Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Sárgába öltözik a makói víztorony

Makó - Felújítják és lefestik Makó legmagasabb épületét, a víztornyot. A mostani betonszürke helyett a sárga különböző árnyalataiban pompázik majd – a festés 18 millióba kerül.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
Felújítják és le is festik a Návay Lajos téren 44 esztendeje álló, 43 méter magas víztornyot – tájékoztatta lapunkat Medgyesi Pál, a Makó Térségi Víziközmű Kft. vezérigazgatója. Erre azért van szükség, mert a Söpkéz Gusztáv által tervezett, csúszózsalus technológiával épült betonmonstrum falán az épület természetes mozgása, illetve a korrodáció miatt repedések, mállások láthatók. Ezeket előbb szakértők vizsgálják át, majd nagy nyomású vízzel leverik, kijavítják, s végül lefestik az egész tornyot. Mint megtudtuk, a színe pasztellsárga lesz, alul sötétebb, felfelé világosodó árnyalatban, a jellegzetes bordákat külön árnyalat teszi hangsúlyosabbá.

Szürkéből sárga lesz.
Szürkéből sárga lesz.

A város nevezetessége

A makói víztorony nem csupán műszaki célokat szolgál: a város legmagasabb épületeként nevezetesség is egyben. Tetejét minden éjjel kivilágítják. A tetején terasz is van, ahová 196 lépcsőfok vezet, és ahonnan pompás kiáltás nyílik.

 
Az 5 emelet magas épületen 6 évvel ezelőtt végeztek külső felújítást, de akkor alpinista technikával. Most viszont felállványozzák, biztonsági okokból elkerítik a munkaterületet, a közeli játszóteret is távolabb helyezik. A munka várhatóan május végéig tart. A 18 milliós beruházás költségeit a cég saját forrásból, a tornyon elhelyezett távközlési berendezések bérleti díjaiból fedezi – ez a bevétel egyébként felerészt az épület tulajdonosát, azaz az önkormányzatot, és felerészt a szolgáltatót illeti. A festés legalább két évtizedre biztosítja a felület védelmét.

Olvasóink írták

 • 9. rudi 2013. május 22. 10:43
  „én egyszerűen csak örülök, hogy színes lesz, mindegy milyen, szebb lesz, mint szürkén. Évek óta mondogatom, befesthetnék. A sárga nagyon jó lesz!”
 • 8. jagoda194 2013. május 01. 09:31
  „Kedves JeromosGaby a szekérkerekes meg dobócsillagos oltári jó lenne felváltva vagy betonvasból kialakítva kommonista szombaton társadalmi munkába a szoci önkormányzati képviselők által megalkotva hiszen a viztoronyban felvan tüntetve a dobocsillagosokhoz mért távolság Makótól.”
 • 7. jagoda194 2013. április 27. 13:16
  „Ez a víztorony 45 éve bitangul bírja, ráfér egy felületmegszilárdító külső kezelés,de az is bírja legalább 45 évig”
 • 6. JeromosGabaly 2013. április 23. 14:15
  „5. Melyik nemzeté???? Kék-zöld szekérkerekes? Fehér-kék dobócsillagos? Kék-sárga-piros?Hétszer vágott Árpádsávos? -Attól függően,hogy melyik nemzet érzi magára nézve jogosan birtokolhatónak, vagy a város melyik oldaláról nézzük?
  ( A nemzeti trikolórt szándékosan kihagytam, mert annyira hülyék vagyunk, hogy nekünk itthon még ennyi sem járna!!!)
  Amúgy hülye ötletnek találom, már megbocsáss!”
 • 5. WSS 2013. április 23. 08:40
  „Az eszükbe se jutott, hogy esetleg nemzeti színű is lehetne???”
 • 4. triatlonos 2013. április 22. 22:24
  „43 m magas - 5 emelet magas - 196 lépcsőfok? Valami nem stimmel, és a Lordokba hogyan jut el a víz a 6.-ra?”
 • 3. Falcao 2013. április 22. 13:55
  „Úgy látom van ott pénz.”
 • 2. Egyolvasó 2013. április 22. 11:01
  „1. Qllancs 2013.04.22. 10:12

  Mert a Sárga a jókedv, nyár, tettrekészség, felszabadultság, negatív megközelítésben az irigység színe.”
 • 1. Qllancs 2013. április 22. 10:12
  „Miért sárga ?? Ha víz van benne ..akár kék is lehetne ? v. zöld .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félezren a csoportban

Két hónap alatt több mint félezren csatlakoztak a Szeretünk, Kiszombor! néven létrehozott Facebook-közösséghez, amelyet a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör alapított. Tovább olvasom