Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Százhetvenezres csekkek Makón

Százhetvenezer forintos csekket és fizetési felszólítást kapott vagy kap a napokban 1300 háztartás Makón és a környező öt faluban. Így jártak, akik a megszabott határidőig, február 28-áig nem éltek azzal a lehetőséggel, hogy kedvezményesen, előtakarékossággal csatlakozzanak a térségi szennyvízberuházáshoz.
Százhetvenezer forintos csekket és fizetési felszólítást kapott vagy kap a napokban 1300 háztartás Makón és a környező öt faluban. Így jártak, akik a megszabott határidőig, február 28-áig nem éltek azzal a lehetőséggel, hogy kedvezményesen, előtakarékossággal csatlakozzanak a térségi szennyvízberuházáshoz. Egy idős maroslelei asszony lánya most szembesült a problémával, mert a néni – elmondása szerint – eddig nem hallott a dologról, most mégis fizetnie kell.

Már nem lehet kedvezményesen csatlakozni a Makó térségi szennyvízberuházáshoz: a napokban egymás után kapják kézhez a fizetési felszólítást a lakossági hozzájárulás egy összegben történő befizetésére azok, akik nem léptek be február 28-áig. Mint korábban már megírtuk, a szennyvízelvezetés és -tisztítás megoldására tavaly összefogott a város és öt közeli község: Kis- zombor, Maroslele, Földeák, Apátfalva és Magyarcsanád annak reményében, hogy közösen nagyobb eséllyel jelentkezhetnek az elérhető uniós pályázatokra.

A beruházás keretében a falvakban ki kell építeni a szennyvízcsatorna-hálózatot, és meg kell teremteni a vezetékes összeköttetést a községek és a város szennyvíztelepe között. Makón a szennyvízcsatorna-hálózat bővítésére lesz szükség – most a háztartások kevesebb, mint harminc százaléka van a rendszerhez csatlakoztatva – emellett természetesen a tisztítótelep kapacitását is növelni kell majd. Ez összesen közel tizenhétmilliárdba kerül, amihez – sikeres pályázat esetén – öt-hét százaléknyi hazai önerőt kell biztosítani. Ám mivel az unió csak utófinanszírozást biztosít, az önkormányzatoknak hitelből kell megvalósítaniuk a térség eddigi legnagyobb fejlesztését, ennek fedezetéül pedig a lakosság előzetes befizetései szolgálnak.

Nagy Lajostól, a beruházást szervező víziközmű-társulat elnökétől megtudtuk: térségi szinten a csatornabekötéssel nem rendelkezők nagyjából hét százaléka nem élt valamilyen okból a kedvezményes lehetőséggel. Ez összesen ezerháromszáz embert jelent.

Egy idős maroslelei asszony lánya, az algyői Pálfi Anita azért fordult lapunkhoz, mert édesanyja – elmondása szerint – azért nem csatlakozott időben, mert egész egyszerűen nem tudott a lehetőségről, most pedig ki kellene fizetnie egyben százhetvenezer forintot. Mivel a néni nyugdíja harmincötezer forint, ezt még akkor is képtelen vállalni, ha féléves részletfizetési kedvezményt kap rá. A belépésről szóló sajtóhírekről azért nem tudott, mert a falu legszélén lakik, ahová az önkormányzat ingyenes hírújságját sem viszik ki mindig. Újságot nem járat, tévét nemigen néz. Most abban reménykedik, helyzetére való tekintettel, méltányosságból utólag is kaphat kedvezményt – mondta Pálfi Anita.

Sajnos hiába reménykedik. Nagy Lajos lapunknak elmondta: a beruházásban érintetteket nem csupán a sajtó útján, de levélben is részletesen tájékoztatták. Az illető asszony két alkalommal, méghozzá tértivevényes ajánlott levélben kapott értesítést. Ennek igazolószelvényei megvannak és bizonyítják, hogy a címzett az ismertetőt átvette. – Elképzelhető, hogy ezt sem olvasta el, de ami rajtunk múlt, azt mi a szervezés közel két éve alatt a figyelemfelhívás érdekében megtettük – szögezte le. – Sajnálom azokat, akik most szembesülnek a problémával, de most már több kedvezményt nem tudunk adni, mint a féléves részletfizetés – tette hozzá Nagy Lajos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy ambrózfalvi kártyacsaták

Ultiversenyt rendeztek a hét végén Ambrózfalván – nem túlzás azt mondani, a falu a megye… Tovább olvasom