Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Szemklinika: szokványos utat járt be a makói sérült

A Makón szemsérülést szenvedett, majd a helyi kórházból magánrendelőbe, később a szegedi szemklinikára küldött férfi esete teljesen szokványos a szakklinika vezetője szerint. Kolozsvári Lajos az eset kapcsán az egyén felelősségére, vagyis a védőszemüveg használatára is felhívta a figyelmet.
Keddi számunkban írtunk a makói Apró Györgyről, akit ügyeleti időben nem tudtak ellátni a helyi kórházban a barkácsolás közben a szemébe repült csavar miatti sérüléssel. Ennek oka az, hogy áprilistól – bár szakmailag felkészült erre az intézmény – nincs joguk hasonló beavatkozásokat végezni, az ügyeletet a szegedi szemészeti klinika látja el. Ezért onnan – kérésére – előbb egy helyi magánrendelőbe, majd a szegedi klinikára küldték a sérültet.

A férfi szemsérülése azonban olyan súlyos volt, hogy azt akár ügyeleti időben, akár azon kívül, csakis a szegedi klinikán – a régió legmagasabb szintű ellátóhelyén – tudták kezelni. Kolozsvári Lajos hozzátette: a nemzetközi gyakorlat is az, hogy szemsérüléseknél fontosabb a minőségi ellátás, mint az azonnali. A szakember kitért arra is: az eset nagy tanulsága, hogy minden barkácsolásnál – akár munkahelyen, akár otthon történik – védőszemüveget kellene viselni. Amíg azonban hazánkban meglehetősen alacsony szintű ennek elterjedtsége, a hasonló sérülések mindennaposnak számítanak a klinikai orvosi gyakorlatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csinos modell a kamera mögött

Makó - Ha egy nő kedvet kap a televíziózáshoz, abban nincs semmi különös – ám ha operatőr… Tovább olvasom