Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Szenzációs makói ivóvíz- tisztítási technológia

Makó - A hasznosítás kapujában áll az a tisztítási technológia, amit Makón, a helyi ivóvíz-szolgáltatóval együttműködve dolgoztak ki. A kutatás túl van a sikeres kísérleteken.
Több évig tartó kutatómunkával, hazai és külföldi szakemberek bevonásával, uniós támogatással fejlesztettek ki a Makó Térségi Víziközmű Kft. közreműködésével – egyebek között az itteni kutak vizét felhasználva – azt a víztisztítási technológiát, amely az arzéntartalom, de a metángáz és az ammónia szintjének csökkentésére is alkalmas.

Emlékezetes: a kutatómunka kezdetén megírtuk, hogy a technológia kidolgozására azért volt szükség, mert bár a magyar ivóvíz iható, egészséges, az Európai Unióba történt belépésünkkel szigorúbbakká váltak az előírások.

A probléma azért tűnt kemény diónak, mert korábban nem volt olyan technológia, amellyel ezt ipari méretekben viszonylag olcsón meg lehetett volna oldani. A több hagyományos szűrési módszer ötvözeteként leírható makói eljárás ezzel szemben költségkímélő és környezetbarát módszer, amely ráadásul klórmentesen teszi tisztává az ivóvizet.

Még tisztább lehet a csapvizünk. Illusztráció: Segesvári Csaba
Még tisztább lehet a csapvizünk.
Illusztráció: Segesvári Csaba

A technológia alapjául szolgáló berendezést azonban mind a mai napig nem gyártják, nem forgalmazzák, nem működik sehol. Medgyesi Pál, a makói vízszolgáltató társaság vezérigazgatója ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta: a dologgal még nincsenek elkésve, hiszen Magyarországon az ivóvíz uniós szabvány szerinti tisztítására 2012 az új határidő. Várhatóan 800 településen lesz szükség valamiféle tisztításra, s a makói technológia Csongrád megyében, de sok helyütt a Dél-Alföldön, s bizonyára másutt is alkalmazható lesz. Azok a források, amelyekből az ivóvíz-szolgáltatók finanszírozhatják majd a tisztításhoz szükséges beruházásokat, várhatóan jövő év elején nyílnak meg. A siker érdekében Medgyesi Pál több hazai társasággal is összehozta a konzorciumban legnagyobb erőt képviselő holland céget – a tárgyalások folynak.

Olvasóink írták

 • 9. Peru 2009. július 06. 22:06
  „BÜDÖS és gázos a makói a víz!”
 • 8. janoka 2009. július 05. 21:06
  „Lényeg hogy, jó és iható legyen hamár ilyen sok az alapdíj, mert ettől nyereséges a vízmű a ránk erőszakolt alapdíjak igazságtalan! Ők is használják a lakoság által kiépített vízvezeték rendszert ők miért nem fizetnek nekünk?”
 • 7. lacipapa68 2009. július 05. 11:05
  „5-ös!Az lehet,hogy szerinted itt kiváló a víz,de akkor miért kb. 400 liter/év/fő az éves ásványvízfogyasztás átlagban?Nem keverd te ezt a vizet az apátfalvival,ami valóban kiváló helyenként /néhol meg zavaros trutyi/?”
 • 6. bo 2009. július 05. 10:28
  „Kedves csanádiak! Ittatok már bökényi csapvizet?!”
 • 5. Tommyst 2009. július 05. 06:30
  „Lacipapa, a mindenki az kicsit túlzás :) . Egy ismerősöm nincs kb. csanádon, aki nem inna csapvizet, én ezen nőttem fel és még mindig imádom. Kicsit sárga, kicsit szagos, de ettől van íze :D
  (Én is csanádi vagyok)”
 • 4. lacipapa68 2009. július 04. 23:06
  „És akkor mostantól Magyarcsanádon is iható lesz a csapvíz?Mert itt mindenki palackos ásványvizet iszik.”
 • 3. janoka 2009. július 04. 22:58
  „Ideje lenne elég sok alapdíjat fizetünk és elég rossz minőségű az ivóvíz.
  Miért is nem a fogyasztási helyen nézik a víz minőségét?”
 • 2. bo 2009. július 04. 22:24
  „Hurrá, van olyan település Makó kistérségében, ahol vezetékes víz sincs!”
 • 1. Tommyst 2009. július 04. 20:23
  „Végre egy hír, amitől jobb lett a kedvem :)
  Tisztább víz, ráadásul klórmentesen? Jó lesz, csak váljon be.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok kicsi sokra megy a határnál

Nagylak - Az 545 lelkes Nagylakon megújulhat a kultúrház nagyterme és a sportpályához vezető út,… Tovább olvasom