Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Szarvas Ferenc hazatért Brazíliából

Amikor meglátta édesapját, elsírta magát a földeáki Szarvas Ferenc, aki két éve ment el Brazíliába. Az apa a múlt héten elutazott hozzá, és tegnap délelőtt ért haza Földeákra a hosszú útról. A találkozót a TV 2 szervezte meg: a csatorna lapunkból értesült a történetről, és félórás riportfilmet forgat Szarvasékról.
Szarvas Ferenc kipakol a nagy utazás után. Fotó: Karnok Csaba
Amikor meglátta édesapját, elsírta magát a földeáki Szarvas Ferenc, aki két éve ment el Brazíliába. Az apa a múlt héten elutazott hozzá, és tegnap délelőtt ért haza Földeákra a hosszú útról. A találkozót a TV 2 szervezte meg: a csatorna lapunkból értesült a történetről, és félórás riportfilmet forgat Szarvasékról. A fiatalembert egy Amazonas-vidéki kórházban amnéziával kezelik. Hamarosan hazajön – hogy véglegesen-e, vagy csak látogatóba, még maga sem tudja.

Szarvas Ferenc tegnap kora délután tért haza a nagy útról. Majdnem pontosan huszonnégy órába telt, míg két átszállással – Rio de Janeiróban és Frankfurtban – vasárnap éjjel Budapestre érkezett, ahol egy szállodában aludt, majd onnan autóval hozta Földeákra a TV 2 Aktív című műsorának stábja, amely az utat megszervezte neki. Amikor betoppantunk hozzá, épp az utazótáskáját pakolta ki, miközben levest főzött magának. Szinte velünk együtt érkezett meg az első szomszéd, Kondráth Sándor – Szarvas Ferenc egy apró, madárlátta Amazonas-vidéki kenyérkülönlegességgel lepte meg őt. A hetvenéves férfin látszott, hogy boldog, de az is, hogy a hosszú út megviselte, nagyon fáradt. Magyarországon kívül korábban soha nem utazott.

Szarvas Ferenc hasonló nevű fia két és fél évvel ezelőtt döntött úgy, hogy elutazik Brazíliába. A huszonhat éves egykori porcelángyári munkás meg is érkezett a dél-amerikai országba, édesapja azonban aggódni kezdett, mert ezután mindössze két levelet kapott tőle, a neki írt levelek pedig egy idő után azzal a jelzéssel jöttek vissza, hogy a címzett ismeretlen.

Szarvas Ferenc kész elfogadni, hogy fia már Brazíliát tekinti hazájának. Fotó: Karnok Csaba
Kerestette a Vöröskereszttel, eltűnését bejelentette a rendőrségen is – végül úgy került elő, hogy a magyar nagykövetség értesítette kórházba kerüléséről a magyar hatóságokat. A különös történetről lapunk révén értesült a kereskedelmi televízió riportere, Tóth Andrea, aki azt követően vállalkozott az út megszervezésére, hogy meglátogatta az édesapát Földeákon. Az ifjabbik Szarvas Ferencet amnéziával kezelték a kórházban, orvosai pedig azt remélték a meglepetésszerű találkozótól, hogy visszatérnek az emlékei. Az édesapa meghatottan idézte fel nekünk: fia felismerte, és zokogva borultak egymás nyakába.

Mint megtudtuk, a Brazíliában eltűnt kalandvágyó férfi már nincs kórházban. Összeköltözött egy fiatalasszonnyal, akit a kórházban ismert meg – ott végez irodai munkát – , ő maga pedig egy építkezésen dolgozik jelenleg. Továbbra is rejtély, hogy pontosan mi történt vele. Azt csak valószínűsíteni lehet, hogy emlékezetvesztése és papírjainak eltűnése azzal magyarázható, hogy leütötték és az őserdőben hagyták – ő maga a történtekből semmire nem emlékszik, orvosai is tanácstalanok. Most már jól van, egy Manauhoz közeli, nagy, erdőszéli faluban lakik, az édesapa elmondása szerint igen szerény körülmények között, egy deszkaházban. Ugyanakkor úgy tűnik, boldog, beilleszkedett a helyi közösségbe, mi több, az emberek kimondottan megkedvelték, portugálul viszont egészen jól beszél már.

Félórás riportfilm

A Szarvas Ferenc brazíliai útjáról szóló riportfilmet december 22-én este, az Aktív című műsorban mutatja be a TV 2 – tudtuk meg Tóth Andreától. Négyhetes munkával, az internet és Brazíliában élő magyarok segítségével szervezte meg, hogy találkozhassanak – a film várhatóan félórás lesz.

Az idősebb Szarvas Ferenc örömmel újságolta, hogy fia valamikor a közeljövőben hazautazik. Hogy végleg visszatér-e, az az apa szerint azon múlik, hogyan sikerül majd a kéthetes visszalátogatás, hogyan érzi magát itthon – úgy tűnt ugyanis, ebben a kérdésben egyelőre bizonytalan. Hogy mikor utazik, egyelőre nem tudni. Édesapja kivitte ugyan a születési anyakönyvi kivonatát, ám kérdéses, hogy mikorra lesznek olyan papírjai, amivel nekivághat a nagy útnak. Szarvas Ferenc azt is kész elfogadni, hogy a fia esetleg már Brazíliát tekinti a hazájának; örül, hogy előkerült, egészséges és hogy tud róla. – Amikor az első cikk megjelent az eltűnéséről, csak titkon reméltem, hogy viszontlátom még – mondta meghatottan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói pedagógus ostorral és bronzkereszttel

A minisztériumot is megjárt makói pedagógusra és oktatási szakemberre, Keczer Tamásra pályafutása… Tovább olvasom