Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Síoktató filmet forgatott Almási

Bárki letöltheti az internetről a makói Almási Utcai Általános Iskola komplett síoktató tananyagát, amihez filmet forgatott az igazgató. A hazánkban eddig egyedülálló weboldalról minden sítáborba készülő tanuló elsajátíthatja az alapvető mozdulatokat. A felvételeket az olasz Dolomitok közt készítették.
Almási Pál igazgató személyesen kamerázta, vágta és szerkesztette az iskola síoktató filmjét. Fotó: Schmidt Andrea
Egyedülálló tananyaggal gazdagítja a Magyarországról magashegységi sítáborokba készülő diákokat a makói Almási Utcai Általános Iskola: honlapjáról letölthető egy oktatófilm-elemekkel gazdagított „sísuli". A gyengébb teljesítményű számítógépekkel is elérhető adatbázis ötletgazdája, kivitelezője, szerkesztője, operatőre és programozója az iskola igazgatója, Almási Pál, aki olyan információkat szeretett volna közreadni, amelyek egyaránt segítik a kezdő és a haladó sízőket.

– Szinte minden sítáborban van olyan tanuló, aki bármiféle előzetes alapismeret nélkül utazik a hegyek közé. Elsősorban rajtuk szeretnék segíteni az oktatóanyaggal, ami számos elméleti tudnivaló mellett gyakorlati ismeretekkel is szolgál – mondta az igazgató, aki hozzátette: a www.almasi.hu-ról elérhető síoktató oldalt is annak a Phare- pályázatnak a keretében valósíthatták meg, amelyben száz különböző tananyag fejlesztésére nyert pénzt az iskola. A szerkesztéshez egyébként minden technikai segédletet megkapott az intézmény, többek között – a komputerek mellett – profi filmkészítő szoftvert és kamerát is vásárolhattak.

– Bár a pályázati feltételeknek megfelelően elegendő lett volna a pusztán elméleti adatbázis, gyakorló síelőként jól tudom, hogy mozgóképes segédlet nélkül halott marad az anyag. Ezért vállaltam, hogy magam forgatok oktatófilmet a síelni vágyók segítésére. Ehhez kollégám, Kolozsvári János testnevelő pedagógus közreműködését kértem, akit sokan profi síoktatóként is ismerhetnek, ő lett a filmek főszereplője – mondta Almási.

A november végi pályázati határidőt követően december 15-ére sikerült egy közös utazást megszervezniük az olasz Dolomitokba. A forgatást egyébként egy „kalandtúrával" kapcsolták össze, hiszen a stáb a rendelkezésére álló ötből mindössze három éjszakát aludt, s végigjárta a hegység legvonzóbb pályáit, és amikor az idő engedte, az igazgató bekapcsolta a kamerát.

– Igen izgalmas volt, mivel magam is síeltem, miközben a közel félmillió forint értékű berendezést a kezemben tartottam. Abszolút amatőrként ez igen nagy kihívást jelentett, mégis sikerült használható felvételeket készítenem, a vágással a napokban végeztem. Így a honlapunkról már most is elérhető a közel húszpercnyi, több részletben letölthető anyag, amiben a német, az olasz és a francia iskola különböző elemeinek minden lényeges részlete szerepel – fogalmazott az igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A makói mézeskalács édes titka

Galgóczi Mária okleveles díszműárus kisiparos szerint a mézeskalács a reneszánszát éli. Az… Tovább olvasom