Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Szemét és gyom a makói katolikus temetőben

Makó - A hozzátartozók közreműködését kéri a makói római katolikus temető méltóságának megőrzéséhez az egyház. A terület rendben tartásán is fáradozó Gera József kántor azt mondja, egyre több a gondozatlan nyughely, és sokan szemetelnek.
A tavasz beköszöntével egyre nehezebb a dolga a makói római katolikus temető tisztántartásán fáradozó két embernek. A hathektárnyi sírkert szépségét ugyanis a temetőcsősz mellett egyetlen ember, Gera József kántor igyekszik megőrizni – persze, neki más feladata is van. Most azok a sírhelyek okozzák a legtöbb problémát, amelyeket nem gondoz senki: egy-egy eső után valósággal ellepi őket a gyom. Ez ellen permetezéssel igyekeznek védekezni, ez azonban szélmalomharcnak tűnik. Száznál többre teszik az elhanyagolt nyughelyek számát – a megváltatlan sírok miatt tízmillió forint körüli kintlévősége van a temetőnek.

A római katolikus sírkertet egyébként a legszebbnek minősítették a makóiak közül azok az olvasóink, akiket tavaly egyszer a Nap kérdése rovatban erről faggattunk. Gera József azt mondja: ahhoz, hogy ez így maradjon, a temetőlátogatók segítségére is szükség van. Amúgy sokan járnak ki, különösen a hétvégéken. Egy-egy hétvége után három-négy mázsa elszáradt koszorút, virágot, egyéb hulladékot szednek össze – hétszer fordul vele a kiskocsi. A szemetet végül a temető végében gyűjtik össze, és már nem égetik, hanem időnként elszállítják. Most hathavi szemét vár elszállításra, és csupán ennek a költsége négyszázezer forint.

Ám ez a kisebb baj – a nagyobb, hogy hiába van a sírkert különböző pontjain összesen tizennégy gyűjtőkonténer kihelyezve, sokan inkább a sírok közé dobják a kiürült flakonokat és a növényi hulladékot.
Mind egyházi. Makón csak egyházi fenntartású sírkertek vannak: két református, egy római katolikus és egy görög katolikus temető működik. A jángori zsidó temetőbe már régóta nem temetnek.

Olvasóink írták

  • 1. sétáló 2008. május 16. 11:28
    „Évek óta rossz az út a temetőben.Ezt az utat örökölte az új pap a régitől.Felháborító hogy az adományból soha nem futotta.Sok idős ember jár arra fele és eddig mindenkinek ez jó?Gondolom addig mig valaki lábát nem töri.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buzás nem támogatja a népszavazást

Makó - A makói polgármester szakértői véleményekre hivatkozva mondja: nincsenek olyan kockázatai a… Tovább olvasom