Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Szabadság maradt a maroslelei főtér neve

Továbbra is Szabadság térnek hívják Maroslele főterét, pedig a faluban sokan szerették volna, ha Dessewfy Sándor egykori csanádi püspökre emlékezve átkeresztelik Püspök térre.
Továbbra is Szabadság térnek hívják Maroslele főterét, pedig a faluban sokan szerették volna, ha Dessewfy Sándor egykori csanádi püspökre emlékezve átkeresztelik Püspök térre. Azt, hogy lesz-e később valamikor névadó, nem tudni, ám a zselléreknek telket adományozó, templomot és plébániát építtető egyházfi iránt addig is kifejezhetik tiszteletüket a leleiek – másként.

Püspöklele – a második világháború előtt így hívták a ma Marosleleként ismert falut. Korábbi nevével Dessewfy Sándor előtt tisztelgett, aki Csanád vármegye püspökeként nagyon sokat tett a faluért: nem csupán templomot és plébániát építtetett az itt élőknek, de saját birtokaiból földet is ajándékozott a közeli majorságok zselléreinek, akik ily módon elindulhattak a felemelkedés útján. A falu régi nevének visszaadásáról természetesen most sem volt szó, az új képviselő-testület megalakulását követően arról azonban igen, hogy legalább a falu főtere kapja meg a Püspök tér nevet. Az ötlet, amelyet sokak nevében Katona Pál plébános juttatott el az önkormányzathoz, logikusnak tűnt, hiszen a téren nemcsak az 1912-ben elhunyt Dessewfy püspök által emelt épületek állnak, de egy emlékmű is.

Kerekes: másként is lehet tisztelegni

A főtér átkeresztelésének egyik ellenzője, Kerekes László képviselő – korábbi alpolgármester – lapunknak azt mondta: katolikus vallásúként ő is tisztelettel gondol Dessewfy püspökre, ugyanakkor úgy gondolja, más módon is ki lehet fejezni iránta az utókor háláját. Szerinte a mostani névvel semmi baj nincs, az egyházfi nevét pedig megörökíti a téren álló emlékoszlop. Sőt: támogatná azt is, ha felújítása után az ő nevét viselné a parókia.

A korábban Illés próféta nevét viselő tér azonban – legalábbis egyelőre – megtartja rendszerváltozás előtti nevét, továbbra is Szabadság térnek fogják hívni. Történt ugyanis, hogy a képviselő-testületben a Martonosi György polgármester által előterjesztett javaslat nem kapott többséget. A szavazatok egyenlően oszlottak meg, öt igent és öt nemet kapott az elképzelés. Martonosi György most azt mondja: bár személy szerint szimpatizált az atya ötletével, egyelőre biztosan nem kerül újra napirendre a kérdés, azóta nem beszéltek róla a testületben. A falu első embere a döntésből azt a következtetést vonta le, hogy a mai leleiek már nem kötődnek olyan szorosan a jeles egyházfi emlékéhez, mint elődeik. Hozzátette: a falu ettől függetlenül halad előre, most is új pályázatokat készül benyújtani a testület, igény tehát van az előrelépésre Maroslelén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén nem várnak belvizet Makón

Idén már nem számít belvízveszélyre Makó és Hódmezővásárhely körül a Tisza–Maros-szögi… Tovább olvasom