Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Sólyom László a barbárság ellen tiltakozott Makón

Makó - Az erőszak és a barbárság ellen tiltakozott Sólyom László köztársasági elnök Makón: megkoszorúzta Kecskeméti Ármin főrabbi új emléktábláját. A régit két hete törte össze egy fiatalember. A rendezvényen volt autós ellentüntető is, a hátsó szélvédőre ragasztott felirattal üzent.
Nem a város kezdeményezte a tegnapi rendezvényt, a köztársasági elnöki hivatal kereste meg az önkormányzatot azzal, hogy Sólyom László szeretné leróni kegyeletét a összetört tábla helye előtt. Az önkormányzat azonban tegnapra helyreállíttatta a feliratot, amely egy panelház falán áll, viszonylag forgalmas helyen: itt a közelben az autóbusz-pályaudvar, egy sarokra van a tűzoltóság, a mentőállomás és a rendőrkapitányság. Esett az eső tegnap negyed tizenkettőkor, mégis sokan eljöttek. Sólyom László megnézte az ortodox zsinagógát, majd Ferge Zsuzsa szociológussal – Kecskeméti Ármin unokájával – és Buzás Péter polgármesterrel együtt átsétált az emléktáblához. Először a köztársasági elnök, majd a polgármester, a család és a Kecskeméti Ármin Egyesület koszorúzott, hajtott fejet. Beszédet nem mondtak, mégis nyilvánvaló volt, mindez miért történik.

A koszorúzás után az elnök azt mondta az újságíróknak, úgy érezte, szükség van arra, hogy tiltakozzon a barbárság ellen, és ezzel a gesztussal ellensúlyozza egy részeg fiatalember tettét. Sólyom László fölhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország és az itteni zsidóság közös történelmét érdemes megismerni, kerüljön be a köztudatba, hogy például Kecskeméti Ármin, aki 46 évig volt makói rabbi, köztiszteletnek örvendett városszerte, az itteni zsidóság pedig sokat tett Makóért.

Sólyom László maga helyezte el koszorúját Kecskeméti Ármin főrabbi új emléktáblájánál. Fotó: Karnok Csaba
Sólyom László maga helyezte el koszorúját Kecskeméti Ármin főrabbi új emléktáblájánál. Fotó: Karnok Csaba

– Volt még egy személyes okom is arra, hogy eljöjjek: amikor néhány éve Izraelben jártam, fölkerestek a makói zsidók leszármazottai. Ma is összetartanak, rendszeresen hazajárnak, és ezekben a családokban a második, harmadik generáció is beszéli a magyar nyelvet. Ragaszkodnak a szülőföldjükhöz. Őelőttük is akartam tisztelegni – nyilatkozta Sólyom László.

A történelemtanítás kudarca

Kecskeméti Ármin makói főrabbit, irodalomtörténészt, a szegedi egyetem magántanárát deportálták, 1944-ben halt meg, hazájától távol. Emléktábláját egy 22 éves fiatalember az október 26-ára virradó éjszakán leverte, összetörte, és felírta a falra a holokauszt áldozatainak számára utalva: „Milyen 6 millió? Hazug disznók!" A bíróság rongálás és kegyeletsértés miatt 20 nap közérdekű munkára ítélte a tettest, aki nem fellebbezett.

A polgármester azt mondta, örül annak, hogy akik eljöttek – különböző pártállású helyi képviselők, díszpolgárok, tisztségviselők, járókelők – megmutatták: a város meghatározó többsége elítéli azt, ami az október 26-ára virradó éjjelen itt történt.

Ferge Zsuzsa szerint országos jelentősége van annak, hogy az elnök fejet hajtott a tábla előtt.

– Az előzmények után nem mondhatom azt, hogy örülök, de megnyugtató, hogy ez a végtelen butaságot tükröző epizód ilyen módon zárult le – mondta Ferge Zsuzsa. – De vajon lezárult-e? Ez a kérdés. Hiszen itt volt az az autó: most is látszott, hogy valakik szervezkednek, szítják a gyűlöletet.

