Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Százmillió játszóterekre

Makó - A városban most meglévő harmincnégy játszótér közül húszat fejleszt, bővít a makói önkormányzat egy kilencvenmilliós központi támogatásnak köszönhetően – tizennégyet viszont megszüntet. A Petőfi park, az Almási utca és a Návay tér játszótere húsz-huszonöt milliót kap, a többi megmaradó nagyjából egymilliót.
Kilencvenmillió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott játszóterei fejlesztésére a makói önkormányzat a pénzügyi tárcától. A minisztérium tartalékkeretéből pályázaton elnyert összeghez a város tízmilliós önerőt tesz, így összesen százmilliót fordítanak a játszóterek bővítésére, fejlesztésére a közeljövőben – tudtuk meg a polgármestertől, Buzás Pétertől. A beruházásban érintett játszóterek átalakítását most tervezik; a városvezetés reméli, hogy a munkára helybeli vállalkozók is jelentkeznek.

A Petőfi park játszótere ma is az egyik legnépszerűbb Makón. Fotó: Szabó Imre
A Petőfi park játszótere ma is az egyik legnépszerűbb Makón.
Fotó: Szabó Imre

A makói közterületeken jelenleg harmincnégy játszótér van, ezek egy része azonban már nem felel meg az új előírásoknak. Éppen ezért, a nemrégiben elfogadott játszótér-koncepció értelmében a harmincnégyből tizennégyet megszüntetnek – a helyükön többnyire pihenőpark lesz – , húszat pedig fejleszteni fognak. Azok maradnak meg, amelyek területüket tekintve is bővíthetők, több korosztály játszóeszközeinek befogadására is alkalmasak, valamint környezetük is biztonságos. A megmaradásra ítélt játszóterek közül ráadásként hármat, a Petőfi parkit, az Almási és a Szép utca sarkán lévőt, illetve a Návay Lajos térit kiemelten kezelik és még idén költenek rájuk húsz-huszonöt milliót – a többi pénzt, beruházásonként nagyjából egymillió forintot, a többi játszótér kapja később.

A megyétől is várnak pénzt

A játszóterek fejlesztésére a megyei közgyűlés is írt ki pályázatot. Makó erre egy 625 ezres kérelmet nyújtott be. Ha az önkormányzat nyer, ebből a Bajcsy-Zsilinszky-lakótelep központi játszótere szépül meg.

