Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Skótok segítik a magyar szegényeket

Egy brit segélyszervezet igazgatója szerint balkáni nyomorban élnek a Makó környéki szegények: erről ő maga is meggyőződött. A Blythswood Care ezért több millió forint értékű ruhával és élelmiszerrel segítené a rászorulókat – az első küldeményt a napokban osztották szét. Úgy véli: nincs különbség a dél-magyarországi és a koszovói, valamint a romániai szegénység közt.
Magyarcsanádon ruhával és konzervvel segítette a külföldi segélyszervezet a legelesettebbeket. Fotó: Illyés Szabolcs
Megdöbbent a Makó környéki falvakban élő nélkülözők nyomorán Phil Shorthouse, a nagy-britanniai Blythswood Care szociális szervezet régióigazgatója, aki kelet-európai körútjának részeként látogatott el a térségbe. A brit – konkrétan skót – igazgató úgy véli: a helyzet sürgető, a napokban hivatalos bejelentést is tesz hazájában az itt tapasztaltakról, hiszen – mint azt lapunknak elmondta – Britanniában a legtöbben nem is sejtik, hogy Magyarországon ilyen állapotok uralkodnak, ezért honfitársai segítségét kéri a legszegényebbek támogatásához.

– Döbbenetes volt látni Magyarcsanádon, hogy a segítség gyanánt szétosztott, használt és új ruhákból álló adományért valósággal harcoltak az emberek. Sokat kérdezgettem az egyik társszervezetünk vezetőitől a jelenlegi, dél-magyarországi helyzetről, és úgy vélem, szociális krízisben van ez a gazdaságilag leszakadó térség. Egy átlagos angol csak annyit tud a magyarokról, hogy szép a fővárosuk, gyönyörűek a természeti kincseik és mivel az unió tagjai, nyilván a szegényebbek is hasonló körülmények között élnek, mint a brit alsóbb társadalmi csoportok tagjai. Ezzel szemben én ezekben a falvakban nem látok semmi különbséget a nemrég meglátogatott koszovói, szerb vagy romániai leszakadó falvakhoz képest, ez balkáninak minősíthető helyzet – fogalmazott az igazgató.

A hazaiak szerint is kritikus a helyzet

Bakosné Zohán Tünde, az ADRA alapítványának igazgatója elmondta: céljuk, hogy Magyarország leszakadó térségeinek szegényeit támogassák. Murányi József lelkipásztoron, a szervezet alföldi vezetőjén keresztül szereztek tudomást a rendkívüli szegénységről Makó térségében. Számos itt élő család krízishelyzetben van, és az önkormányzati segítség sem mindig elegendő az élhető élethez – ezért örülnek külföldi partnerüknek, akinek a segítségével évente négyszer terveznek ruha- és konzervosztást a térségben.

Shorthouse kiemelte: hazájába visszatérve kampányolni kezd a Makó környéki falvakért is, hiszen ruhával, élelmiszerrel biztos, hogy a jövőben is segíteni tudják az itt nyomorban élőket. Elárulta: lehetőség szerint segíteni fognak abban is, hogy a szakembert kalauzoló és a falvakban adományosztást szervező ADRA szeretetszolgálat részére vásároljanak egy kisteherautót, mert ezen a szervezeten keresztül küldik az adományokat.

– Úgy örülök, hogy négy szép új pulóvert vihetek az unokáimnak, képzelje, ilyen új ruha még sosem volt rajtuk, pedig az idősebb kilencéves! Nagyon köszönjük, hogy gondolnak ránk – mutatta meg boldogan szerzeményét a magyarcsanádi Gáni Istvánné.

Az idén hatvanesztendős Hustiák Józsefné tizenkét unokával büszkélkedhet, ám elmondta: minden gyermeke nagy szegénységben él, leginkább két, még karon ülő unoka számára keresett és talált használható ruhákat, és egy nagy szatyornyi konzervet is hazavihetett. Elmondta: minden segítségnek helye van náluk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hannah-hoz készül a makói Böde Tamás

Los Angelesbe készül Böde Tamás. A makói főiskolást Daryl Hannah amerikai filmcsillag hívta meg… Tovább olvasom