Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Százéves a bogárzói templom

Makó, Bogárzó - Az egykori makói tanyavilág északkeleti központjának számító Bogárzó százesztendős templomát köszöntötték a helybeliek és az elszármazottak vasárnap.
Az egykori makói tanyavilág északkeleti központjának számító Bogárzó százesztendős templomát köszöntötték a helybeliek és az elszármazottak vasárnap. Az épület felújítását két egykoron itt tanított pedagógus, Puruczky József és felesége kezdeményezte – a munkát folytatni szeretnék.

Bogárzó a Makót övező, ma már javarészt kihalt tanyavilág északkeleti központja volt egykoron, ahol még a múlt század elején is élénk közösségi élet folyt, és összefogásuknak köszönhetően száz esztendeje, 1907. szeptember 1-jén szentelték fel Páduai Szent Antal tiszteletére a 8 méter széles, 14 méter hosszú, 17 méter magas, toronnyal ellátott, egyszerű stílusú saját templomukat. A környék lakói korábban a mai templom előtt látható, Cs. Varga István gazda és felesége által állíttatott vaskereszt előtt gyűltek össze imádkozni, ünnepelni.

Jól festettek a rendőrök

A bogárzói ünnepség talán legkülönösebb színfoltja a Rendőr Kulturális és Hagyományőrző Egyesület országjáró képzőművészeti kiállítása volt a templom kertjében, amelyet a Bogárzón nevelkedett, ma már nyugállományú Németh János Antal hozott el. A közönség a festményeket, grafikákat és rézkarcokat egyébként most láthatta először a fővároson kívül. Németh János Antal képei is köztük voltak – ő az egykori tanyai életet, gyermekkori emlékeit vitte vászonra.

A templom a mellette található iskolával és az olvasókör épületével együtt a környék szellemi központjává vált, ám ezt a funkcióját alig néhány évtizeden át tölthette be: az ötvenes években, a téeszszervezés idején elindult az elvándorlás, ami a hetvenes évekre gyorsult fel igazán.

Ma már alig harmincan laknak, gazdálkodnak a környéken, miséket is havonta egyszer tartanak a templomban – vázolta fel a jelenlegi helyzetet Puruczky József nyugdíjas pedagógus. Ő volt az, aki feleségével együtt a már omladozó templom megmentése, felújítása érdekében gyűjtést indított. Indokai személyesek voltak: felesége Bogárzón nőtt fel, és mindketten az itteni iskolában kezdték tanítói pályafutásukat.

A gyűjtés és az összefogás eredményes volt, ugyanakkor az egykori tanyavilág szellemiségét őrző templomépület további segítségre szorul. Sikerült kijavítani a tetőt, kicserélni az ereszcsatornát, kifestették a templombelsőt és egy fiatal makói asztalos, Szűcs Gábor barátjával, Nagy Györggyel együtt a stációképeket is renoválta. Persze nem csupán magánszemélyek segítettek: a makói önkormányzat és az egyház is hozzájárult a munkálatokhoz. Ám, mint a vasárnapi ünnepségre összegyűlt több mint háromszáz egykori bogárzói lakos, illetve elszármazott és érdeklődő láthatta, a felújítást folytatni kell – a következő lépés új, erősebb ajtók készítése és felszerelése lesz. Hogy sikerül-e? A vasárnapi ünnepséget figyelve úgy tűnik, igen, hiszen látszott, a templomot nagy figyelem övezi: a szentmisét Kiss-Rigó László megyés püspök celebrálta, az ünnepségen ott volt Buzás Péter polgármester is, a Marosvidék kulturális folyóirat pedig külön számot szentelt az egykori Bogárzónak.

Olvasóink írták

  • 1. Szőnyi László 2008. február 08. 20:57
    „Kedveseink! Ha éppen megtaláltam volna, mit keresek, még boldogabb lennék! Édesanyám ági (Tamasi ágról? - mondja feleségem, Évike!)) tanya Bogárzóban volt, gyermekkorom legnagyobb élményei között jártam arra, szedtünk kagylót a Bogárzóban... Közel 60 évvel később, 2006 körül mentünk (már gk) Békéscsabára, Bogárzó táblánál befordultunk, a templom, az iskola még megvolt, állottam, néztem az épületeket - dermedten a sivárság közepette. Egy Renault állott az udvarban... Mellőle valaki szólott... Mennünk kellett... Sajnálom... Ti lehettetek?? Ha Ti vagytok, szeretettel ölellek Benneteket Szőnyi László (1921)!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdőfejlesztési álmok Makón

Makó - Úgy tűnik, menthetetlen a makói fürdő nagymedencéje, útjában áll a további fejlesztéseknek… Tovább olvasom