Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Százesztendős a makói kórház

Idén százéves a makói kórház. Az intézmény a centenáriumot tudományos ülések sorozatával, kiállítással és egy kötet kiadásával ünnepli meg.
Bár már a XVIII. század végén is létezett Makón betegápolóház, sőt közkórház is működött az 1800-as évek elején, mégis az Apaffy utca végében 1906. november 23-án átadott épületegyüttes számít a város és a környék betegeit ellátó jelenlegi intézmény elődjének. Az eltelt száz esztendő alatt az osztályok száma és felszereltsége folyamatosan változott: míg a kezdet kezdetén a gyógyító munka például nem tagolódott, ma már tíz akut osztállyal rendelkeznek. Éppen az évszázadnyi idő alatt felszaporodott értékek miatt döntött úgy a kórház jelenlegi vezetése, hogy az idei esztendőt centenáriumi évvé nyilvánítja.

Még tavaly létrehoztak egy előkészítő bizottságot, amelybe valamennyi korábbi kórházigazgatót, az intézményért sokat tevő dolgozót meghívtak, velük összefogva az ünnepi évre szóló eseménynaptárt készítettek.

Az igazgató, Baráth Lajos szerint a tanácskozások szakmai szempontból is hasznosak lesznek, hozzájárulnak a hatékonyabb egészségügyi ellátáshoz. A gyógyító munkára ugyanis jelenleg kettős kényszer nehezedik: az orvostudomány legmodernebb eljárásainak alkalmazása, és az erre felhasználható pénzek visszafogása egyaránt jelen van a hétköznapokban. Ezért a jubileumi év során olyan szakmai fórumok rendezését vállalták fel, amelyeken a korszerű, ám költségkímélő gyógymódokkal kapcsolatos tapasztalataikat cserélhetik ki a részt vevők. Baráth Lajos reméli, hogy ezek a programok – amelyekre egész Dél-Magyarországról várják az orvos kollégákat – messzire viszik majd a makói kórház jó hírét.


Ünnepség, kiállítás, könyv

A centenáriumi emlékünnepségnek a Hagymaház ad majd otthont októberben. Itt fogják átadni azt az emlékérmet, amelyet Kiss Jenő makói szobrászművész készít el az évforduló alkalmából – tudtuk meg a fél éve működő centenáriumi emlékbizottság vezetőjétől, Bakos Gáborné szemész főorvostól. Ezzel egy időben emlékkiállítás nyílik az épület aulájában, de tervezik egy emlékkönyv megjelentetését is, amelynek összeállításán jelenleg Halmágyi Pál múzeumigazgató és munkatársa, Forgó Géza dolgozik. Ők ezúton kérik mindazok segítségét, akiknek otthonában a gyógyító munkához kapcsolódó régi eszközök, fényképek, dokumentumok, tárgyi emlékek találhatók, juttassák el hozzájuk.Varga Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstmérgezés áldozata lett egy makói férfi

Füstmérgezés miatt meghalt egy 53 éves makói férfi kedden este. A házban az ágynemű gyulladt meg; a… Tovább olvasom