Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Szakmunkásokat képeznek a makói gumigyárnak

Makó - Összesen 25–30 szakmunkást, 16 gumiipari technológust és 8–10 lakatost, szerszámkészítőt szeretne felvenni néhány éven belül a makói gumigyár. Az elsőként említett szakma tanítását jövőre bevezeti a Makói Oktatási Központ. A jelentkezőkkel már diákkorukban szerződést akar kötni az üzem.
A ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. és a Makói Oktatási Központ megállapodásának köszönhetően 25–30 lakatost, technológust és szerszámkészítőt képeznek hamarosan a gumigyárnak. A központ évekkel ezelőtt szerződött a város munkaadóival, vállalva, hogy bármelyik igényel valamilyen speciális képzést, a MOK megfelel az elvárásnak. A diákok szántottak a Gorzsai Zrt.-nél, és dolgoztak a Magép Kft.-nél is. A megállapodás azonban a jelek szerint most kezd beérni.

– Az, hogy Makó legnagyobb munkaadója ily módon tervez hosszú távra, fejleszt, újabb gépeket használ, és ezekhez a betanított munkások mellett egyre inkább számít a szakmunkásokra, fontos üzenet a megye iparának – véli Horváth Zoltán, a Makói Oktatási Központ igazgatója.

A szakmunkásképző iskola eddig is jó kapcsolatot ápolt az üzemmel, amely ide fizeti a szakképzési hozzájárulást. A következő tanévtől új szakmaként tanítják a gumiipari technológusit. Amint az új törvény lehetővé teszi, a diákok a gumigyárban töltik a gyakorlatot, és tanulószerződést is köt velük az üzem.

Az autóipari beszállítóként működő, hűtő- és fűtőcsöveket gyártó üzemet is érintette a válság, 2009-ben négynapos munkahetet vezetett be, és létszámot is csökkentett. 600 embernek adtak munkát akkor. Azután viszont fellendült az autóipar, és a gyár ismét bővítette a létszámot, amely idén májusra meghaladta az 1500 főt.

Olvasóink írták

  • 2. makovaros 2011. október 04. 16:15
    „1. Pontosan.
    Bár mondjuk gyakorlatt orientált képzés kellene, Ugyanis az első kérdés állás interjún szakmai gyakorlat? Nem az hogy hol született xy, Vagy hogy mond el valamelyik verset”
  • 1. papika56 2011. október 03. 10:56
    „Nagyon jónak tartom ! Olyan kétkezi munkásokat képezzenek aki a suli után kapnak is munkát rögtön. Ne pályakezdő munkanélkülieket képezzenek !
    Sokkal több ilyen üzem kellene Makóra , bőven van munkanélküli. Jó lenne ha fellendülne a környék ipara, mezőgazdasága --minden család anyagi gondja megszünne. Jó lenne itt élni és nem vándorólnának el a fiatalok !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új üzemcsarnok épült Kiszomboron: 44 milliós beruházás a gabonakutatónál

Megnőtt az igény a Gabonakutató Nonprofit Kft. által forgalmazott szegedi kukoricahibridek iránt – ezért volt szükség a kiszombori vetőmagüzem területén egy új feldolgozócsarnok építésére. Saját erőből finanszírozták, tegnap avatták fel. Tovább olvasom