Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Simon Mártoné az idei Makói Medáliák díj

Makó - Egy kecskeméti születésű, japán szakos egyetemista, a 27 éves Simon Márton vehette át idén Buzás Péter polgármestertől a költészet napján a Makói Medáliák-díjat.
Az elismerést 6 évvel ezelőtt alapította a Maros-parti város önkormányzata azért, hogy a magyar költészet ünnepén olyan tehetséges első kötetes poétákat tüntessen ki, mint amilyen makói évei alatt József Attila volt. A díj odaítéléséről rangos szakmai kuratórium dönt, a kitüntetett 100 ezer forint készpénzt és egy József Attila-plakettet is kap, amely Csányi Katalin alkotása. A kuratórium makói tagja, Turi Tímea író, kritikus többek között azzal indokolta a döntést, hogy Simon Márton Dalok a magasföldszintről című debütáló kötete őszinte és érzelmes költeményeket tartalmaz, amelyek lírai nyelvezete nemzedékének sajátja, ugyanakkor abból ki is tűnik.

Simon Márton a Dalok a magasföldszintről című kötettel érdemelte ki a plakettet. A szerző felvétele
Simon Márton a Dalok a magasföldszintről című kötettel érdemelte ki a plakettet.
A szerző felvétele

A kitüntetett lapunknak elmondta, József Attilának nagy szerepe van abban, hogy elkezdett verseket írni, bár ma már ritkán olvassa költeményeit – olyankor viszont mindig rácsodálkozik József Attila költői nagyságára. Azért kezdett el a versekkel foglalkozni, mert életében fontos szerepet tölt be a nyelv: sokat „szöszöl" a szavakon. Amúgy szerinte a költészet nem valami misztikus dolog – nem nehezebb, mint például horgászni, amihez viszont ő nem ért. Makóra pedig nem először jött, jól ismeri a várost, mert fontos, meghatározó éveket töltött a közeli, Békés megyei Battonyán.

Olvasóink írták

  • 3. sorokközt 2011. április 14. 11:05
    „A díjazottnak gratulálok! :D”
  • 2. Yldi85 2011. április 14. 11:00
    „Gratulálok”
  • 1. Nátrix73 2011. április 12. 14:52
    „Először "Melákdiák"-ot olvastam... :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Faültetés a Maros-parton

Az önkéntesség volt a témája a makói diákönkormányzat szervezte 3 napos országos ifjúsági találkozónak a hétvégén. Tovább olvasom