Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Sár helyett már az aszfalt a divat a Honvédben

Összesen huszonegymillió forint értékű útalapot terítenek le a napokban Makó Honvéd városrészében. A fejlesztés a lakossági összefogás után indulhatott el. Ez itt nagy szó: ebben a városrészben él a legtöbb szegény ember.
A Szende utcában már dolgoznak az úthengerek. Fotó: DV
A december eleji esőzések eredményeképp csaknem középkori állapotok uralkodnak a makói Honvéd városrészben: a szilárd burkolattal még el nem látott utcák sártól ragadnak, az utak mentén vájt esővíz-elvezetőkben pedig néhol méteres mélységben is pang a talajvíz. Guvat László és Baranyi Sándor képviselőktől megtudtuk: most már az itt lakók is unják ezt az állapotot, és összefogtak, hogy előteremthessék az aszfaltozáshoz szükséges anyagiakat.

– Makó többi városrészében az utóbbi években már lezajlott az úthálózat fejlesztése; míg 1994-ben az egész város útjainak mindössze 56 százalékát fedte aszfalt, a jelenlegi fejlesztések eredményeképp ez az arány meghaladja a 91 százalékot is – fogalmazott a beruházással kapcsolatban Buzás Péter polgármester. – Az elmúlt években a város anyagi lehetőségeihez mérten az úgynevezett stratégiai, feltáró utakat tudtuk szilárd burkolattal ellátni, amelyeken a mentők, tűzoltók közelebb juthatnak vész esetén a bajba jutottakhoz. Jelenleg a város pályázati lehetőségeit kihasználva – a lakosság önerejével megtoldva – már a legrosszabb állapotú utcaszakaszok aszfaltozását is elő lehet készíteni.

Az összesen huszonegymilliós beruházás kivitelezését a Fehér és Fehér Útépítő Kft. nyerte el, nekik kell az időjárás függvényében minél hamarabb útalappal ellátni az Aulich, a Bercsényi, a Zoltán, a Kápolna, a Szende és a Wlassich utcák teljes hosszát, valamint a Bethlen utca egy szakaszát. Így a burkolt utak aránya itt, Honvédben 65 százalékra növekszik. A városrészben egyébként összesen 44 utca található, ezek összhossza 17 és fél kilométer.

Az utcák járhatóbbá tételéhez nemcsak az utak burkolására, hanem az eső- és belvízelvezető árkok tisztán tartására is szükség van. A Wlassich utcán például valaki több köbméternyi gallyat és faágat rakott az árokba, ami így megakadályozza a víz elfolyását. A város vezetői kérik a honvédieket: ne tegyenek szemetet az árokba!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1,1 milliárdot nyert idén Makó térsége

Öt pályázatra több mint 1,1 milliárd forintot nyert különböző forrásokból – a megye… Tovább olvasom