelén. F. Zoltán a rendőrség szerint 100… Tovább olvasom