Olvasóink írták

 • 13. B. Zoltán 2008. május 07. 19:06
  „örömmel konstatálhatná az ember, hogy fejlődnek a játszóterek Uniós pénzből. Figyelmesebben elolvasva viszont kiderül, hogy itt igazából mégsem fejlesztenek, hanem bővítenek. Ráadásul azokat a játszótereket, amik amúgy is a legfejlettebbek voltak Makón. Amik igazából fejlesztésre szorulnának, azt egyszerűen megszűntetik. Ráadásul a Petőfi park és két társa 25-25 millát, a maradék szerencsés pedig 1-1 milliót. A Bajcsy lakótelepre már nem adnak pénzt, viszont itt tényleg sok a gyerek, nos ide új pályázat kerül(t) kiírásra. Itt a megnyerendő összeg a csillagászati 625000 Ft. Érződik a különbség ugye? A múlt évben ígéretet kaptam a fenti személytől, hogy rendbeteszik a játszóteret. Erről napjainkig a vakondok gondoskodnak. Egy rövid ideig őriztették a rongálóktól. Ez eredményes volt, mert a libikókából kiálló szegeket már tényleg nem lopta el senki. Más játszikon, ahol a "környezet nem biztonságos" azokat megszűntetik. Biztos vagyok benne, ha a helyükön pihenőpark létesül, az is ugyanolyan környezetileg nem biztonságos lesz. Bele sem merek gondolni, hogy mi lett volna, ha simán a környezetet tették volna biztonságossá. Még a végén a gyerekeknek lenne hol játszani. Ám sokkal fontosabb a futottak még kategóriás fürdő közelében látványosítani. A sok szülő meg vigye oda a kölykét, ha akarja, vagy maradjon a seggén otthon. Nehogy már a lakóhelyéhez közel szórakozzon a gyerek. Vigyük át az egész városon.
  Csak gratulálni tudok.”
 • 12. jáccis anyuka 2008. május 07. 10:27
  „a Petőfi Parki játszótéren nincs HINTA!!!!!! milyen játszótér az, amelyiken nincs hinta, 25 milla már nem futotta??? a másik dolog, hogy az a játszótér nem 2-3-4 éveseknek épült, hanem nagyobbaknak, a kicsik menjenek csak oda, ahol ki tudnak tisztességesen szaladni egy autó elé, lásd fürdős játszi. Apropó, ha megépül ez a jurta, akkor repül onnan a játszótér, ugye? kérdés, hogy fogják megépíteni, hogy a számos kicsi gyerek játszani tudjon? mert ez a központban van, ezután mi lesz? kitelepítik honvéd közepébe? Bajcsy!? RÖHEJ!!!! az a pukkant képviselő semmit nem csinált az elmúlt években a városrészért, le van lomolva, egy rakás kaki az egész, ja, de bocs, hadd nevezzünk már róla el egy utcát is, hadd hízzon a mája, a bajcsy napok a városban messze a leghitványabbak. jöhet az új játszótér, egy új képviselővel! Kedves itt lakók, remélem a következő választásokkor megjön az eszetek, és nem szavazzátok meg ezt az ingyenélőt!
  azzal pedig mélységesen egyetértek, hogy ennyi pénzből ennyi játszit felújítani..... hova lesz a többi? mert biztosan nem arra az évi egy nyavajás gyereknapra költik, hogy nehogy megeröltessék magukat a naccságák! ez a nyamvadt városvezetés csak a gyerekekre nem gondol, akiket már adóztatnak a jövőbeli pancsolójuk ürügyén.. rohadt jó, mondhatom.”
 • 11. mirci 2008. május 07. 10:20
  „Az óvodák udvarán is szét kellene nézni, mivel egy óvoda udvara sem felel meg az uniós elvárásoknak, sőt némelyik balesetveszélyes is. Ezek is önkormányzati intézmények. Talán lehetne lecsippenteni azokból a 25 millió forintokból.”
 • 10. mirci 2008. május 07. 10:14
  „Hol lehet megnézni, hogy melyik játszótér marad meg, melyik az ami megszűnik? Mi a Wekerle utcán lakunk ahol gyönyörű környezetben egy szintén siralmas játszótér van. Tudom nem a Főtér nem központ, de itt is élnek gyerekek. Ha valakinek van információja, kérem írja meg.”
 • 9. egy szülő 2008. május 06. 13:25
  „Nevetséges ez a "vezetés",hol vannak itt az ésszerű beruházások.Saját zsebbe?”
 • 8. satakera 2008. május 06. 11:24
  „Most a 4 napos ünnepbe a Magyar utcán át mentem az Árvíz utcai rokonomhoz. Ott is van egy játszótér, tele gyerekkel, és egyetlen rossz hinta meg, két palincs, vas mászóka/életveszélyes/ van. Gondolom ez is a megszüntetendők listáján van? Pedig igen sok gyerek játszott/volna/ ott ha lenne mivel. Így jobb híján csak fociztak, és sajnos az a fránya labda meg állandóan az útra gurul, ahová utánna is szaladnak a gyerekek, csuda, hogy még nem történt baleset, mert az autók úgy száguldoznak azon az utcán mintha rally pályán lennének. Tisztelt ottani képviselő erre miért nem figyel? Vagy az ottani szavazók le vannak szarva? Azok gyerekei pusztuljanak? Az Ön gyerekei, vagy unokái hol játszanak? Gondolom nem itt. Ja és igen sok 2-3-4-5 éves gyereket láttam itt, akiknek nem biztos, hogy mindig ráér a szülejük, hogy messzi játszótérre vigyék a gyereket, mikor itt is van a közelben és esetleg a ház ablakából rálátnak, hogy mit csinál a gyerek. Igaza van az előttem szólónak 90 millióból minden játszóteret fel lehetne újítani és egyet sem kellene elvenni. Ja, hogy akkor nem lessz mit ellopni?”
 • 7. anonym 2008. május 06. 08:41
  „Felháborodásomat nem is tudom megfogalmazni. Röhej!!!! Egy már meglévő fullos játszótérre még 20-25 milliót költeni. A bajcsy lakótelepinek 1 milliót! És hol az EU szabvány? Ezt senki nem ellenőrzi.
  Ez nagyon bűzös nekem.”
 • 6. egy anyuka 2008. május 05. 18:56
  „Érdekes, hogy 90 millió nem elég az összes játszótér felújításához?
  Miért kell megszüntetni ehhez jó néhány játszóteret, ahol ugyanúgy játszanának a gyerekeink. Miért kell hozzányúlni a Petőfi parki játszótérhez, mikor azt nem olyan régen csinálták meg 25 millióból. Ennyi pénzből nemhogy felújítani lehetne az összes játszóteret, de akár teljesen újakra is telhetne, de úgy nem maradna egy fillér sem a zsebekben. Persze, ha a megszűnő játszóterek közelében önkormányzati dolgozók, ill. rokonaik élnének, akkor biztos, hogy megmaradnának a játszóterek, és azok kapnák a legtöbb pénzt a felújításra. Egy kisgyerek örömét ne millókban mérjék, egy hintára, ill. egy csúszdára (ezt bárki megtekintheti bármelyik nagy supermarketben) nem kell ennyit költeni , mert nem milliókba kerülnek. (CSAK PAPÍRON, A LAKOSSÁG MEGTÉVESZTÉSÉRE!!).”
 • 5. KÓKUSZ 2008. május 05. 16:14
  „Igaza van sammynek teljesen még lehet az is ,hogy jogosítványuk sincs”
 • 4. vaki 2008. május 05. 09:56
  „Remélem most akkor a Bajcsy lakótelepi játszótér is kap majd egy kis figyelmet, hamár a képviselő urunk nem sokat szentel neki. Nem is értem miért nem hozza az unokáit ide játszani.”
 • 3. sammy 2008. május 05. 08:33
  „Felhívnám a figyelmét a hatóságoknak, hogy pl. a Juhász Gyula téri parkban rendszeresen randalírozó, motorozó ifjak valamiféle drogot szívogatnak, amit a ruha alá rejtenek.
  Ezt a játszóteret is pár éve felújították közpénzből, aztán a vademberek martalékává vált.”
 • 2. jajaja 2008. május 05. 08:28
  „Mindegyik játszóteret szétvernek egy idő után a huligánok, akik előtte pár évvel még jót játszottak ott. A kisebbek meg emiatt már nem tudnak. Javító-nevelő munkát kéne számukra biztosítani minél nagyobb nyilvánosság előtt, hogy szégyelhessék magukat!”
 • 1. 4 2008. május 05. 06:06
  „A Petőfi park játszóterére egy kamera is kellene, hogy a sok gyerek ( sajnos én még úgy láttam, hogy gyerekek4 ) az iskola után ne tudja tönkre tenni a cigarettával, öngyujtóval, gyufával.
  Vagy ki ültetni egy közterület felügyelőt!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Édesanya helyett anya kap virágot

Makó - Tízgyerekes családban nőtt föl, ezért vállalta a hivatásos nevelőszülőséget Görbe Julianna. A… Tovább olvasom