A szociológus arra a fehér Reanult Megane-ra gondolt, amely az ortodox zsinagógával átellenben állt meg, úgy, hogy a járókelők lássák a hátsó szélvédőjére belülről felerősített transzparenst: „Adóm 100 százalékát ajánlom tolvaj zsidóbérenc kormányainknak!"

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. rudi 2009. november 17. 19:20
  „A fent leírt mondatnak, ami a az autón volt, van igazságtartalma. De a táblát semmi esetre sem kellett volna szétverni. Nekem addig semmi bajom a zsidókkal, amíg tudják merre van a hazafelé, és nem Magyarországról akarják a magyarokat a Bno kódos receptjeikkel és az egyéb gusztustalan húzásaikkal kiírtani és a területet megszerezni. Ugyanis Magyarországot sokak által köztudottan kiszemelték maguknak, mert jó adottságokkal rendelkezik, csak egy gond van a Magyar föld már lakott. Ezen el lehet agyalni.(Bno -bETEGSÉGEK NEMZETKÖZI OSZTÁLYOZÁSA, feltérképezték a tipikus magyar betegségeket, azóta jól fel is emelkedett a szívgyógyszerek ára pl., mezőgazdaság tönkretétele az export termékkel, Sukoró ügye stb)”
 • 52. xxx666 2009. november 15. 06:36
  „magyarok az a szégyenletes hogy sok ilyen sunyi ember van,mint te is akinek csak nagy a szája aztán elbújik ,kritizál de közben ő maga egy szánalmas senkiházi!”
 • 51. correct 2009. november 14. 16:20
  „Tisztelettel ajánlanám figyelmedbe a Jobbik választási programját.
  Ott minden levan írva.Ha nem osztod ezeked az álláspontokat,kicsit körbe kell nézned.
  Mindenesetre van egy tény!
  Én sem bírálok bőrszín alapján.Az embereket tetteik alapján értékelem.
  DE!
  Vannak olyan nemzetközi és hazai folyamatok amiket nem tudok elfogadni ,így harcomat folytatom a jelenlegi betolakodókkal szemben.
  Felejtsük el a régi sérelmeket.Zárjuk le!
  A történelem eltűnik,az idő tovább megy.
  De az felháborít,hogy egyes népcsoportok a történelem hibáin lovagolva,metszik el emberek millióinak torkát.
  Sajnos ami volt,volt -nem volt-nem tudni.Vannak vélemények és ellenvélemények.
  Mindenesetre kicsit kicsit bűzös ez a nagy összeborulás.......”
 • 50. SzaboImkác 2009. november 14. 16:06
  „Mért érzem úgy hogy "magyarok" és" zolcsi44" fórumozók rokonok?!”
 • 49. Örvájn 2009. november 14. 09:23
  „Úgy érzem utóbbi esetben is teteinek mozgató rugója a Magyarságért (Nemzetért) való kiállás volt.”
 • 48. bo 2009. november 14. 08:12
  „47- Nagyszerűen fogalmaztál, kiemelném: "helyesen cselekedett"......"egyértelműen emelte fel a szavát". A saját szavaidból is kiderül, hogy különbséget tesz események és események között, míg faji, etnikai ügyről van szó cselekszik, míg a magyarságért kell tenni valamit, "csak" a szája jár. Ezen viselkedése szégyenletes és megvetendő!”
 • 47. Örvájn 2009. november 13. 23:31
  „Nem hiszem, hogy a védelmemre szorulna de egy két hozzászólást olvasva . . .
  A köztársasági elnök úr, helyesen cselekedett. Egy olyan országban - sok volt ilyen- ahol több százezer embert származásuk alapján (szőkét, barnát, fiatalt, öreget, gazdagot, szegényt, tanultat, kevésbé iskolázottat, folytathatnám a sort) lakóhelyéről elhurcoltak és megöltek. Ott ezt kell tenni, minden olyan eseménykor, ami gyűlöletet szít, amelynek eredője volt a fenti népirtás. Igen helyesen cselekedet, mikor cigány családok sérelmére elkövetett támadások sérültjét meglátogatta. Természetesen nem jelenhet meg minden bűncselekmény áldozatánál. De ahol kitapintható, hogy nem személyes okok, hanem faji őrület az indok, ott tiltakozni kell. Neki biztosan, hiszen a nemzetett képviseli. Más aspektusban is megtette ezt, gondoljunk a közelmúltban történt Szlovák eseményre. Végül ne feledjük a XX. századi vörös terror valamint a 1956-os események megtorlása ellen is egyértelműen emelte fel a szavát.”
 • 46. magyarok 2009. november 13. 21:32
  „correckt én sem szeretem a kormányt, sőőőt még a Fideszt sem!
  Azt is mondhatnám, hogy nagyon sok dologban egyetértek a Jobbikkal, de az a baj, hogy túl sok Jobbik érzelmű ember szeretné vissza hozni a szégyenteljes éveket a XX. századból, enged meg, hogy én ennek had ne szurkolójak...
  Én olyan elv szerint élek ahol, nem a vallás, nem a bőrszín, nem egy népcsoport alapján különböztetek meg embereket, hanem viselkedés alapján...A Jobbik ennek a kritériumnak nem felel meg és sajnos egyre több olyan ember sem aki mostanra nem lát a gyűlölettől és azzal szennyezi mindennapjait!
  Kár, hogy sok ember ezt nem így látja, mondhatni szégyenletes!”
 • 45. correct 2009. november 13. 20:19
  „Sólyom László a barbárság ellen tiltakozott Makón
  Én meg falcon leslie ellen tiltakoznék !
  Nagyon összefonódott .......”
 • 44. correct 2009. november 13. 20:16
  „Adóm 100 százalékát ajánlom tolvaj zsidóbérenc kormányainknak!"

