Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Sebességmérő táblákkal fékeznék a forgalmat Makón

Makó - Három sebességmérő tábla beszerzésére pályázik a makói önkormányzat a közlekedési tárcánál, és mivel egyet már nyertek egy biztosítótársaságtól, hamarosan négyet szerelnek fel a 43-as főútvonal várost kettészelő szakaszán.
Sebességmérő táblákat készül bevetni a makói önkormányzat a 43-as főútvonalon átözönlő, mostanra túlzás nélkül elviselhetetlennek mondható autóáradat ellen. Olyan táblákról van szó, amelyek figyelmeztetnek a lakott területen kötelező óránként ötven kilométeres sebességre, nagyméretű digitális kijelzőjük pedig kiírja a közeledő autók sebességét, sőt ha ez meghaladja a megengedett limitet, az a szöveges üzenet is megjelenik alatta pirosan világító betűkkel: Lassíts! A képviselő-testület a minap hozott döntést arról, hogy pályázik a közlekedési tárcánál három ilyen tábla beszerzésére. A beruházás összesen három és fél millió forintba fog kerülni, amiből a városnak a tízszázalékos önerőt kell állnia. Mivel egyet a város a közelmúltban már nyert az egyik biztosítótársaságtól, összesen négyet fognak hamarosan felszerelni a 43-as főútvonal mentén – a Szegedi és az Aradi utcai bevezető szakasznál, illetve egy-egy beljebb lévő, veszélyesebb szakaszon.

A Szegedi utcai bevezető szakasznál is elkél a sebességmérő tábla. Fotó: Frank Yvette

A rendőrség is bízik benne

Jónak, hatékonynak tartja a táblákat Neparáczki László, a makói kapitányság közlekedési osztályvezetője is. Elmondta: nyilvánvaló volt, a négy közül kettőt a 43-as Szeged, illetve Nagylak felőli bevezető szakaszához helyezzenek el, a másik kettőt pedig azért az Erdei Ferenc téri és a Tesco előtti körforgalom közti szakaszon állítják fel, mert ez az egyetlen hosszabb útszakasz, ahol sem járdasziget, sem körforgalom nem lassítja a forgalmat. Bár a 43-as Makón átvezető részén szerencsére kevés a baleset, a gyorshajtás az említett szakaszon még mindig probléma – a tábla remélhetőleg ezen is segít.

Apátfalván már működik egy olyan berendezés, amiből most Makón szeretnének többet: június végén szerelték fel, és a falu polgármestere, Varga Péter azt mondja, bevált. Eleinte ők is kétkedéssel fogadták a táblát gyártó cég ígéretét, mely szerint húsz-harminc százalékkal csökkenti a mellette elhaladó autók sebességét, de kiderült, valóban hatással van a sofőrökre, ha maguk előtt látják, mennyivel hajtanak. A tempó csökkenésével együtt azt is tapasztalták: kevesebb a balesetveszélyes helyzet. Ez érthető, hiszen a balesetek bekövetkeztében éppen a sebesség az egyik legfontosabb tényező. Szembetűnő ugyanakkor, hogy mivel eddig csak egy táblát sikerült kihelyezni, méghozzá a Makó felől érkező járművek számára, ebben a sávban lényegesen lassabb a forgalom, mint a Nagylak felől szembe jövőben. Az apátfalvi önkormányzat ezért most megpróbál beszerezni még egyet: ők is a közlekedési tárcához fordulnak, pályázatukat éppen ma nyújtják be.

Olvasóink írták

  • 1. sniper 2007. november 05. 14:49
    „Nem tábla kell, hanem bírság. A kamionokra is, főleg! Makón bemérni őket, a hatánál meg fizetnének! Hát nem egyszerű?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre népszerűbb a házi vágás a megyében

Makó - Egyre többen vásárolnak és vágnak, majd dolgoznak fel otthon disznót a megyében. Ezzel jól… Tovább olvasom