Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Sokan a szakmáért tanulnak tovább

A makói József Attila Gimnázium végzőseinek nyolcvanöt százaléka jut be felsőoktatási intézménybe, hasonló az arány a Szent István egyházi iskolában is. A szakközépiskoláknál viszont 30-40 százalék. Az ok: utóbbi intézmények diákjai közül egyre többen maradnak a technikusi évfolyamon, és szereznek olyan oklevelet, amely hasznos az álláskereséskor.
Jó sansszal indulhattak az egyetemi és főiskolai felvételiknek idén a makói középiskolában végző diákok, hiszen az intézmények tájékoztatása alapján tavaly a legtöbb tanuló, aki beadta felvételi lapját, sikerrel járt.
– A 2005-ben érettségizett 86 tanulóból 73-an már szeptembertől beiratkozhattak valamelyik felsőoktatási intézménybe, a korábbi években is hasonló, közel 85 százalékos sikeres felvételi eredményt produkáltak a nálunk érettségizettek – mondta el Kocsisné Maráczi Margit, a József Attila Gimnázium igazgatóhelyettese.

Nem okozott különös problémát a kétszintű érettségire való átállás sem. A gimnáziumból továbbtanuló diákok érdeklődési területüknek megfelelően idén is vegyesen jelentkeztek bölcsész-kommunikációs, jogi, közgazdasági, illetve természettudományi intézményekbe.

A város legrégebben alapított gimnáziumának felvételi sikerességétől szinte semmiben nem maradnak el a Szent István egyházi gimnáziumban végző tanulók eredményei, hiszen – mint azt az intézménytől megtudtuk – a tavaly érettségizettek 77 százaléka sikeresen bejutott valamelyik egyetemre vagy főiskolára. Bár itt először 2000-ben szerezhettek érettségit a katolikus gimnázium diákjai, eredményesnek nevezhető ez az arány, hiszen a 2005-ben végzett 25-ből mindössze heten kényszerültek valamilyen szakma elsajátítására.

A gimnáziumok arányaitól lényegesen eltérnek a makói szakközépiskolák felvételi adatai, ám ennek számos oka van. Egyrészt mostanában a legtöbben az érettségi után kihasználják intézményük erősségét, azaz, tovább tanulnak a középiskola technikusi évfolyamain, az így szerzett oklevél jól hasznosítható az álláskereséskor. Az érettségi vizsgát megszerzőknek így az Erdei Ferenc Kereskedelmi Szakközépiskolában rendre a végzősök 34, a Galamb Józsefben, pedig a maturáltak 20 százaléka jut be valamilyen felsőoktatási intézménybe – mutatott rá Kiss Zsuzsanna igazgatóhelyettes. Az előző két intézményhez hasonló statisztikákról számoltak be a Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola vezetői, hiszen a legutóbb lezárult érettségit 38-an tették le sikerrel, ebből 14-en adták le jelentkezési lapjukat, és hat tanulót vettek fel főiskolára, egyetemre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenével nyitotta a nyári szezont a makói fürdő

Szerencsésen választotta meg a makói termál- és gyógyfürdő azt az időpontot, amikor bepótolja az egy… Tovább olvasom