Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Szeptembertől együtt tanulnak Makó és Nimes diákjai

Makó - Egy francia és egy makói iskola ötödikesei közös angolórát tartottak pénteken – az internet segítségével. A szervező tanárnő eleinte nem hitt a technika hasznában, de most már elkötelezett híve a videokonferenciás óráknak.
Egy francia és egy makói iskola ötödikesei közös angolórát tartottak pénteken – az internet segítségével. A szervező tanárnő eleinte nem hitt a technika hasznában, de most már elkötelezett híve a videokonferenciás óráknak. A gyerekek levelező- és beszélgetőtársat is választottak maguknak – szeptembertől pedig rendszeresen lesznek ilyen órák.

– Eleinte voltak kétségeim, de most már látom: a gyerekek ilyen körülmények között sokkal fogékonyabbak, lehet, tényleg az internet lesz a jövő nyelvoktatásának helyszíne – mondta Viasz Kádi Edit, a makói Almási-iskola angoltanára az általa szervezett első internetes-videokonferenciás nyelvóra után. Az iskola 5. A osztálya kapott lehetőséget arra, hogy a nyertes Comenius-pályázat keretében elsőként vegyen részt egy világhálón zajló angolórán. A tanárnő nemrég részt vett egy előkészítő tárgyaláson a franciaországi Nimes-ben, itt ismerte meg a projekt brit, olasz és francia tagjait. A makói osztály elsőként a vendéglátó város egyik iskolájának, az Ecole d' Application de la Gazelle-nek a hasonló korú osztályával lépett kapcsolatba. A WEB 2.0-s technológiát használták.

Ötödikesek a kamera körül – együtt énekeltek és beszélgettek az első, videokonferenciás angolórán. Fotó: Illyés Szabolcs

– Meglepődtem, amikor megpillantottam egy fekete fiút, akit a levele alapján nem ilyennek képzeltem. Szerintem pontosan megértettük egymást – mondta Joó Boglárka. Osztálytársa, Dóczi Diána egy kicsit megilletődött, amikor levelezőtársa elé került a monitoron – annyira, hogy egy hang sem jött ki a torkán. Pedig osztálytársai és tanára is mondták: nagyon jó angolos. Persze aztán megeredtek a szavak.
A tanárnő hozzátette: a programban nagy előnyt jelent az Almási-iskola technikai fejlettsége, hiszen míg a francia partneriskolában is csak néhány komputert használhatnak a gyerekek, Makón külön kabinet és a legtöbb teremben jól felszerelt gép szolgálja az oktatást.

A pénteki virtuális találkozón mindkét osztály egy-egy dalt előadott. A magyar gyerekek az Erdő, erdő kezdetű népdalt énekelték el, amit francia diáktársaik nagy tapssal jutalmaztak. Megtudtuk: a tegnapi még csak „próbaüzem" volt, egyelőre kéthetenként veszik fel egymással a kapcsolatot ily módon, igazán szeptembertől kezdődik a közös munka. A pályázat célja egyébként a környezettudatos személyiségformálás – így adott a közös beszédtéma is.

Mi az a WEB 2.0?

A világháló használatának személyessé válását szolgáló, legkorszerűbb információtechnológiai újítások összefoglaló neve, melyek lehetőséget adnak minden felhasználónak, hogy hozzájáruljon az internet tartalomfejlődéséhez. Például bárki fórumokon véleményezheti a megjelenő naplóbejegyzéseket, írásokat (lásd: www.delmagyar.hu), vagy akár videoüzeneteket küldhetnek, konferenciákat kezdeményezhetnek a szolgáltató felületek segítségével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átalakított kispuskával lőtt a makói gyilkos

Makó - Átalakított kispuskával végzett áldozataival, majd saját magával az a szerelemféltésből gyilkoló makói férfi, aki álmában lőtte le áldozatait még szerda hajnalban - értesült a delmagyar.hu. Tovább olvasom