Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Skizofrén férfitól félnek a pitvarosiak: elzárja a gázcsapot, szidja a helyieket

Pitvaros - Egy pszichiátriai betegséggel küszködő férfi keseríti meg a pitvarosiak életét. A férfi gondnokság alatt áll, intézményi kezelésre lenne szüksége. Évek óta várólistán van, de a sor hosszú. A helyiek szerint önmagára és másokra is veszélyes.

A gondnokolt nem szavazhat

A férfi, mivel gondnokság alatt áll, nem szavazhat, pénzét a gondnok kezeli. Az ő feladata ezenkívül a gondnokolt személy törvényes képviselete, gondozásra viszont nem kötelezhető.

Félelmet, riadalmat kelt a pitvarosiakban egy 60-as évei elején járó férfi. Tudják, hogy beteg, skizofréniás, de tovább már nem tolerálják a viselkedését. Elegük lett. Korábban aláírást is gyűjtöttek a hatósági intézkedés reményében. Szerintük a megoldás a férfi intézményi elhelyezése lenne. Ám nincs üres férőhely, csak várólista.

Énekel a kéménynyílásba
– Számtalanszor előfordul, hogy éjszaka bezörget az ablakon, és addig veri, amíg ki nem néz valaki. Katonanótákat énekel a házak gázfűtésének fali kéménynyílásába. Iszonyat erre riadni hajnalban. Többször is előfordult, hogy elzárta az utcán a gázcsapokat. Arra ébredtünk, hogy megvesz bennünket az isten hidege. Rájöttünk, mitől. Többen vagyunk, akik már leszereltük a kinti gázcsapot, hogy ne tudja piszkálni – sorolta a környék egyik lakója.

Az utcán követi az embereket. Idősekre, gyerekekre trágár megjegyzéseket tesz. Van, aki szinte szalad hazáig, és magára zárja a kiskaput, de akkor a férfi ott zörget percekig – mesélte egy másik asszony.

Volt, hogy a környékben mindenkinek piros szigetelőszalaggal vonta be a kilincsét, másnak pedig pirosra festette a rendszámát. Azt mondta, azért, mert ezt írja elő a törvény. Szintén erre hivatkozva az önkormányzat udvarán gúlába rakta a kerékpárokat – tudtuk meg egy ugyancsak pitvarosi lakostól.

Radó Tibor polgármester mutatta, a férfi háza igencsak lepusztult, nem tud gondoskodni sem az otthonáról, sem önmagáról. A szerző felvétele
Radó Tibor polgármester mutatta, a férfi háza igencsak lepusztult, nem tud gondoskodni sem az otthonáról, sem önmagáról. A szerző felvétele

Vascsővel a pillangókat

Mesélték, előfordult, hogy vascsővel hajkurászta a pillangókat, egyszer pedig kisbaltával hántolt le egy fát az utcán.

Eddig még senkit nem bántott, de ki tudja, mit vált még ki belőle ez a betegség – aggódnak a helyiek. Azt is megtudtuk, a nyugdíját a gondnoka kezeli. Napi háromszori étkezést fizet neki a helyi idősek otthonában, ami szerintük kevés. A férfi ugyanis sokszor szinte éhezik, nagyon lefogyott. Hétvégenként 4000 forintot utal neki a gondnok, abból önmagának kellene megoldania az étkezését, de a falu lakói szerint inkább cigarettát vesz belőle, mint ennivalót.

– Van, hogy nem fogadja el az ebédet. Azt mondja, mérgezett. Előfordult, hogy a banánt kettétörte, és a levesbe dobta. Máskor pedig nagyon éhes. Volt, hogy összedobtuk a pénzt, hogy vegyünk neki ennivalót. A boltban is adnak neki ezt-azt – tudtuk meg az idősek napközi otthona dolgozóitól, akik azt is elmondták, lehetőséget biztosítanának a férfinak a mindennapi tisztálkodásra is, de csak ritkán hajlandó erre. Nem fogadja el a felajánlott segítséget. Sokszor könyörögniük kell, hogy kimoshassák a ruháját – ugyancsak szívességből. Mindenkinek az a véleménye, hogy jobb lenne a férfinak egy intézetben, annál is inkább, mivel a villanyát is kikapcsolták, télen nem fűtötte az otthonát.

Önmagára is veszélyes
– A férfi gondnokság alatt áll. Valószínűsíthető, hogy nem szedi a gyógyszereit. Amikor időnként kórházba kerül, ott megkapja a kezeléseket, és hazatérése után hosszabb-rövidebb ideig jobb állapotban van. Sajnos ezek az intervallumok egyre rövidebbek. Nemcsak a környezetére veszélyes, hanem önmagára is. Többször előfordult, hogy autó elé lépett. Szerencsére a vezetők még időben le tudtak fékezni – mondta Radó Tibor polgármester.

Az önkormányzat jelezte a problémát a kistérségi gyámügyi hivatalnak is. Radó Tibor elmondta, a válaszból kiderült, a jogszabályok a hivatalt is kötik, így ők sem tehetnek semmit a helyzet megoldására.

Megkerestük a férfi gondnokát is, aki elmondta, négy pszichiátriai betegeket ellátó intézményben is várólistára került a férfi. Úgy volt, hogy januárban már beköltözhet az egyik helyre, mert valaki visszalépett a várólistáról, de végül meghiúsult a lehetőség. Marad a várakozás.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: a sikeres vállalkozás az állam egyik legértékesebb szövetségese

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint versenyképes termékeket előállító helyi vállalkozásokra van szükség, ez alapozhatja meg ugyanis a gazdasági növekedést ez támogatja. Tovább olvasom