Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Siket István, SZDSZ

– Makó és térsége jelentős gazdasági hátránnyal küzd az ország többi területéhez képest, ezért képviselőként az egyik legfontosabb, megvalósítható célnak azt tartom, hogy a város és a környező tizenhat település gazdasági pozíciója megközelítse az országos átlagot – fogalmazott Siket István.
Siket István
– Ehhez mindenek előtt szükséges, hogy a helybeliek több munkához jussanak, hiszen a rossz pozíció egyik alapvető oka a kistérségünket sújtó, rendkívül magas munkanélküliségi ráta.

– A gazdasági helyzet javításához a beruházások idevonzása és a helyben működő vállalkozások megerősítése szükséges. Úgy vélem, kockázatos a teljes gazdasági fejlesztéssel kapcsolatos koncepciónkat a multinacionális cégek idevonzására alapozni, hiszen, bár látványos az az esetleg egyszerre több száz munkahely, amit egy-egy ipari óriás megjelenése jelent, ám tudnivaló, hogy amilyen könnyen idejöhet, olyan könnyen el is hagyhatja ezt a régiót, ám a helybeli vállalkozó helybeli marad. Az itt élő cégek, vállalkozások egy hatékony pályázati rendszerrel támogathatóak meg a leghatékonyabban. Ezek fejlődéséhez ígéretes kereteket kínál a folyamatosan fejlődő Makói Ipari Park.

Mindenképpen időszerű a gazdaság szereplőit sújtó adóterhek enyhítése, ehhez szükséges az egykulcsos adórendszer bevezetése, ami a forgalmi adó és a személyi jövedelemadó mértékének együttes csökkentését kell, hogy jelentse. Nem feledhetjük a vidékfejlesztés fontosságát sem, ide tartozik szorosabban a mezőgazdaság fejlesztése is. Meg kell különböztetni az élethivatás-szerűen és a mellékfoglalkozásként végzett gazdálkodásokat, az előbbiek számára lehetővé kell tenni, hogy a piaci versenyben helyt állva, a nyugati gazdákkal megegyező feltételekkel értékesíthessék terményeiket. Elengedhetetlenül szükséges a megfelelő pályázati feltételek biztosítása a mezőgazdasági beruházások részére – ezért is megkerülhetetlen az értékesítési társulások megvalósítása – véli a jelölt. Emellett az idegenforgalom fejlesztése és a civil szervezetek összefogása is része elképzeléseimnek.

Névjegy

Siket István Makón született 1942. november 6-án, családja is tősgyökeres makói, iskoláit a városban végezte, a József Attila gimnáziumban érettségizett. Első generációs értelmiségi, munkás-családból származik, a József Attila Tudományegyetemen végzett jogászként, majd visszatért Makóra, ahol a város ügyvédi munkaközösségében vállalt munkát 1990-ig, 1991-től máig egyéni ügyvédként dolgozik. Nős, egy gyermeke van. 1990-ben az SZDSZ jelöltjeként indul a helyhatósági választáson, ettől kezdve négy cikluson át tagja a város képviselő-testületének, emellett a megyei közgyűlés alelnöki tisztjét tölti be 2000-ig, ekkortól Makó alpolgármestere.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötméteres lesz a Maros Makónál

A vártnál valamivel később, csak a hét végén, és magasabb, közel ötméteres vízszinttel tetőzik a… Tovább olvasom