  Eddig vajh mit tettél ???????????????????????”
 • 43. correct 2009. november 13. 20:15
  „Szeretnék találkozni a moderátorral.Sajnos ennek nem sok esélye van,mert csak a háttérből tudja az észt osztani.
  Gondolom kis nyeglett hajlotthátú politikai vagy pártvonalon bejutott emberke lehet.Na most lehet moderálni !
  Mert személyeskedő!
  az idiotizmus és a dilettantizmus védőbástyája.

  Ja , magyarok velem nem akarsz találkozni???
  Többször elmaradt a nagy beszélgetés!”
 • 42. napiszar 2009. november 13. 17:39
  „bo már meg tettem!:)”
 • 41. bo 2009. november 13. 17:15
  „40- Ha írsz neki, a következő 20 hozzászólásod tartalomtól függetlenül moderálásra kerül!:-)))”
 • 40. napiszar 2009. november 13. 16:34
  „Aki szeretne írni a moderátornak itt az e-mail címe:) moderator@hdsnet.hu és ez valós!”
 • 39. magyarok 2009. november 13. 14:26
  „rendben, nagyságrendileg mikor lenne jó neked?”
 • 38. bo 2009. november 13. 13:49
  „30- Teljes mértékben egyet értek a hozzászólásoddal, sajnos sok minden kimaradt belőle, de, ha a teljességre törekedne az ember könyvet lehetne írni. A mai magyar politikai "elit" elbújhatna a bányász béka valaga alá szégyenében. Ez a madár meg egy döglött galambot sem ér. A fityesz büszke lehet munkájára!”
 • 37. Petrence 2009. november 13. 10:44
  „Köszönöm "Hmmm..."!”
 • 36. 751510 2009. november 13. 09:01
  „magyarok

  Benne vagyok.”
 • 35. magyarok 2009. november 13. 08:41
  „<moderálva sértő>
  751510 egyszer elbeszélgethetnék komolyan arról, hogy neked mik a nézeteid és nekem mik....
  Meglepődnél azt hiszem!!! Lenne kedved egy személyes beszélgetéshez?”
 • 34. napiszar 2009. november 13. 08:10
  „Hé moderátor nyugi az igazság fáj,továbbra is fent tartom 40%-itt fizetett ember 50% a sajtótól ír be hamis nevekkel 10% a valós ha Moderálni mered ,azonnal felhívom a Szegedi szerkesztőségek+küldök nekik egy faxot hogy kinek mi az áll neve a sajtó részéről!És ez nem vicc barátom!:):):):)”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázos kudarc Makónál?

A makói medencében kevésbé perspektivikusak a földgáz kutatások, mint azt a program elején a Mol remélte. Tovább olvasom