Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Szenny öntheti el a makói főteret

Makó - Elképzelhető, hogy több száz makói porta tulajdonosa is a szennyvízcsatornába kötötte be az esővíz-elvezetőjét. A városi vízmű megelégelte a rendszert indokolatlanul túlterhelőket, és megkezdte az illegális bekötések felderítését.
Egy komolyabb esőzés esetén egyre nagyobb az esélye annak, hogy Makón, a csatorna gerinc-nyomvonalánál alacsonyabban fekvő területeknek – mint például a Széchenyi térnek – a csatornafedői alól előbuggyan a csapadékkal vegyes szennyvíz. Ezt Goldea Tamástól, a Makó Térségi Víziközmű Kft. szennyvíz-ágazatvezetőjétől tudtuk meg, aki ezekben a napokban éppen az szennyvízhálózat indokolatlan túlterheltsége miatt koordinálja az illegális esővízelvezető-bekötések felderítését.

Ködösít a kutatócsapat

Speciális technológiával derítik fel a szakemberek az illegális esővíz-bekötéseket. Megtudtuk: egy adott utcaszakasz csatornafedője alá mesterségesen előállított ködöt juttatnak, majd lezárják – ezt követően csak figyelniük kell. Amelyik ház esővíz-elvezetőjénél megjelenik a köd, ott biztos, hogy ludas a tulajdonos.

Lépni kellett


A veszélyhelyzetért nem a szolgáltató felelős, hiszen a csatornarendszert a normális működésre méretezték. Sok makói gondolja azonban úgy: a szennyvíz mellett a telkére eső csapadék elvezetésére is jó ugyanaz a csőrendszer. Ez szabályellenes, és akkora többletterhelést jelent, ami ellen a víziközműnek is lépnie kellett.

Súlyos helyzetet okozhat

– Egyre többször zúdul trópusi jellegű, nagy mennyiségű eső a városunkra is, ami az illegális bekötések miatt komoly problémát jelent. Gondoljunk csak bele: vannak kiöntéstől veszélyeztetett lakóterületek is, ahol súlyos közegészségügyi helyzetet okozhat egy ilyen probléma. A város csatornahálózata úgynevezett elválasztott rendszerben épült, azaz külön elvezető jut a szennyvíznek és a csapadéknak. Jócskán akadnak azonban magánszemélyek, sőt vállalkozások, intézmények, ahol valószínűleg kényelmi okokból a víznyelőket egyszerűen bevezetik a szennyvízaknába. Most megkezdtük ezek alapos felderítését – foglalta össze az ágazatvezető, aki még hozzátette: a kétezerhétszáz lakossági ügyfél közel tíz százalékáról gyanítják, hogy illegálisan kötött rá a rendszerre.

Nem büntetik, aki leköt

Megtudtuk: nemcsak rendkívüli veszélyt, de minden fogyasztót egyformán terhelő kárt is okoznak a trükközések, hiszen az átemelő szivattyúk állandó, a normálistól számottevően eltérő terhelés alatt állnak. Az így fellépő energia- és amortizációs többletköltségeket a fogyasztóknak együtt kell megfizetniük.

Azokon a portákon, ahol kiderül a szabálytalanság, felszólítják a tulajdonost, hogy a lehető leggyorsabban szüntesse meg a bekötést. Elméletileg a szolgáltatónak lehetősége lenne rá, hogy minden tettenérés esetén szabálysértési eljárást javasoljanak a jegyzőnél, ám büntetni csak azokat a fogyasztókat akarják, akik rövid időn belül nem tesznek a helyzet ellen. A renitensek akár százezer forintos szabálysértési bírságra is számíthatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kártérítési per a makói Polgári Szó ügye miatt

Makó - Kártérítési pert indít az állam ellen Endes Zsigmond makói fideszes önkormányzati képviselő,… Tovább olvasom