Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Segélykiáltás a makói zsinagógáért

Nincs pénze a tulajdonosnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) a négy évvel ezelőtt nyolcvanmilliós költséggel felújított, de újra felvizesedő, ezért veszélybe került makói ortodox zsinagóga megóvására. Az épület ügyét szívén viselő helybeli ügyvéd, Báron Zsuzsa lapunkon keresztül fordult a nyilvánossághoz, segítséget kérve.
A felvizesedés a homlokzat egyre nagyobb területén látható. Fotó: Karnok Csaba
Bár négy évvel ezelőtt, döntően állami támogatásból felújították, most ismét veszélyben van az 1895-ben épült makói ortodox zsinagóga – számoltunk be róla nemrégiben. A romantikus stílusú épület a vészkorszakot követő évtizedekben szinte romhalmazzá vált, ezért felújítása közel nyolcvanmilliós beruházást igényelt. A páratlan építészeti és kultúrtörténeti értékkel is bíró épületet azóta főként Makóról elszármazott izraelita zarándokok keresik fel nagy számban, de egyre több az egyszerű érdeklődő, turista is – számuk mostanra az ötezret is meghaladhatta.

A zsinagóga ügyét szívügyüknek érző makói lokálpatrióták mindezek ellenére hiába fordulnak az épület tulajdonosához, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéhez (Mazsihisz), hogy tegyen valamit a felvizesedés, az épület pusztulása ellen, semmi sem történik. Mi több, az elektromos áramtól is kis híján megfosztotta az ingatlant a szolgáltató, mert a számlákat sem rendezték – a tartozást végül egy adományozó rendezte, aki azóta is fizeti a csekkeket.

Díszkivilágítás: másutt a város állja

Makón több középület kap díszkivilágítást – közöttük templomok is. A város aljegyzője, Ortutay Miklós lapunk érdeklődésére elmondta: ez utóbbiak esetében a lámpák felszerelését a hívek adományaiból oldották meg, a világítás költségeit pedig, mivel az izzók az utcai közvilágítás részeként működnek, az önkormányzat állja. A zsinagóga esetében más a helyzet: az épület külön világítórendszerrel rendelkezik, ami nem a közvilágításra csatlakozik.

Lednitzky András, a Mazsihisz alelnöke az üggyel kapcsolatban lapunknak elmondta: a hitközségi szövetségnek az épület helyreállítására sajnos egyszerűen nincs pénze. Szerte az országban száznyolcvan olyan zsinagógáról kell gondoskodniuk, amelyhez nem tartozik hitközség – tizenöt esztendeje ez a helyzet Makón is – , valamint több mint háromszáz temetőről. Mindeközben a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásaiból befolyó összeg éppúgy csökken évről évre, mint az állami járandóság. Kérdésünkre, hogy ez esetben nem mondhatna-e le a Mazsihisz az épület tulajdonjogáról az állam, az önkormányzat vagy más javára, aki orvosolhatná a problémát, azt válaszolta: szerinte nem a lemondás a megoldás.

A nyilatkozat fényében Báron Zsuzsa, a zsinagóga és az egykori makói hitközség ügyeit felvállaló ügyvéd, aki legutóbb két hete írt a szövetségnek, egyéb kiutat nem látva azt mondta: nem tehetnek egyebet, mint hogy abban reménykednek, valaki segédkezet nyújt nekik a páratlan szépségű műemléképület megmentéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágításra szavazott a makói testület is

Az ellenzék tartózkodása, illetve ellenszavazata mellett elfogadta Makó képviselő-testülete az… Tovább olvasom