Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Száz évre is megoldhatja hazánk gázigényét a Makó-medence

A gázkitermelés környezetvédelmi feltételeiről, nehézségeiről egyeztettek a múlt héten a környezetvédelmi hatóság szegedi irodájában a hivatal és a Makó medencében gázkitermelésre vállalkozó TXM Ltd. vezetői.
A gázkitermelés környezetvédelmi feltételeiről, nehézségeiről egyeztettek a múlt héten a környezetvédelmi hatóság szegedi irodájában a hivatal és a Makó medencében gázkitermelésre vállalkozó TXM Ltd. vezetői. Marc Brunner elnök lapunknak megígérte: a kitermelt szénhidrogént először hazánknak ajánlják fel, ez akár száz évre kielégítheti szénhidrogén-igényünket.

A napokban kiderült: legkevesebb 620 milliárd, de elképzelhető, hogy több mint 3000 milliárd köbméter gázt rejt a Makó-medence, aminek nagy mélységű feltárását az amerikai–kanadai tulajdonú TXM Ltd. kezdte meg. Szabados Gábor, a Magyar Bányászati Földtani Hivatal elnökhelyettese ezzel kapcsolatban elmondta: hazánk jelenlegi földgázfogyasztása mellett a megyénkben kitermelt szénhidrogén akár száz évre is megoldhatja függetlenségünket – amennyiben a kutakból származó gázt nekünk adja el a kitermelő.

– Nagyon örülünk a tudományos eredményeknek, úgy tűnik, minden készen áll a kitermelés megkezdéséhez, és amennyiben az engedélyeket megkapjuk, akár kilencven napon belül gázt nyerhetünk a már lemélyített kutakból. Ezt követően az üzleti érdekeink is azt diktálják, hogy mihamarabb értékesítsük a gázt, és ez úton ígérem: elsőként a magyar piacnak fogjuk felajánlani. Egyébként úgy tapasztalom, hogy nagyon kedvezőek a piaci körülmények a magyarországi értékesítéshez, így bízok benne, hogy a kitermelt gáz mind nagyobb részét itt tudjuk eladni, bár terveink között szerepel a gázexport is – mondta lapunknak Marc Brunner, a TXM Ltd. elnök-vezérigazgatója.

Gáztározót terveznek Szőregnél

A tanácskozás egyik témája volt, hogy a Mol egy új, napi 12,7 millió köbméter gáz befogadására képes tározót létesít Szegednél. A Szőreg-1 védnevű biztonsági földgáztározó létesítésének célja a lakossági és ipari fogyasztók folyamatos, biztonságos, megfelelő minőségű gázellátásának biztosítása akár szélsőséges, hosszan tartó téli időjárás esetén is. A beruházás jelenleg a szükséges engedélyekre vár.

Megtudtuk: a cég egy csaknem tíz éve sikeresen alkalmazott technológia segítségével kezdte meg a nagy mélységben elhelyezkedő földgáz kitermelését. Az elnök elmondta: a rendkívüli technológiai kockázatokat magában rejtő kitermelési folyamat során eddig nem voltak komoly akadályok. Szívélyesnek és segítőkésznek nevezte cége kapcsolatát a magyar hatóságokkal, hiszen annak ellenére, hogy a hazai jogszabályoknak megfelelően az amerikai gyakorlatnál kétszer-háromszor tovább tart a környezetvédelmi engedélyeztetés, eddig komoly fennakadással ezen a téren sem szembesültek – így akár már idén magyar földből származó gázt használhatnak a magyar háztartások, üzemek.

– Nagyon meggyőző számomra a magyarok hozzáállása a bányászati beruházásokkal kapcsolatban, amit mintaszerűnek tartok, és hazámba, az Egyesült Államokba visszatérve hírét fogom vinni a makói gázmezőn tapasztaltaknak. Így állíthatom: egyfajta üzleti nagykövetévé válok Magyarországnak ebben a gazdasági szektorban – tette hozzá Marc Brunner, akitől még megtudtuk: a makói mellett Romániában is próbálkoznak hasonló befektetéssel.

Lye Nelson, a magyar kutatás projektmenedzsere a munkálatokkal kapcsolatban elmondta: minden korábban hazánkban megvalósított technológiánál környezetkímélőbb módszerrel mélyítik a kutakat. A legnagyobb környezetkárosítást okozó, fennmaradó fúróiszap és egyéb furadékok víztartalmát kivonják – ez iható minőségű, tisztított vízként távozik. A maradék iszapot pedig olajpalaként az ipar újrahasznosíthatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszomboron őrzik a makói hagyma titkát

Befejeződött a makói hagymakutató állomás átköltözése a kiszombori telephelyre: a városi épület… Tovább olvasom